
Part I. Rulings and Decisions Under the Internal Revenue Code
of 1986
Section 105.—Amounts
Received Under Accident
and Health Plans
(Also Section 106.)

Health reimbursement arrange-
ments. This ruling addresses the income
tax treatment under section 105 of the
Code of amounts received by employees
from employer-provided reimbursement
plans. Notice 2002–45 amplified.

Rev. Rul. 2005–24

ISSUE

Are amounts paid to an employee un-
der a reimbursement plan that provides
for the payment of unused reimbursement
amounts in cash or other benefits exclud-
able from gross income under § 105(b) of
the Internal Revenue Code (the Code)?

FACTS

Situation 1

Employer sponsors a reimbursement
plan (the Plan) that reimburses an em-
ployee solely for medical care expenses
(as defined in § 213(d)) that are sub-
stantiated before the reimbursements are
made. The Plan reimburses the medical
care expenses of both current and former
employees (including retired employees),
their spouses and dependents (as defined
in §152, determined without regard to
§ 152(b)(1), (b)(2), and (d)(1)(B)). The
Plan also reimburses the medical care
expenses of the surviving spouse and de-
pendents of a deceased employee. No
other person may receive reimbursements
from the Plan. Upon the death of the de-
ceased employee’s surviving spouse and
last dependent, or upon the death of the
employee if there is no surviving spouse
or dependents, any unused reimbursement
amount is forfeited.

The Plan is paid for solely by Employer
and is not provided pursuant to a salary-re-
duction election or otherwise under a § 125
cafeteria plan. The Plan provides reim-
bursements up to an annual maximum dol-
lar amount for the coverage period, which

is the plan year. The Plan reimburses med-
ical care expenses only to the extent that
the employee or the employee’s spouse or
dependents have not been reimbursed for
the expense from any other plan.

Under the Plan, a portion of each em-
ployee’s reimbursement amount available
at the end of each plan year is forfeited if
not used to reimburse medical expenses.
The remaining unused reimbursement
amount is carried forward for use in sub-
sequent plan years. Neither the employee
nor any other person has the right, cur-
rently or for any future year, to receive
cash or any taxable or nontaxable benefit
other than the reimbursement of medical
care expenses incurred by the employee
and his or her spouse and dependents.

When an employee retires, Employer
automatically and on a mandatory basis (as
determined under the Plan) contributes an
amount to the reimbursement plan equal to
the value of all or a portion of the retired
employee’s accumulated unused vacation
and sick leave. Under no circumstances
may the retired employee or the retired em-
ployee’s spouse or dependents receive any
of the designated amount in cash or other
benefits.

The Plan satisfies the nondiscrimi-
nation requirements of § 105(h) for a
self-insured medical expense reimburse-
ment plan.

Situation 2

Same facts as in Situation 1, except the
Plan provides that the employee will re-
ceive a cash payment equal to all or a por-
tion of the unused reimbursement amount
available to that employee at the end of
the plan year or upon termination of em-
ployment, if earlier. Employer treats the
cash payment as taxable compensation to
the employee.

Situation 3

Same facts as in Situation 1, except the
Plan provides that upon the death of an em-
ployee all or a portion of the unused reim-
bursement amount is paid in cash to a ben-
eficiary or beneficiaries designated by the
employee, and if no beneficiary is desig-
nated, to the deceased employee’s estate.

Situation 4

Same facts as in Situation 1, except the
Employer has an “option plan” which pur-
ports to be separate and apart from the
reimbursement plan. Under the “option
plan,” an employee elects, prior to the be-
ginning of the plan year, to participate in
the “option plan.” If an employee elects to
participate in the “option plan,” any un-
used reimbursement amount available at
the end of the plan year is “forfeited.”
However, the “option plan” provides that
the employee may elect to transfer all or a
portion of the “forfeited” amount to one of
several retirement plans or to receive the
amount as a cash payment. If an employee
does not elect to participate in the “option
plan,” any reimbursement amount unused
at the end of the plan year is carried for-
ward for use in future plan years.

LAW AND ANALYSIS

Section 61(a)(1) provides that, ex-
cept as otherwise provided in Subtitle A,
gross income includes compensation for
services, including fees, commissions,
fringe benefits, and similar items. Section
1.61–21(a)(3) and (4) of the Income Tax
Regulations state that a fringe benefit pro-
vided in connection with the performance
of services shall be considered to have
been provided as compensation to the per-
son performing such services.

