
Part I. Rulings and Decisions Under the Internal Revenue Code
of 1986
Section 197.—Amortization
of Goodwill and Certain
Other Intangibles

26 CFR 197–2: Amortization of goodwill and certain
other intangibles.

If, pursuant to section 1.704–1(b)(2)(iv)(f) of the
Income Tax Regulations, a partnership revalues a
section 197 intangible, may the partnership allocate
amortization with respect to the section 197 intangi-
ble so as to take into account the built-in gain or loss
from the revaluation? See Rev. Rul. 2004-49, page
939.

26 CFR 1.197–2: Amortization of goodwill and cer-
tain other intangibles.
(Also §§ 704; 1.704–1; 1.704–3.)

Partnerships; amortization of in-
tangibles. This ruling provides that if
a section 197(f)(9) intangible is amor-
tizable in the hands of a partnership,
the anti-churning rules under section
1.197–2(h)(12)(vii)(A) of the regula-
tions do not apply to curative or remedial
reverse section 704(c) allocations of amor-
tization. It also provides that if a section
197(f)(9) intangible was not amortizable
in the hands of the partnership, then reme-
dial, not curative, reverse section 704(c)
allocations of amortization are permitted.

Rev. Rul. 2004–49

ISSUE

If, pursuant to § 1.704–1(b)(2)(iv)(f) of
the Income Tax Regulations, a partnership
revalues a section 197 intangible, may the
partnership allocate amortization with re-
spect to the section 197 intangible so as to
take into account the built-in gain or loss
from the revaluation?

FACTS

Situation 1. A and B are partners in
the AB partnership. C contributes money
(more than a de minimis amount) to the
partnership in exchange for a partner-
ship interest. The partnership reval-
ues the assets of the partnership under
§ 1.704–1(b)(2)(iv)(f). The AB partner-
ship owns several assets, including Asset
1, a section 197 intangible. Asset 1 is

amortizable in the hands of the partner-
ship. A, B, and C are not related.

Situation 2. Situation 2 is the same as
Situation 1 except that Asset 1 is not amor-
tizable in the hands of the partnership.

LAW

Section 197(a) provides that a taxpayer
is entitled to an amortization deduction
with respect to any amortizable section
197 intangible. The amount of the de-
duction is determined by amortizing the
adjusted basis (for purposes of determin-
ing gain) of the intangible ratably over the
15-year period beginning with the month
in which the intangible was acquired.

Section 197(c)(1) provides that, with
certain exceptions, the term “amortizable
section 197 intangible” means any section
197 intangible, (A) that is acquired by the
taxpayer after the date of the enactment of
§ 197, and (B) that is held in connection
with the conduct of a trade or business or
an activity described in § 212.

Section 197(d)(1) provides that the term
“section 197 intangible” means (A) good-
will; (B) going concern value; (C) any of
the following intangible items: (i) work-
force in place including its composition
and terms and conditions (contractual or
otherwise) of its employment, (ii) business
books and records, operating systems, or
any other information base (including lists
or other information with respect to current
or prospective customers), (iii) any patent,
copyright, formula, process, design, pat-
tern, knowhow, format, or other similar
items, (iv) any customer-based intangible,
(v) any supplier-based intangible, and (vi)
any other similar item; (D) any license,
permit, or other right granted by a govern-
mental unit or an agency or instrumental-
ity thereof; (E) ) any covenant not to com-
pete (or other arrangement to the extent the
arrangement has substantially the same ef-
fect as a covenant not to compete) entered
into in connection with an acquisition (di-
rectly or indirectly) of an interest in a trade
or business or substantial portion thereof;
and (F) any franchise, trademark, or trade
name.

Under § 197(f)(9)(A), the term “amor-
tizable section 197 intangible” does not in-

clude any section 197 intangible that is
goodwill or going concern value (or for
which depreciation or amortization would
not have been allowable but for § 197) and
that is acquired by the taxpayer after the
date of the enactment of § 197, if (i) the
intangible was held or used at any time on
or after July 25, 1991, and on or before
such date of enactment by the taxpayer or
a related person, (ii) the intangible was ac-
quired from a person who held such intan-
gible at any time on or after July 25, 1991,
and on or before such date of enactment,
and, as part of the transaction, the user of
such intangible does not change, or (iii) the
taxpayer grants the right to use such intan-
gible to a person (or a person related to
such person) who held or used such intan-
gible at any time on or after July 25, 1991,
and on or before such date of enactment.

