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Section 401.—Qualified
Pension, Profit-Sharing, and
Stock Bonus Plans

26 CFR 1.401(k)–1: Certain cash or deferred
arrangements.

Qualified cash or deferred arrange-
ments; separation from service.The
sale of less than substantially all of the as-
sets of a trade or business to an unrelated
employer does not preclude a distribution
to affected participants in a section 401(k)
plan on account of separation from ser-
vice.

Rev. Rul. 2000–27

ISSUE

Will a distribution of amounts deferred
by an employee under a cash or deferred
arrangement under § 401(k) of the Inter-
nal Revenue Code be considered to have
been made earlier than the employee’s
“separation from service,” within the
meaning of § 401(k)(2)(B)(i)(I), if the
distribution is made after the sale to an
unrelated employer of assets constituting
less than substantially all of the assets of a
trade or business of the employee’s em-
ployer?

FACTS

Employer X maintains Plan A, which is
a profit-sharing plan intended to satisfy the
requirements of § 401(a) of the Code.  Plan
A includes a cash or deferred arrangement
that is intended to be a qualified cash or de-
ferred arrangement under § 401(k).  Plan A
provides that salary reduction contributions
are immediately nonforfeitable and, if the
employee has not attained age 59 1/2, can-
not be distributed prior to the employee’s
retirement, death, disability, or separation
from service, except in the case of hardship
(as defined in the plan), plan termination
(to the extent permitted by 
§ 401(k)(10)) or a transaction described in
§ 401(k)(10)(A)(ii) or (iii).

Employer X sells certain assets to Em-
ployer Y, an entity not required to be ag-
gregated with Employer X under 
§ 414(b), (c), (m) or (o) after the sale.
The assets sold to Employer Y constitute
less than 85% of the assets used by Em-

ployer X in a trade or business of Em-
ployer X. Most of the employees of Em-
ployer X who were associated with the
transferred assets terminate their employ-
ment with Employer X and are hired by
Employer Y (the “Transferred Employ-
ees”) as of the date of the sale of assets.
Transferred Employees continue to per-
form, without interruption and in the
same capacity, the same functions for
Employer Y that they performed for Em-
ployer X before the sale.  Additionally,
Employer X is no longer the recipient of
the services of the Transferred Employ-
ees.  

Following the sale of assets, the admin-
istrator of Plan A allows all of the Trans-
ferred  Employees to receive a distribu-
tion of their Plan A account balances,
including amounts attributable to elective
contributions.  There is no transfer of
amounts from Plan A to any plan main-
tained by Employer Y in connection with
the Transferred Employees (although
there were direct rollovers of distributions
pursuant to § 401(a)(31)). 

LAW AND ANALYSIS

Section 401(k) of the Code provides
that a profit-sharing plan that includes a
cash or deferred arrangement can meet
the requirements of § 401(a), provided
that the cash or deferred arrangement con-
stitutes a qualified cash or deferred
arrangement.

Section 401(k)(2)(B)(i) provides that
amounts attributable to employer contri-
butions made pursuant to an employee’s
election may not be distributable from a
profit-sharing plan earlier than (I) the em-
ployee’s separation from service, death or
disability; (II) an event described in 
§ 401(k)(10); (III) the employee’s attain-
ment of age 59 1/2; or (IV) the em-
ployee’s hardship.  Events described in 
§ 401(k)(10) include (i) the termination of
the plan; (ii) the disposition by a corpora-
tion to another corporation of substan-
tially all the assets used by the selling cor-
poration in a trade or business; and (iii)
the disposition of a corporation’s interest
in a subsidiary.  

Sections 1.401(k)–1(d)(1)(iv), 1.401-
(k)–1(d)(4) and 1.401(k)–1(d)(5) of the In-
come Tax Regulations interpret 

§ 401(k)(10).  Section 1.401(k)–1(d)(1)(iv)
generally provides that amounts in a plan
attributable to elective contributions may
be distributed on or after the date of the
sale or other disposition by a corporation
of substantially all the assets used by the
corporation in a trade or business of the
corporation to an unrelated corporation.
Section 1.401(k)–1(d)(4) further provides
that (i) after the sale, the purchaser must
not maintain the plan; (ii) the employee re-
ceiving the distributions must continue
employment with the purchaser of the as-
sets; and (iii) the distribution must be made
in connection with the disposition of as-
sets.  Finally, § 1.401(k)–1(d)(4) provides
that the sale of substantially all the assets
used in a trade or business means the sale
of at least 85% of the assets, and an unre-
lated entity is one that is not required to be
aggregated with the seller under §§ 414(b),
(c), (m) or (o) after the sale or other dispo-
sition.  Section 1.401(k)–1(d)(5) provides
that a distribution may be made only if it is
a lump sum distribution within the mean-
ing of § 402(d)(4).

