
Part I. Rulings and Decisions Under the Internal Revenue Code of 1986

Section 125.—Cafeteria Plans

(Also Section 402(a).)

Taxability of distributions of employ-
ee’s trust. This ruling provides that amounts
distributed from a qualified retirement plan
that the distributee elects to have applied
to pay health insurance premiums under a
cafeteria plan are includible in the distribu-
tee’s gross income. The holding also ex-
tends to situations where amounts distrib-
uted from the qualified retirement plan are
applied directly to reimburse medical care
expenses incurred by a participant in the
qualified retirement plan.

Rev. Rul. 2003–62

ISSUE

Whether amounts distributed from a
qualified retirement plan that the distribu-
tee elects to have applied to pay health in-
surance premiums under a cafeteria plan are
includible in the distributee’s gross in-
come under § 402(a) of the Internal Rev-
enue Code, and whether the same conclu-
sion applies if amounts distributed from the
qualified retirement plan are applied di-
rectly to reimburse medical care expenses
incurred by a participant in the qualified re-
tirement plan.

FACTS

Employer M maintains a plan quali-
fied under § 401(a) that provides retire-
ment benefits for employees. M also main-
tains a health plan for employees, former
employees, their spouses, and dependents
that is partially paid through a cafeteria plan
under §125 for employees. Under M’s
health plan, former employees may elect to
have distributions from the qualified re-
tirement plan applied to pay for the health
insurance premiums under the cafeteria plan.

LAW AND ANALYSIS

Section 106 provides that gross income
of an employee does not include employer-
provided coverage under an accident or
health plan. Section 1.106–1 of the In-
come Tax Regulations provides that the
gross income of an employee does not in-
clude contributions which the employee’s
employer makes to an accident or health

plan for compensation (through insurance
or otherwise) for personal injuries or sick-
ness to the employee or the employee’s
spouse or dependents (as defined in § 152).

Under § 125, an employer may estab-
lish a cafeteria plan that permits an em-
ployee to choose among two or more ben-
efits, consisting of cash (generally, salary)
and qualified benefits, including accident
and health coverage. Pursuant to § 125, the
amount of an employee’s salary reduc-
tion applied to purchase such coverage is
not included in gross income, even though
it is available to the employee and the em-
ployee could have chosen to receive cash
instead. If an employee elects to apply the
salary reduction amount to purchase acci-
dent or health coverage pursuant to § 125,
the accident or health coverage is exclud-
able from gross income under § 106 as
employer-provided accident or health cov-
erage.

Section 402(a) applies to distributions
from a retirement plan that is qualified un-
der § 401(a). Under § 402(a), except as oth-
erwise provided in § 402, any amount ac-
tually distributed to any distributee by a
qualified retirement plan is taxable to the
distributee, in the taxable year of the dis-
tributee in which distributed, under § 72 (re-
lating to annuities). There are two excep-
tions from the general rule of includability
of distributions in gross income (at § 402(c)
relating to rollovers and at § 402(e)(4) re-
lating to net unrealized appreciation in em-
ployer securities), neither of which re-
lates to cafeteria plans.

Rev. Rul. 61–164, 1961–2 C.B. 99, con-
siders the effect upon the qualification un-
der section 401(a) of an employer’s profit-
sharing plan of a provision in the plan for
the purchase of major hospitalization in-
surance for the employees. The ruling con-
cludes that although the purchase of the ma-
jor hospitalization insurance does not
prevent the qualification of the plan if the
insurance is deemed to be “incidental,” the
use of the funds to pay for the employ-
ees’ medical insurance is a “distribution”
within the meaning of § 402.