An intangible described in § 197(f)(9)
(a section 197(f)(9) intangible) is treated as
an amortizable section 197 intangible only
to the extent permitted under § 1.197–2(h).
The purpose of the anti-churning rules of
§ 197(f)(9) and § 1.197–2(h) is to prevent
the amortization of section 197(f)(9) intan-
gibles unless they are transferred after the
applicable effective date in a transaction
giving rise to a significant change in own-
ership or use. Section 1.197–2(h)(1)(ii).
Section 1.197–2(h)(12) provides special
rules that apply for purposes of determin-
ing whether transactions involving part-
nerships give rise to a significant change
in ownership or use.

Under § 1.197–2(h)(5), a section
197(f)(9) intangible may be amortized
by the acquirer of the intangible if the
intangible was an amortizable section 197
intangible in the hands of the seller (or
transferor), but only if the acquisition
transaction and the transaction in which
the seller (or transferor) acquired the in-
tangible or interest therein are not part of
a series of related transactions.

Under § 704(b), a partner’s distribu-
tive share of income, gain, loss, deduction,
or credit (or item thereof) is determined
in accordance with the partnership agree-
ment provided that those allocations have
substantial economic effect. If the alloca-
tions under the partnership agreement do
not have substantial economic effect or the
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partnership agreement does not provide as
to a partner’s distributive shares of partner-
ship items, then the partner’s distributive
share of such items is determined in ac-
cordance with the partner’s interest in the
partnership (determined by taking into ac-
count all facts and circumstances).

Section 1.704–1(b) describes various
requirements that must be met for part-
nership allocations to have substantial
economic effect. Among these require-
ments is that (except as otherwise pro-
vided in § 1.704–1(b)) the partnership
agreement must provide for the deter-
mination and maintenance of capital ac-
counts in accordance with the rules of
§ 1.704–1(b)(2)(iv).

Section 1.704–1(b)(2)(iv)(f) pro-
vides that, if certain criteria are met,
the capital account maintenance rules of
§ 1.704–1(b)(2)(iv) will not be violated
if a partnership agreement, upon the oc-
currence of certain events, increases or
decreases the capital accounts of the part-
ners to reflect a revaluation of partnership
property (including intangibles such as
goodwill) on the partnership’s books.

Section 704(c)(1)(A) provides that, un-
der regulations prescribed by the Secre-
tary, income, gain, loss, and deduction
with respect to property contributed to the
partnership by a partner shall be shared
among the partners so as to take account of
the variation between the basis of the prop-
erty to the partnership and its fair market
value at the time of contribution.

Section 1.704–3 provides rules ap-
plicable to partnership allocations under
§ 704(c)(1)(A). Section 1.704–3(a)(1) pro-
vides that allocations under § 704(c)(1)(A)
must be made using a reasonable method
that is consistent with the purpose of
§ 704(c). Section 1.704–3 describes three
allocation methods that are generally rea-
sonable: the traditional method, the tra-
ditional method with curative allocations,
and the remedial allocation method.

Section 1.704–3(a)(6)(i) provides that
the principles of § 1.704–3 apply to al-
locations with respect to property for
which differences between book value
and adjusted tax basis are created when a
partnership revalues partnership property
pursuant to § 1.704–1(b)(2)(iv)(f) (reverse
§ 704(c) allocations). Partnerships are
not required to use the same allocation
method for reverse § 704(c) allocations
as for contributed property, even if at the

time of revaluation the property is already
subject to §§ 704(c)(1)(A) and 1.704–3.

Section 1.197–2(g)(4)(i) provides that,
to the extent that an intangible was an
amortizable section 197 intangible in the
hands of the contributing partner, a part-
nership may make allocations of amortiza-
tion deductions with respect to the intan-
gible to all of its partners under any of the
permissible methods described in the reg-
ulations under § 704(c).

Section 1.197–2(g)(4)(ii) provides that,
to the extent that an intangible was not an
amortizable section 197 intangible in the
hands of the contributing partner, the in-
tangible is not amortizable by the partner-
ship. However, if a partner contributes a
section 197 intangible to a partnership and
the partnership adopts the remedial alloca-
tion method for making § 704(c) alloca-
tions of amortization deductions, the part-
nership generally may make remedial al-
locations of amortization deductions with
respect to the contributed section 197 in-
tangible in accordance with § 1.704–3(d).

