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Section 1233.—Gains and 
Losses From Short Sales 

(Also § 1259; 26 CFR 1.1233–1.) 

Short sale; broker; transfer. This 
ruling provides guidance on whether the 
delivery of shares made to a broker in 
transferring a short sale position from one 
broker to another broker will (1) cause a 
short sale to be deemed consummated un­
der regulations section 1.1233–1(a), and 
(2) cause a short-against-the-box transac­
tion to cease to be covered by the transition 
rule of section 1259 of the Code. 

Rev. Rul. 2004–15 

ISSUES 

(1) If a taxpayer is obligated to transfer 
stock to a broker as a result of a short sale 

and borrows stock from another broker to 
satisfy the obligation to the first broker by 
having the second broker transfer the bor­
rowed stock to the first broker, does the 
transfer close the short sale for purposes of 
§ 1.1233–1(a) of the Income Tax Regula­
tions? 

(2) If a taxpayer held appreciated stock, 
entered into a short sale prior to June 9, 
1997, of identical stock borrowed from a 
broker, identified the short sale and the 
stock as offsetting positions in accordance 
with the transition rule in § 1001(d)(2) of 
the Taxpayer Relief Act of 1997, 1997–4 
(Vol. 1) C.B. 1, 121, and continues to hold 
the appreciated stock, does a transfer of 
stock borrowed from another broker to sat­
isfy the obligation to the first broker cause 
the transition rule to cease to apply? 

FACTS 

In January 1997, Taxpayer TP owned 
100 shares of XYZ stock. In May 1997, at 
a time when the value of the XYZ stock ex­
ceeded TP’s basis in the stock, TP effected 
a short sale (the Short Sale) of 100 shares 
of XYZ stock. To do this, TP borrowed 100 
shares of XYZ stock from Broker A and in­
structed Broker A to sell those borrowed 
shares on TP’s behalf. Thus, as a result 
of the Short Sale, TP incurred an obliga­
tion to transfer 100 shares of XYZ stock 
to Broker A. Before September 4, 1997, in 
its books and records, TP clearly identified 
the Short Sale and the XYZ stock (which 
TP still owned) as offsetting positions un­
der § 1001(d)(2) of the Taxpayer Relief 
Act of 1997. 

In January 2004, TP decides to replace 
its obligation to Broker A with a substan­
tially identical obligation to Broker B. To 
do so, TP arranges for Broker B to deliver 

100 shares of XYZ stock to Broker A in sat­
isfaction of TP’s obligation to Broker A, 
and TP thus incurs an obligation to transfer 
100 shares of XYZ stock to Broker B. After 
Broker B’s transfer of 100 shares of XYZ 
stock to Broker A, TP continues to have 
the obligation to deliver 100 shares of XYZ 
stock, but the obligation is owed to Broker 
B rather than to Broker A. 

TP continues to hold the XYZ stock, and 
TP has not satisfied its obligation to Broker 
B. 

LAW AND ANALYSIS 

(1) Section 1233 

Section 1.1233–1(a)(1) provides, “For 
income tax purposes, a short sale is not 
deemed to be consummated until delivery 
of property to close the short sale.” Pur­
suant to § 1.1233–1(a)(4), if the short sale 
is made through a broker and the broker 
borrows property to make a delivery, the 
short sale is not deemed to be consum­
mated until the obligation of the seller cre­
ated by the short sale is finally discharged 
by delivery of property to the broker to re­
place the property borrowed by the broker. 

In general, a short sale is closed (and 
thus is consummated) by the transfer of 
property that the short seller already owns 
or property that the short seller purchases 
for the purpose of satisfying the obliga­
tion from the short sale. If, however, a 
taxpayer satisfies its obligation created un­
der a short sale by transferring property 
borrowed from another lender, the trans­
fer of the borrowed property does not close 
the short sale. In Richardson v. Commis­
sioner, 42 B.T.A. 830, 840 (1940), aff’d, 
121 F.2d 1 (2d Cir. 1941), the taxpayer 
borrowed stock to sell short. With re­
spect to a portion of the borrowed stock, 
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the taxpayer subsequently borrowed other 
stock from another lender to satisfy the 
obligation that resulted from the original 
borrowing. The taxpayer later satisfied 
the obligation under the second borrowing 
by transferring shares that he purchased. 
The Board of Tax Appeals required the 
taxpayer to recognize the gain or loss in 
the year in which the obligation from the 
second borrowing was satisfied, and the 
Board calculated the amount of the gain 
or loss on the short sale by reference to 
the purchase price of the stock used to sat­
isfy the second borrowing. Although the 
opinion does not discuss the effect of using 
borrowed shares to satisfy an obligation to 
replace other shares previously borrowed 
from another lender, it is implicit in the 
computation of gain or loss that the satis­
faction was not treated as closing the short 
sale. 