Section 106 provides that the gross in-
come of an employee does not include em-
ployer-provided coverage under an acci-
dent or health plan. Section 1.106–1 of
the regulations provides that the gross in-
come of an employee does not include con-
tributions which the employee’s employer
makes to an accident or health plan for
compensation (through insurance or other-
wise) for personal injuries or sickness to
the employee or the employee’s spouse or
dependents.

Section 105(a) provides that, except as
otherwise provided in § 105, amounts re-
ceived by an employee through accident
or health insurance for personal injuries
or sickness shall be included in gross in-
come to the extent such amounts (1) are at-
tributable to contributions by the employer
which were not includible in the gross in-

2005–16 I.R.B. 892 April 18, 2005



come of the employee, or (2) are paid by
the employer.

Section 105(e) states that amounts re-
ceived under an accident or health plan for
employees are treated as amounts received
through accident or health insurance for
purposes of § 105. Section 1.105–5(a) of
the regulations states that an accident or
health plan is an arrangement for the pay-
ment of amounts to employees in the event
of personal injuries or sickness.

Section 105(b) states that except in the
case of amounts attributable to (and not in
excess of) deductions allowed under § 213
(relating to medical expenses) for any prior
taxable year, gross income does not in-
clude amounts referred to in § 105(a) if
such amounts are paid, directly or indi-
rectly, to the taxpayer to reimburse the tax-
payer for expenses incurred by the tax-
payer for the medical care (as defined in
§ 213(d)) of the taxpayer or the taxpayer’s
spouse or dependents (as defined in § 152,
determined without regard to § 152(b)(1),
(b)(2), and (d)(1)(B)).

Section 1.105–2 of the regulations
provides that only amounts that are paid
specifically to reimburse the taxpayer for
expenses incurred by the taxpayer for the
prescribed medical care are excludable
from gross income. Section 105(b) does
not apply to amounts that the taxpayer
would be entitled to receive irrespective
of whether or not the taxpayer incurs ex-
penses for medical care. Accordingly, if
an employee is not paid specifically to
reimburse medical care expenses but is
entitled to receive the payment irrespec-
tive of whether any medical expenses
have been incurred, none of the payments
are excludable from gross income under
§ 105(b) whether or not the employee has
incurred medical expenses during the year.

Part I of Notice 2002–45, 2002–2 C.B.
93, describes the tax treatment of health re-
imbursement arrangements (HRAs). The
notice explains that a tax-favored HRA is
an arrangement that is paid for solely by
the employer and not pursuant to a salary
reduction election or otherwise under a
§ 125 cafeteria plan, reimburses the em-
ployee for medical care expenses (as de-
fined in § 213(d)) incurred by the em-
ployee and by the employee’s spouse and
dependents, and provides reimbursements
up to a maximum dollar amount with any
unused portion of that amount at the end

of the coverage period carried forward to
subsequent coverage periods.

Part II of Notice 2002–45 states that to
qualify for the exclusion from gross in-
come, an HRA may only provide benefits
that reimburse expenses for medical care
as defined in § 213(d). An HRA does not
qualify for the exclusion under § 105(b)
if any person has the right to receive cash
or any other taxable or non-taxable ben-
efit under the arrangement other than the
reimbursement of medical care expenses.
If any person has such a right, currently
or for any future year, all distributions to
all persons made from the arrangement
in the current year are included in gross
income, even amounts paid to reimburse
medical care expenses. The notice specif-
ically states that arrangements providing
for the payment of a death benefit, a bonus,
or a separation payment without regard to
medical care expenses do not qualify for
tax-favored treatment.

Notice 2002–45 notes that arrange-
ments formally outside the HRA that pro-
vide for the adjustment of an employee’s
compensation or an employee’s receipt
of any other benefit will be considered in
determining whether the arrangement is an
HRA and whether the benefits are eligible
for the exclusion from gross income.

Rev. Rul. 75–539, 1975–2 C.B. 45,
describes two labor contracts. Contract
A provides that upon retirement, an em-
ployee will receive a portion of accumu-
lated unused sick leave credits as a cash
payment or, at the election of the em-
ployee, the payment may be applied to
continue the employee’s participation in
the employer’s health plan. Contract B
provides that the value of a portion of the
accumulated unused sick leave credits will
be used to pay for continued participation
in the employer’s health plan. Under no
circumstances under Contract B may the
retired employee, the retired employee’s
spouse or dependents receive this payment
in cash.