Section 1.197–2(h)(12)(vii)(A) pro-
vides that the anti-churning rules do not
apply to curative or remedial allocations
of amortization with respect to a section
197(f)(9) intangible if the intangible was
an amortizable section 197 intangible in
the hands of the contributing partner (un-
less § 1.197–2(h)(10) causes the intangible
to cease to be an amortizable section 197
intangible in the hands of the partnership).

Section 1.197–2(h)(12)(vii)(B) pro-
vides that, if a section 197(f)(9) intangible
was not amortizable in the hands of the
contributing partner, a non-contributing
partner generally may receive remedial
allocations of amortization under § 704(c)
that are deductible for federal income
tax purposes. However, such a partner
may not receive remedial allocations of
amortization under § 704(c) if that partner
is related to the partner that contributed
the intangible or if, as part of a series
of related transactions that includes the
contribution of the section 197(f)(9) intan-
gible to the partnership, the contributing
partner or related person (other than the
partnership) becomes (or remains) a direct
user of the contributed intangible. Un-
der § 1.197–2(h)(12)(vii)(B), taxpayers
may use any reasonable method to deter-
mine amortization of the asset for book
purposes, provided that the method used

does not contravene the purposes of the
anti-churning rules.

ANALYSIS

If, under § 1.704–1(b)(2)(iv)(f), a part-
nership revalues a section 197 intangible
that is amortizable in the hands of the part-
nership, then the partnership may make
allocations of amortization deductions
with respect to the built-in gain or loss
from the revaluation (i.e., the increase or
decrease, respectively, in the book value
of the intangible as a result of the reval-
uation) to all of its partners under any
of the permissible methods described in
§ 1.704–3. If the revalued section 197 in-
tangible is not amortizable in the hands of
the partnership, then §§ 1.197–2(g)(4)(ii)
and 1.197–2(h)(12)(vii) generally prevent
the partnership from allocating amortiza-
tion with respect to the intangible under
§ 1.704–3(a)(6)(i), but do not prevent the
partnership from making remedial alloca-
tions of amortization with respect to the
intangible. However, remedial allocations
of amortization with respect to built-in
gain or loss from the revaluation of a sec-
tion 197(f)(9) intangible are not allowed
to the extent that such allocations are, in
substance, the equivalent of a remedial al-
location of amortization to a partner that is
related to the “contributing partner” (with
respect to the revaluation). Also, under
§ 1.197–2(h)(12)(vii)(B), remedial alloca-
tions of amortization with respect to the
built-in gain or loss from the revaluation
of a section 197(f)(9) intangible are not
allowed if, as part of a series of related
transactions that includes the revaluation,
the “contributing partners” (with respect to
the revaluation) or related persons (other
than the partnership) become (or remain)
direct users of the intangible.

In Situation 1, the partnership may
make traditional, curative, or remedial al-
locations of amortization under § 1.704–3
to take into account the built-in gain or
loss from the revaluation of Asset 1. Sec-
tion 1.197–2(g)(4)(i). Because Asset 1 is
amortizable in the hands of the AB part-
nership, the anti-churning rules do not
apply to reverse § 704(c) allocations of
amortization from Asset 1.

In Situation 2, because Asset 1 is
not amortizable in the hands of AB,
the anti-churning rules apply. Under
§197–2(g)(4)(ii) and (h)(12)(vii)(B), the
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partnership may make deductible reme-
dial, but not traditional or curative, al-
locations of amortization to take into
account the built-in gain or loss from
the revaluation of Asset 1, provided
that such allocations are not limited by
§ 1.197–2(h)(12)(vii)(B).

HOLDING

If, pursuant to § 1.704–1(b)(2)(iv)(f), a
partnership revalues a section 197 intan-
gible that was amortizable in the hands of
the partnership, then the § 197 anti-churn-
ing rules do not apply and the partnership
may make reverse § 704(c) allocations (in-
cluding curative and remedial allocations)
of amortization to take into account the
built-in gain or loss from the revaluation
of the intangible. If the revalued section
197 intangible was not amortizable in the
hands of the partnership, then the partner-
ship may make remedial, but not tradi-
tional or curative, allocations of amortiza-
tion to take into account the built-in gain
or loss from the revaluation of the intangi-
ble, provided that such allocations are not
limited by § 1.197–2(h)(12)(vii)(B).

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue rul-
ing is Laura C. Nash of the Office of As-
sociate Chief Counsel (Passthroughs and
Special Industries). For further informa-
tion regarding this revenue ruling, con-
tact Ms. Nash at (202) 622–3050 (not a
toll-free call).