Rev. Rul. 69–141, 1969–1 C.B. 48, con-
siders whether distributions made from a
qualified profit-sharing plan to pay an
employee-participant for medical care ex-
penses are excludable from the employee-
participant’s gross income. An option in the

plan provides that in the event an employee-
participant incurs medical expenses for the
employee, the employee’s spouse, or the
employee’s dependents, the employee may
apply for an advance distribution from his
account in the plan, provided that the ag-
gregate distributions made pursuant to this
option do not exceed 49 percent of the
amount of funds in the account and the
funds to be distributed have been cred-
ited to the account for a period of at least
two years. The ruling states that distribu-
tions from the qualified profit-sharing plan
for medical care expenses incurred by an
employee-participant are taxable to the par-
ticipant under § 402(a).

Neither of the exceptions in § 402 to the
general rule of § 402(a) allows a partici-
pant to exclude from gross income amounts
distributed from a qualified retirement plan
and applied to the purchase of benefits un-
der the cafeteria plan. Accordingly, the gen-
eral rule of § 402(a) applies and the dis-
tribution is includible in the distributee’s
gross income. The same conclusion ap-
plies if distributions from the qualified re-
tirement plan were applied directly to re-
imburse medical care expenses incurred by
a plan participant.

HOLDING

Amounts distributed from a qualified re-
tirement plan that the distributee elects to
have applied to pay health insurance pre-
miums under a cafeteria plan are includ-
ible in the distributee’s gross income. The
same conclusion applies if amounts dis-
tributed from the qualified retirement plan
are applied directly to reimburse medical
care expenses incurred by a participant in
the qualified retirement plan.

DRAFTING INFORMATION

The principal authors of this revenue rul-
ing are Shoshanna Tanner of the Office of
Division Counsel/Associate Chief Coun-
sel (Tax Exempt and Government Enti-
ties) and Steven Linder of the Employee
Plans, Tax Exempt and Government Enti-
ties Division. For further information re-
garding this revenue ruling as it pertains to
§ 125 (cafeteria plan) matters, please con-
tact Ms. Tanner at (202) 622–6080 (not a
toll-free number). For further information
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regarding this revenue ruling as it per-
tains to § 402 (rollover) matters, please con-
tact the Employee Plans’ taxpayer assis-
tance telephone service at 1–877–829–
5500 (a toll-free number), between 8:00
a.m. and 6:30 p.m. Eastern time, Monday
through Friday or Mr. Linder at (202) 283–
9888 (not a toll-free number).

Section 402(a).—Taxability of
Beneficiary of Employees’
Trust

Guidance is provided with respect to whether
amounts distributed from a qualified retirement
plan that the distributee elects to have applied to
pay health insurance premiums under a cafeteria
plan are includible in the distributee’s gross
income under § 402(a), and whether the same
conclusion applies if amounts distributed from the
qualified retirement plan are applied directly to
reimburse medical care expenses incurred by a
participant in the qualified retirement plan. See
Rev. Rul. 2003–62, page 1034.

Section 411.—Minimum
Vesting Standards

Frozen plan; additional accruals; vest-
ing service. This ruling states that the freez-
ing of accruals under a plan is not a plan
termination for purposes of determining
whether vesting service may be disregarded
if accruals resume under the plan. Accord-
ingly, all years of service for the plan spon-
sor since the plan was established must be
counted toward vesting. The result is the
same if, instead, the frozen plan is merged
into a new plan of the employer with ac-
cruals resuming under the merged plan.

Rev. Rul. 2003–65

ISSUE

If accruals under a qualified retirement
plan are frozen, so that a partial termina-
tion of the plan occurs, and accruals un-
der the plan subsequently resume, must all
years of service for the plan sponsor fol-
lowing the establishment of the plan be
taken into account for purposes of vest-
ing? Is the result different if, instead, a new
plan is established that is then merged into
the frozen plan after the partial termina-
tion?