Rev. Rul. 75–539 holds that, under
Contract A, the value of unused accumu-
lated sick leave credits used to continue
health coverage is constructively received
by the retired employee under § 451, and
therefore is includible in the retired em-
ployee’s gross income. Under Contract
A, the amount of premium payments is
considered an employee contribution out
of salary and not a contribution by the

employer under § 106. However, under
Contract B, the value of the unused ac-
cumulated sick leave credits, which may
not be received in cash, is not construc-
tively received by the retired employee,
but is a contribution by the employer to the
employer’s health plan that is excludable
from the retired employee’s gross income
under § 106.

The reimbursement plan described in
Situation 1 is an HRA that meets the re-
quirements for tax-favored treatment un-
der §§ 106 and 105(b). The Plan in Situa-
tion 1 is an employer-provided accident or
health plan under § 106 and payments are
limited solely to reimbursements of previ-
ously substantiated medical care expenses
incurred by current and former employees
and their spouses and dependents. No per-
son has the right, currently or in the future,
to receive cash or any other taxable or non-
taxable benefit under the Plan other than
the reimbursement of substantiated medi-
cal care expenses as required by § 105(b).

On the other hand, the reimbursement
plans described in Situations 2 through 4
do not meet the requirements for tax-fa-
vored treatment. The Plan in Situation 2
provides for a cash payment equal to all
or a portion of the unused reimbursement
amount available at the end of the plan year
or upon termination of employment, if ear-
lier. The Plan in Situation 3 provides for
a death benefit upon the death of the em-
ployee of all or a portion of the unused
reimbursement amount without regard to
medical care expenses. The Plan in Situa-
tion 4 permits conversion of unused reim-
bursement amounts to cash or other bene-
fits regardless of whether or not medical
expenses have been incurred. Although
the “option plan” in Situation 4 purports
to be formally outside the reimbursement
arrangement, the option plan and the re-
imbursement arrangement constitute one
plan. Accordingly, because the Plans in
Situations 2 through 4 pay amounts “ir-
respective” of whether medical care ex-
penses have been incurred, no amount paid
under the Plans to any person is excludable
from gross income under § 105(b). See
also Rev. Rul. 2002–80, 2002–2 C.B. 925,
and Rev. Rul. 2003–43, 2003–1 C.B. 935.

HOLDINGS

Amounts paid to an employee under
a reimbursement plan that provides for
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the payment of unused reimbursement
amounts in cash or other benefits are
not excludable from gross income under
§ 105(b). Thus, amounts paid from plans
as described in Situations 2 through 4 are
not excludable from gross income under
§ 105(b). In Situations 2 through 4, none
of the payments made from the arrange-
ments during the plan year to any person,
including amounts paid to reimburse med-
ical expenses, are excluded from gross
income. On the other hand, contributions
to and amounts paid from a plan as de-
scribed in Situation 1 are excludable from
the gross income of an employee under
§§ 106 and 105(b).

This ruling applies to any purported em-
ployer-provided medical reimbursement
arrangement, regardless of how the ar-
rangement is characterized, that provides
for the receipt by the employee or any
other person of cash or any other taxable
or nontaxable benefit or any combination
of such benefits (including, but not limited
to the benefits described in Situations 2
through 4) other than the reimbursement of
medical care expenses of employees and
their spouses and dependents. Moreover,
this ruling applies to employer-provided
reimbursement arrangements that are lim-

ited only to retired employees, as well as
to employer-provided arrangements that
cover active employees or both active em-
ployees and retirees.

SCOPE

This revenue ruling addresses only re-
imbursement arrangements paid for solely
by an employer under the specific Code
sections mentioned and not pursuant to
salary reduction or otherwise under a § 125
cafeteria plan. No inference is intended as
to §§ 401, 403, 408, 409A, and 457 of the
Internal Revenue Code.

EFFECT ON OTHER DOCUMENTS

Notice 2002–45, 2002–2 C.B. 93, is
amplified.

EFFECTIVE DATE

For reimbursement arrangements
within the SCOPE of this revenue rul-
ing, the ruling is effective for plan years
beginning after December 31, 2005.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue
ruling is Barbara E. Pie of the Office of

Division Counsel/Associate Chief Coun-
sel (Tax Exempt and Government Enti-
ties). For further information regarding
this revenue ruling, contact Ms. Pie at
(202) 622–6080 (not a toll-free call).
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