For tax years beginning prior to Janu-
ary 1, 2000, § 402(d) provided special
forward averaging treatment for lump
sum distributions from plans qualified
under § 401(a).  Section 402(d)(4)(A)
provided that a lump sum distribution was
a distribution or payment within one tax-
able year of the recipient of the balance to
the credit of an employee which becomes
payable to the recipient upon one of sev-
eral events, including a “separation from
service.”  Special forward averaging
treatment of lump sum distributions was
generally repealed by § 1401(a) and (c)(2)
(subject to limited grandfather treatment)
as part of the Small Business Job Protec-
tion Act of 1996, P. L. 104–188.

Rev. Rul. 79–336, 1979–2 C.B. 187,
provides that, for purposes of the special
forward averaging treatment of lump sum
distributions under the earlier § 402(d), an
employee will be considered separated
from service within the meaning of 
§ 402(d)(4)(A) (formerly § 402(e)(4)(A))
only upon the employee’s death, retire-
ment, resignation, or discharge, and not
when the employee continues on the same
job for a different employer as a result of
the liquidation, merger, or consolidation,
etc. of the former employer.
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Employer X’s sale of less than 85% of
the assets in a trade or business to Em-
ployer Y does not constitute a sale of sub-
stantially all the assets used in a trade or
business within the meaning of 
§ 401(k)(10)(A)(ii).  Consequently, Em-
ployer X’s sale of certain assets to Em-
ployer Y is not covered by § 401(k)(10).
Thus, Plan A may distribute the accounts
of Transferred Employees if the change in
their employment status as a result of the
sale to Employer Y constitutes a “separa-
tion from service” within the meaning of
§ 401(k)(2)(B)(i)(I).  In the circumstances
considered here, the Transferred Employ-
ees are not employed in a continuation of
the same trade or business.  Under these
facts, there has been a sufficient change in
the employment status of the Transferred
Employees to constitute a “separation
from service” within the meaning of 
§ 401(k)(2)(B)(i)(I).

Accordingly, the distributions from Plan
A were made after the Transferred Employ-
ees’ “separation from service” within the
meaning of § 401(k)(2)(B)(i)(I).

HOLDING

The change in the status of Transferred
Employees following the sale of less than
substantially all of the assets of a trade or
business of Employer X to Employer Y
constitutes a “separation from service”
within the meaning of § 401(k)(2)(B)(i)(I),
as of the date of the sale of assets (when
their employment with Employer X termi-
nated).  Accordingly, Plan A will not fail to
meet the requirements of § 401(k)(2)(B)
merely because Transferred Employees are
permitted to receive distributions of their
account balances, including amounts attrib-
utable to elective contributions.  This hold-
ing is the same regardless of: (i)  whether
Employer X or Employer Y is a corpora-
tion, or (ii)  whether Employer Y hires
Transferred Employees pursuant to a con-
tractual obligation.

With respect to any sale of less than
substantially all the assets of a trade or
business under the facts described above
occurring prior to September 1, 2000, the
Internal Revenue Service will not treat the
plan as failing to follow its provisions

merely because  the employer does not
treat the termination of employment from
the seller and the hiring by the buyer as a
“separation from service” within the
meaning of § 401(k)(2)(B) and therefore
does not permit distributions from the
plan to the terminated employees hired by
the buyer.

DRAFTING INFORMATION

The principal authors of this revenue
ruling are Steven J. Linder of the Tax Ex-
empt and Government Entities Division
(T:EP) and R. Lisa Mojiri-Azad of the Of-
fice of Chief Counsel (EBEO).  For fur-
ther information regarding this revenue
ruling, contact the Employee Plan’s tax-
payer assistance telephone service be-
tween the hours of 1:30 and 3:30 p.m.
Eastern time, Monday through Thursday,
by calling (202) 622-6074.  Mr. Linder
can be reached at (202) 622-6214.  Ms.
Mojiri-Azad can be  reached at (202) 622-
6030.  (These telephone numbers are not
toll-free numbers.)