Section 246A.—Dividends
Received Deduction
Reduced Where Portfolio
Stock is Debt Financed

Generally, section 246A reduces the dividend re-
ceived deduction otherwise allowable under sections
243, 244, or 245(a) in proportion to the extent that
the portfolio stock, with respect to which the divi-
dends are received, is debt-financed. Stock is treated
as debt-financed if there is indebtedness directly at-
tributable to the stock investment. See Announce-
ment 2004-44, page 957, and Rev. Rul. 2004-47,
page 941.

Section 265.—Expenses
and Interest Relating to
Tax-Exempt Income

Section 265(a) disallows expenses that would oth-
erwise be allowable as a deduction when these ex-
penses are allocable to income that is wholly exempt
from Federal Income taxes. Section 265(a)(2) dis-
allows interest on indebtedness incurred or contin-
ued to purchase or carry obligations the interest on
which is wholly exempt from Federal income taxes.
See Announcement 2004-44, page 957, and Rev. Rul.
2004-47, page 941.

26 CFR 1.265–2: Interest relating to tax-exempt in-
come.

Section 265(a)(2); expenses and inter-
est relating to tax-exempt income. This
ruling deals with the application of sec-
tion 265 of the Code to affiliated corpo-
rate groups when one member of the group
borrows from outside the group and makes
funds available to another member of the
group that is a dealer in tax-exempt secu-
rities.

Rev. Rul. 2004–47

ISSUE

If a member of an affiliated group
borrows money and transfers the money
to another member of the group that is
a dealer in tax-exempt obligations, does
§ 265(a)(2) of the Internal Revenue Code
apply to disallow the interest expense of
the borrowing corporation?

FACTS

Situation 1. — P and S are corpora-
tions that are members of the same affil-
iated group, but file separate tax returns.
P and S use the calendar year as their tax-
able year. S is a dealer in tax-exempt obli-
gations, whose general business includes
purchasing and carrying tax-exempt secu-
rities.

On January 1, 2004, L, a bank unrelated
to the affiliated group that includes P and
S, lends $40x to P for 5 years. L’s loan to
P provides for payments of interest on De-
cember 31 of each year at a rate higher than
the appropriate applicable Federal rate. P
contributes the $40x borrowed from L to
the capital of S, and S uses the contributed
funds in its business. Although the bor-
rowed funds are directly traceable from
P to S, they are not directly traceable to

the purchase or carry of specific tax-ex-
empt obligations by S. During its taxable
year 2004, S holds an average of $500x of
tax-exempt obligations (valued at their ad-
justed bases), and an average of $1,000x of
total assets (valued at their adjusted bases).
During its taxable year 2004, P holds an
average of $10,000x of total assets (val-
ued at their adjusted bases) and no tax-ex-
empt obligations in the active conduct of
its trade or business, and incurs $2x of in-
terest expense on its $40x loan from L.

Situation 2. — The facts are the same
as in Situation 1, except that P and S file a
consolidated return.

Situation 3. — The facts are the same as
in Situation 1, except that the funds that P
borrowed from L are not directly traceable
to any funds transferred from P to S and
there is no other direct evidence linking the
borrowed funds to any funds transferred
from P to S.

Situation 4. — The facts are the same
as in Situation 1, except that P loans to
S the $40x borrowed from L on the same
terms and conditions as the loan from L to
P. During its taxable year 2004, S incurs
$2x of interest expense on its $40x loan
from P.

LAW AND ANALYSIS

In general, a deduction is allowed under
§ 163 of the Code for all interest paid or ac-
crued on indebtedness. Under § 265(a)(2),
however, no deduction is allowed for inter-
est on indebtedness incurred or continued
to purchase or carry obligations the inter-
est on which is wholly exempt from Fed-
eral income taxes.

Rev. Proc. 72–18, 1972–1 C.B. 740,
sets forth guidelines for the application of
§ 265(a)(2). Section 3.01, which applies to
all taxpayers, states that the application of
§ 265(a)(2) requires a determination of the
taxpayer’s purpose in incurring or contin-
uing each item of indebtedness, based on
all the facts and circumstances. That sec-
tion further states that the taxpayer’s pur-
pose may be established by either direct or
circumstantial evidence.

Section 3.02 of Rev. Proc. 72–18 pro-
vides that direct evidence of a purpose
to purchase tax-exempt obligations exists
when the proceeds of indebtedness are
used for, and are directly traceable to,
the purchase of tax-exempt obligations.
Wynn v. United States, 411 F.2d 614 (3d
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