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Section 368.—Definitions
Relating to Corporate
Reorganizations

26 CFR 1.368–1:  Purpose and scope of exception
for reorganization exchanges.

Forward triangular merger. A con-
trolling corporation’s transfer of the ac-
quiring corporation’s stock to another
controlled subsidiary as part of the plan
of reorganization, following the merger
of the acquired corporation with and
into the acquiring corporation, will not
cause the transaction to fail to qualify as
a reorganization under sections
368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D) of the
Code.

Rev. Rul.  2001–24

ISSUE

Whether a controlling corporation’s
transfer of the acquiring corporation’s
stock to another subsidiary controlled by
the controlling corporation as part of the
plan of reorganization, following the
merger of the acquired corporation with
and into the acquiring corporation, will
cause the transaction to fail to qualify as a
reorganization under §§ 368(a)(1)(A) and
368(a)(2)(D) of the Internal Revenue
Code. 

FACTS

Pursuant to a plan of reorganization,
corporation X merges with and into cor-
poration S, a newly organized wholly
owned subsidiary of P, a corporation un-
related to X, in a transaction intended to
qualify as a reorganization under 
§§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D).  S con-
tinues the historic business of X following
the merger.  Following the merger and as
part of the plan of reorganization, P trans-
fers the S stock to S1, a pre-existing,
wholly owned subsidiary of P.  Without
regard to P’s transfer of the S stock to S1,
X’s merger with and into S qualifies as a
reorganization under §§ 368(a)(1)(A) and
368(a)(2)(D).  

LAW AND ANALYSIS

Section 368(a)(1)(A) provides that the
term reorganization includes a statutory
merger or consolidation.  Pursuant to
§ 368(a)(2)(D), the acquisition by one
corporation, in exchange for stock of a
corporation (the “controlling corpora-
tion”) that is in control (as defined in
§ 368(c)) of the acquiring corporation, of
substantially all of the properties of an-
other corporation (the “merged corpora-
tion”) shall not disqualify a transaction
under § 368(a)(1)(A) if -

(i) no stock of the acquiring corpora-
tion is used in the transaction, and

(ii) in the case of a transaction under
§ 368(a)(1)(A), such transaction would
have qualified under § 368(a)(1)(A) had
the merger been into the controlling cor-
poration. 

Section 368(b) provides that a party to
a reorganization qualifying under
§§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D) in-
cludes the merged corporation, the acquir-
ing corporation, and the controlling cor-
poration.  

Section 368(a)(2)(C) provides that a
transaction otherwise qualifying under
§ 368(a)(1)(A), (1)(B), or (1)(C) is not
disqualified by reason of the fact that part
or all of the assets or stock which were ac-
quired in the transaction are transferred to
a corporation controlled (as defined by 
§ 368(c)) by the corporation acquiring
such assets or stock. 

Under § 1.368–2(f) of the Income Tax
Regulations, if a transaction otherwise

qualifies as a reorganization, a corpora-
tion remains a party to a reorganization
even though the stock or assets acquired
in the reorganization are transferred in a
transaction described in § 1.368–2(k).
Section 1.368–2(k)(1) restates the general
rule contained in § 368(a)(2)(C) but per-
mits the assets or stock acquired in the re-
organization to be successively trans-
ferred to one or more corporations
controlled (as defined under § 368(c)) in
each transfer by the transferor corporation
without disqualifying the reorganization.
Additionally, § 1.368–2(k)(2) provides
that a transaction qualifying under
§§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E) is not
disqualified by reason of the fact that part
or all of the stock of the surviving corpo-
ration is transferred or successively trans-
ferred to one or more corporations con-
trolled in each transfer by the transferor
corporation, or because part or all of the
assets of the surviving corporation or the
merged corporation are transferred or suc-
cessively transferred to one or more cor-
porations controlled in each transfer by
the transferor corporation. 

To qualify as a reorganization under
§ 368(a), a transaction must satisfy the
continuity of business enterprise require-
ment.  Section 1.368–1(d)(1) requires that
the issuing corporation, in this case P,
must either continue the target corpora-
tion’s historic business or use a significant
portion of the target’s historic business as-
sets in a business in order for a reorgani-
zation to satisfy the continuity of business
enterprise requirement.  The underlying
policy of this rule is to ensure that reorga-
nizations are limited to readjustments of
continuing interests in property under
modified corporate form.  Pursuant to
§ 1.368–1(d)(4), the issuing corporation
(the controlling corporation in the case of
a § 368(a)(2)(D) reorganization) is treated
as holding all of the businesses and assets
of all of the members of its qualified
group.   Section 1.368–1(d)(4)(ii) defines
a qualified group as one or more chains of
corporations connected through stock
ownership with the issuing corporation,
but only if the issuing corporation owns
directly stock meeting the requirements of
§ 368(c) in at least one other corporation,
and stock meeting the requirements of
§ 368(c) in each of the corporations (ex-
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cept the issuing corporation) is owned di-
rectly by one of the other corporations.
Therefore, the issuing corporation is
treated as directly holding the businesses
and assets of second-tier and lower-tier
subsidiaries that are part of the qualified
group. 