FACTS

Employer M maintains Plan A, a de-
fined benefit plan qualified under § 401(a)
of the Internal Revenue Code, under which
benefit accruals were frozen as of Decem-
ber 31, 1996. Under Plan A’s benefit for-
mula prior to January 1, 1997, a partici-
pant received a specified percentage of his
or her highest average pay multiplied by the
participant’s total years of service. Plan A
provides that each participant becomes fully
vested in his or her accrued benefit after
five years of service. The freezing of ac-
cruals under Plan A caused a partial ter-
mination in 1997, so that all participants in
Plan A became fully vested in their ac-
crued benefits following the freeze. Em-
ployer M subsequently amends Plan A to
provide that, as of January 1, 2003, par-
ticipants in Plan A will begin accruing ben-
efits under a different formula. A partici-
pant’s accrued benefit under Plan A, as
amended, will be the sum of the accrued
benefit under the old formula and the ac-
crued benefit under the new formula.

LAW AND ANALYSIS

Section 411(a) describes minimum vest-
ing standards that a retirement plan must
satisfy in order for the plan to be quali-
fied under § 401(a). These standards in-
clude § 411(a)(2), which requires that quali-
fied retirement plans provide that employees
who have completed a certain number of
years of service have a nonforfeitable right
to their accrued benefit derived from em-
ployer contributions. Employees must be-
come fully vested in these benefits after no
more than five years of service under a cliff
vesting schedule or seven years of ser-
vice under a graded vesting schedule.

Section 411(a)(4) and § 1.411(a)–5(a) of
the Income Tax Regulations provide that,
in computing the period of service under
the plan for purposes of determining the
nonforfeitable percentage under § 411(a)(2),
all of an employee’s years of service with
the employer or employers maintaining the
plan are taken into account subject to cer-
tain exceptions. These include an excep-
tion for years of service with an employer
during any period for which the employer
did not maintain the plan or a predeces-
sor plan. In particular, § 1.411(a)–5(b)(3)(iii)
provides that the period for which a plan
is not maintained by an employer includes
the period after the plan is terminated. For

purposes of § 1.411(a)–5, a plan is termi-
nated at the date there is a termination
of the plan within the meaning of
§ 411(d)(3)(A) and the regulations there-
under.

Section 411(d)(3)(A) requires that a de-
fined benefit plan provide that, upon its ter-
mination or partial termination, the rights
of all affected employees to benefits ac-
crued to the date of such termination or par-
tial termination, to the extent funded as of
such date, are nonforfeitable. Section
1.411(d)–2(c) provides rules for determin-
ing when a plan has undergone a termina-
tion. Section 1.411(d)–2(b) provides rules
for determining when a plan has under-
gone a partial termination. A partial termi-
nation of a plan is not a termination.

Under the facts presented, Plan A has not
been terminated but has undergone a par-
tial termination. Employer M has contin-
ued to maintain Plan A after benefit accru-
als were frozen. For vesting purposes,
§ 1.411(a)–5(b)(3)(iii) excludes service af-
ter a plan has been terminated but does not
exclude service after a partial termina-
tion. Accordingly, service with Employer M
after the establishment of Plan A and prior
to January 1, 2003, during which accru-
als under Plan A were frozen may not be
disregarded for vesting purposes with re-
spect to the future accruals under Plan A.

HOLDING

The freezing of accruals under a quali-
fied retirement plan, so that a partial ter-
mination of the plan occurs, does not con-
stitute a plan termination for purposes of
determining whether service for the plan
sponsor after the plan was established may
be disregarded toward vesting if accruals
resume under the plan. Accordingly, all
years of service for the plan sponsor fol-
lowing the establishment of the previously
frozen plan must be taken into account for
purposes of vesting. If, instead, the accru-
als are earned under a new plan maintained
by the same employer and the new plan is
merged with the frozen plan, then this hold-
ing also applies, so that, after the merger,
service after the frozen plan was estab-
lished must be taken into account for pur-
poses of vesting in any benefit accruals un-
der the new plan.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue rul-
ing is Diane S. Bloom of Employee Plans,
Tax Exempt and Government Entities Di-
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