Section 1.1233–1(a) does not require a 
different result. When a taxpayer trans­
fers borrowed property to satisfy its ini­
tial obligation under a short sale, the tax­
payer’s short sale obligation is not “finally 
discharged.” Here, the obligation of TP to 
deliver 100 shares of XYZ stock continues 
to exist, and thus Broker B’s delivery of 
borrowed stock to Broker A on TP’s be­
half does not close the Short Sale under 
§ 1.1233–1(a). 

(2) Section 1259 Transition Rule 

Section 1259(a)(1) provides that, if 
there is a constructive sale of an appreci­
ated financial position, the taxpayer must 
recognize gain as if the position were 
sold, assigned, or otherwise terminated 
at its fair market value on the date of the 
constructive sale. “Appreciated finan­
cial position” is defined in § 1259(b)(1) 
as including a position with respect to 
stock if there would be gain were the 
position sold, assigned, or otherwise ter­
minated at its fair market value. Pursuant 
to § 1259(c)(1)(A), a taxpayer is treated 
as having made a constructive sale of an 
appreciated financial position if the tax­
payer enters into a short sale of the same 
or substantially identical property. 

Under § 1001(d)(2) of the Taxpayer Re­
lief Act of 1997 (the transition rule), if “be­
fore June 9, 1997, the taxpayer entered into 
any transaction which is a constructive sale 
of any appreciated financial position, and 
. . . before the close of the 30-day period 

beginning on the date of the enactment of 
this Act [August 5, 1997] or before such 
later date as may be specified by the Sec­
retary of the Treasury, such transaction and 
position are clearly identified in the tax­
payer’s records as offsetting, such trans­
action and position shall not be taken into 
account in determining whether any other 
constructive sale after June 8, 1997, has 
occurred. The preceding sentence shall 
cease to apply as of the date such trans­
action is closed or the taxpayer ceases to 
hold such position.” Section 1001(d)(2) of 
the Taxpayer Relief Act of 1997, 1997–4 
(Vol. 1) C.B. 1, 121. 

In May 1997, when the value of the 
XYZ stock exceeded its basis, TP entered 
into the Short Sale. Thus, TP entered 
into a transaction that is described in 
§ 1259(c)(1), but, because the Short Sale 
was entered into before June 9, 1997, no 
gain was recognized under § 1259(a)(1). 

Furthermore, before the close of the 
30-day period beginning on August 5, 
1997, TP clearly identified the XYZ stock 
and the Short Sale in its books and records 
as offsetting positions. Thus, the XYZ 
stock and the Short Sale fall within the 
transition rule, and, until either TP ceases 
to hold the XYZ stock or the Short Sale 
is closed, neither the XYZ stock nor the 
Short Sale is taken into account in deter­
mining whether any constructive sale has 
occurred after June 8, 1997. 

In January 2004, when TP replaces the 
obligation to Broker A with the obliga­
tion to Broker B, TP continues to hold the 
XYZ stock, and the Short Sale has not been 
closed for purposes of § 1.1233–1(a). Ac­
cordingly, the transition rule continues to 
apply to the Short Sale and the XYZ stock. 

HOLDINGS 

(1) When, as a result of the Short Sale, 
TP is obligated to transfer stock to Broker 
A and TP satisfies the obligation by caus­
ing Broker B to transfer stock that TP bor­
rows from Broker B, the transfer of the bor­
rowed stock does not close the Short Sale 
under § 1.1233–1(a). 

(2) Because replacing the obligation 
to Broker A with the obligation to Bro­
ker B does not close the Short Sale under 
§ 1.1233–1(a), the transfer does not cause 
the transition rule to cease to apply to 
either the Short Sale or the XYZ stock. 
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