
Section 213.—Medical, Dental,
etc., Expenses

26 CFR 1.213-1:  Medical, dental, etc., expenses.
(Also § 262; 1.262-1.)

Medical expenses.Amounts paid by
an individual for expenses of admission
and transportation to a medical confer-
ence relating to the chronic disease of the
individual’s dependent are deductible as
medical expenses under section 213 of the
Code (subject to the limitations of that
section), if the costs are primarily for and
essential to the medical care of the depen-
dent. The cost of meals and lodging while
attending the conference are not de-
ductible as medical expenses under sec-
tion 213.
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ISSUE

Are amounts paid by an individual for
expenses (including transportation costs,
registration fee, meals and lodging) of at-
tending a medical conference relating to
the chronic disease of the individual’s de-
pendent deductible as medical expenses
under § 213 of the Internal Revenue
Code?

FACTS

Taxpayer A resides in City X and is the
parent of B, who is A’s dependent.  B suf-
fers from a chronic disease and is being
treated by physician C.

At C’s recommendation and for the
purpose of obtaining medical information
that may be useful in making decisions
concerning B’s treatment or in providing
care to B, A travels to City Y to attend a
conference sponsored by an association
that supports research and education con-
cerning the disease.  The conference is at-
tended by medical practitioners and indi-
viduals with the disease and their
families.  A spends the majority of A’s

time at the conference attending sessions
that disseminate medical information con-
cerning B’s disease.  Other sessions at the
conference involve presentations or dis-
cussions on legal issues, family finances,
and other matters commonly arising in
families in which a member has the dis-
ease.  While in City Y, A’s social and
recreational activities outside of the con-
ference are secondary to A’s attendance at
the conference.

A pays the following expenses in con-
nection with the conference: transporta-
tion to City Y, local transportation to the
conference site, a registration fee, meals
while attending the conference, and lodg-
ing at a hotel while attending the confer-
ence.

LAW AND ANALYSIS

Section 213(a) allows a deduction for
uncompensated expenses for medical care
of an individual, the individual’s spouse,
or a dependent, to the extent the expenses
exceed 7.5 percent of adjusted gross in-
come.  Section 213(d)(1) provides that
medical care means amounts paid for the
diagnosis, cure, mitigation, treatment, or
prevention of disease, or for the purpose
of affecting any structure or function of
the body.

Section 1.213-1(e)(1)(ii) of the Income
Tax Regulations provides, in part, that the
deduction for medical care expenses will
be confined strictly to expenses incurred
primarily for the prevention or alleviation
of a physical or mental defect or illness.
Whether an expenditure is “primarily for”
medical care is a question of fact.  An ex-
pense that is merely beneficial to the gen-
eral health of an individual is not an ex-
pense for medical care. 

Section 213(d)(1)(B) provides that
“medical care” also includes transporta-
tion that is “primarily for and essential to”
medical care referred to in §
213(d)(1)(A).  A taxpayer who, for purely
personal reasons, travels to another local-
ity to obtain an operation or other medical
care prescribed by a doctor may not
deduct the costs of transportation under §
213.  Section 1.213-1(e)(1)(iv).

Section 213(d)(2) provides that the cost
of lodging (up to $50 per night) while
away from home that is primarily for and

essential to medical care (as defined in §
213(d)(1)(A)) is an amount paid for med-
ical care if (A) the medical care is pro-
vided by a physician in a licensed hospital
or a related or equivalent facility, and (B)
there is no significant element of personal
pleasure, recreation, or vacation in the
travel away from home. 

Meal expenses are not deductible as ex-
penses for medical care unless they are
provided at a hospital or similar institu-
tion at which the taxpayer, the taxpayer’s
spouse, or dependent is receiving medical
care.  Section 1.213-1(e)(1)(iv) and (v).

Section 262 provides that, except as
otherwise expressly provided by the
Code, no deduction is allowed for per-
sonal, living, or family expenses.

In Rev. Rul. 58-533, 1958-2 C.B. 108,
the parents of a child who lives away
from home at a psychiatric center incur
transportation costs to visit the child at
regular intervals on the advice of the
child’s doctors and as an essential part of
the child’s therapy.  The ruling holds that
the transportation costs are primarily for
and essential to medical care and are de-
ductible under § 213.

By contrast, Rev. Rul. 76-79, 1976-1
C.B. 70, holds that a deduction under §
213 is not allowed for transportation costs
incurred by an individual to take a cruise
(upon the recommendation of a physi-
cian) on which a group of doctors provide
both instructional seminars relating to the
individual’s medical condition and certain
medical services.  The seminars are for
the preservation of the individual’s gen-
eral health only and the medical services
are available in the individual’s home
town. The ruling holds that the transporta-
tion costs are not primarily for and essen-
tial to medical care.

In the present case, A travels to the con-
ference in City Y on the recommendation
of C, the physician treating A’s child B, to
obtain medical information that may be
useful in making decisions concerning B’s
treatment or in providing care to B.  A
spends the majority of A’s time at the con-
ference attending sessions that dissemi-
nate medical information concerning B’s
disease.  While in City Y, A’s social and
recreational activities outside of the con-
ference are secondary to A’s attendance at
the conference.  Under these facts, the
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registration fee paid by A to attend the
conference is primarily for medical care,
and A’s travel is primarily for and essen-
tial to medical care.  Accordingly, A may
deduct the registration fee and transporta-
tion expenses under § 213 (subject to the
limitations of that section).  A may not
deduct the cost of meals and lodging
while attending the conference because
neither A, A’s spouse, nor a dependent is
receiving medical care from a physician
at a licensed hospital or similar institu-
tion.  See§§ 213(d)(2) and 1.213-
1(e)(1)(iv).  The result would be the same
if A, and not A’s dependent, was the indi-
vidual with the disease.

HOLDING

Amounts paid by an individual for ex-
penses of admission and transportation to
a medical conference relating to the
chronic disease of the individual’s depen-
dent are deductible as medical expenses
under § 213 (subject to the limitations of
that section), if the costs are primarily for
and essential to the medical care of the
dependent.  The cost of meals and lodging
while attending the conference are not de-
ductible as medical expenses under § 213.

EFFECT ON OTHER DOCUMENTS

Rev. Rul. 76-79 is distinguished.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue
ruling is Donna M. Crisalli of the Office
of Assistant Chief Counsel (Income Tax
and Accounting).  For further information
regarding this revenue ruling, contact Ms.
Crisalli on (202) 622-4920 (not a toll-free
call).


