Section 6050N.—Returns
Regarding Payments
of Royalties

26 CFR 1.6050N-1: Statements to recipients of roy-
alties.
(Also: 6041, 1.6041-1.)

Royalties; information reporting.
This ruling provides guidance concern-
ing the reporting requirements of sections
6041 and 6050N of the Code for payments
by publishers to literary agents on behalf
of an author.



Rev. Rul. 2004-46
ISSUES

What is the correct information report-
ing for royalty payments made by a pub-
lisher for the rights to an author’s book or
other literary composition if such royalties
are paid to the author’s literary agent who
then forwards all or part of such payments
to the author?

FACTS

A publisher enters into a contract for the
license to use an author’s literary works.
The author is an individual. Pursuant to the
contract, the publisher pays the author’s
royalties directly to the author’s literary
agent. The literary agent, upon receiving
the royalties, subtracts his commission and
expenses and then forwards the balance to
the author pursuant to a contract between
the literary agent and the author. During
calendar year 2004, the royalties paid by
the publisher exceeded $10.

LAW AND ANALYSIS

Section 6041 of the Internal Revenue
Code provides that all persons engaged in
a trade or business who make a payment in
the course of such trade or business to an-
other person of rent, salaries, wages, pre-
miums, annuities, compensations, remu-
nerations, emoluments, or other fixed or
determinable gains, profits, and income of
$600 or more in any taxable year shall ren-
der a true and accurate return setting forth
the amount of such gains, profits, and in-
come, and the name and address of the re-
cipient of such payment.

Section 1.6041-1(a)(1)(i) of the In-
come Tax Regulations provides that the
payments required to be reported under
section 6041 include the following: (1)
salaries, wages, commissions, fees, and
other forms of compensation for services
rendered aggregating $600 or more; and
(2) interest, rents, royalties, annuities,
pensions, and other gains, profits, and
income aggregating $600 or more. The
return of information required by section
1.6041-1(a)(1)(i) must be made on Form
1099. See section 1.6041-1(a)(2).

Sections 6041(a) and 1.6041-1(a)(ii)
provide that payments for which an infor-
mation return is required by, or under the
authority of, section 6050N(a) (relating

to royalties), are not subject to reporting
under section 1.6041-1(a)(1)().

Section 6050N(a) provides that every
person who: (1) makes payments of royal-
ties (or similar amounts) aggregating $10
or more to any other person during any
calendar year, or (2) receives payments of
royalties (or similar amounts) as a nominee
and who makes payments aggregating $10
or more during any calendar year to any
other person with respect to the royalties
(or similar amounts) so received, shall file
a return setting forth the aggregate amount
of such payments and the name and ad-
dress of the recipient of such payment.
Section 6050N(b) provides that every per-
son required to make a return under sec-
tion 6050N(a) must furnish a statement to
each person whose name is required to be
set forth in such return. Form 1099-MISC
is used for this reporting requirement.

The legislative history to section 6050N
provides that section 6050N applies to
royalty payments for the right to exploit
intangible property, such as copyrights,
trade names, trademarks, books and other
literary compositions. See H.R. Conf.
Rep. No. 99-841, 991" Cong., 2" Sess.
11-788-789 (1986), 1986-3 (Vol. 4) C.B.
788-789.

Section 6050N(c) provides that sec-
tion 6050N does not apply to any amount
paid to a person described in section
6049(b)(4)(A) through (F). Section
6049(b)(4)(A) describes a corporation
as such a person.

Section 1.6050N-1(c)(2) provides that
the term payor shall have the meaning
ascribed to it under section 1.6049-4(a).
Section 1.6049-4(a)(2) defines a payor
as a person who: (1) makes a payment
of the type and of the amount subject to
reporting under section 6049 (or under
an applicable section of 26 CFR chapter
1) to any other person during a calendar
year; or (2) collects on behalf of another
person payments of the type and of the
amount subject to reporting under section
6049 (or under an applicable section of
26 CFR chapter 1), or who otherwise acts
as a middleman (as defined in paragraph
(f)(4) of section 6049) with respect to such
payment.

Based on the facts described above,
both the publisher and the literary agent
are payors of royalties for purposes of sec-
tion 6050N. The royalty payments made
by the publisher to the literary agent and

the royalty payments made by the literary
agent to the author thus are not reportable
under section 6041 and the regulations
thereunder because such payments are
payments to which 6050N applies. The
publisher must file Form 1099-MISC
reporting payments of royalties to the lit-
erary agent pursuant to section 6050N. If
the literary agent is a corporation, no Form
1099-MISC is required pursuant to sec-
tions 6050N(c) and 6049(b)(4)(A). The lit-
erary agent must file a Form 1099-MISC
for the royalties paid to the author regard-
less of whether the literary agent receives
a Form 1099-MISC from the publisher.

Section 301.6011-1(b) provides that
the Internal Revenue Service may pre-
scribe in forms, instructions, or other
appropriate guidance the information or
documentation required to be included
with any return. The instructions to Form
1099-MISC provide that gross royalties
(before reduction for fees, commissions,
or expenses) paid by a publisher directly to
an author or literary agent or paid by a lit-
erary agent to an author must be reported
on Form 1099-MISC. Thus, although
the literary agent may have subtracted
commissions and expenses before mak-
ing the payment to the author, the Form
1099-MISC required to be filed by the lit-
erary agent must report the gross amount
of royalties received from the publisher
pursuant to section 6050N.

Payments by a publisher to a liter-
ary agent for an author’s services (e.g.,
speaker fees) that do not constitute roy-
alties are not reportable under section
6050N. The information reporting for
such payments is governed by section
6041 and the regulations thereunder. In
such case, section 1.6041-1(e) would ap-
ply to determine whether the literary agent
or the publisher must report the fees to the
author. See sections 1.6041-1(e)(i) and
1.6041-1(e)(5), Example 6.

HOLDING

Pursuant to section 6050N, a publisher
who makes royalty payments to a literary
agent for the rights to an author’s book or
other literary composition must file an in-
formation return with respect to the pay-
ments to the literary agent unless the liter-
ary agent is a corporation. In addition, the
literary agent (whether or not a corpora-
tion) who receives such payments and for-



wards all or part of such payments to the DRAFTING INFORMATION and Administration). For further informa-
author must file an information return re- o ) tion regarding this revenue ruling, contact
porting the gross amount of royalty pay- The principal author of this revenue  Tiffany P. Smith at (202) 622-4910 (not a

ments pursuant to section 6050N. ruling is Tiffany P. Smith of the Office  (q])-free call).
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