In applying these requirements to the
facts, the continuity of business enterprise
requirement is satisfied.  Because S and
S1 are members of P’s qualified group, P
will be treated as directly holding the
businesses and assets of S.  Therefore, be-
cause S will continue X’s historic busi-
ness following the merger, the transaction
will satisfy the continuity of business en-
terprise requirement of § 1.368–1(d). 

The remaining issue is whether P’s
transfer of the S stock to S1 as part of the
plan of reorganization causes P to fail to
control S for purposes of § 368(a)(2)(D)
and causes P to fail to be a party to the re-
organization.  Section 368(a)(2)(C) and
§ 1.368–2(k) do not specifically address
P’s transfer of the stock of S to S1 fol-
lowing an otherwise qualifying reorgani-
zation under §§ 368(a)(1)(A) and
368(a)(2)(D), because assets and not
stock were acquired in the reorganiza-
tion.  If the transaction were recast under
the step transaction doctrine so that X’s
assets were viewed as being acquired by
a second-tier subsidiary of P, the transac-
tion would not qualify as a reorganization
under §§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D)
because P would not control S.  For the
reasons set forth below, the transaction
will not be recast under the step transac-
tion doctrine. 

The legislative history of § 368(a)
(2)(E) suggests that forward and reverse
triangular mergers should be treated sim-
ilarly.  See S. Rep. No. 1533, 91st Cong.,
2d Sess. 2 (1970).  As discussed above,
pursuant to § 1.368–2(k)(2), a controlling
corporation in a merger that qualifies
under §§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E)
may transfer the stock (or assets) of the
surviving corporation to a controlled sub-
sidiary without causing the transaction to
fail to qualify as a reorganization under
§§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(E).  The
concept that forward and reverse triangu-
lar mergers should be treated similarly
supports permitting P to transfer the S
stock to S1  without causing the transac-
tion to fail to qualify as a reorganization
under  §§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D).

This concept also is reflected in the conti-
nuity of business enterprise regulations
under § 1.368–1(d), which do not distin-
guish between § 368(a)(2)(D) and
§ 368(a)(2)(E) reorganizations and do not
differentiate between whether stock or
assets are acquired.

Section 368(a)(2)(C) does not preclude
this transaction from qualifying as a reor-
ganization under §§ 368(a)(1)(A) and
368(a)(2)(D) because of the stock trans-
fer. By its terms, § 368(a)(2)(C) is a per-
missive rather than an exclusive or re-
strictive section.  See, e.g., § 1.368–2(k);
Rev. Rul. 64–73, 1964–1 C.B. 142.  Fur-
ther, § 368(a)(2)(C) and § 1.368–2(k)
similarly do not cause P to fail to be
treated as a party to the reorganization.
See Rev. Rul. 64–73.

Accordingly, for the reasons set forth
above, P’s transfer of the S stock to S1 as
part of the plan of reorganization, follow-
ing the merger of X with and into S, will
not cause P to be treated as not in control
of S for purposes of § 368(a)(2)(D).  Ad-
ditionally, P will be treated as a party to
the reorganization.

HOLDING

A controlling corporation’s transfer of
the acquiring corporation’s stock to a sub-
sidiary controlled by the controlling cor-
poration as part of the plan of reorganiza-
tion, following the merger of the acquired
corporation with and into the acquiring
corporation, will not cause the transaction
to fail to qualify as a reorganization under
§§ 368(a)(1)(A) and 368(a)(2)(D). 

DRAFTING INFORMATION

The principal authors of this revenue
ruling are Joseph Calianno and Marnie
Rapaport of the Office of Associate Chief
Counsel (Corporate).  For further infor-
mation regarding this revenue ruling, con-
tact Mr. Calianno at (202) 622-7930 or
Ms. Rapaport at (202) 622-7550 (not a
toll-free call).

26 CFR 1.368–1:  Purpose and scope of exception
of reorganization exchanges.

Reverse triangular merger. A reverse
triangular merger qualifies as a tax-free
reorganization under sections 368(a)
(1)(A) and 368(a)(2)(E) of the Code,
notwithstanding that immediately after

the merger, and as part of a plan that in-
cludes the merger, the surviving corpora-
tion sells a portion of its assets to an unre-
lated party for cash that it retains.
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