
Section 3121.—Definitions

At what level of compensations does FICA tax
apply to election workers? See Rev. Rul. 2000–6 on
this page.

Section 3401.—Receipts for
Employees

26 CFR 31.3401

Does federal income tax withholding apply to
compensation paid to election workers? See Rev.
Rul. 2000–6 on this page.

Section 6041.—Information at
Source

(Also  §§ 3121, 3401, 6051)

26 CFR 1.6041–2:  Return of information as to
payments to employees.
(Also  § 1.6041–1)

Information reporting requirements
applicable to election workers.The re-
quirements for information reporting ap-
plicable to election workers whose com-
pensation is not subject to FICA tax are
found in Code section 6041(a). As a re-
sult, reporting is generally not required
for election workers earning less than
$600 annually. Rev. Rul. 88–36, 1988–1
C.B. 343, modified.

Rev. Rul.  2000–6

ISSUE 

How do the information reporting re-
quirements of §§ 6041(a) and 6051(a) of
the Internal Revenue Code apply to elec-
tion workers?

FACTS

Election workers are individuals who
are generally employed to perform ser-
vices for state and local governments
(governments) at election booths in con-
nection with national, state, or local elec-
tions.  Governments typically pay elec-
tion workers a set fee for each day of
work.  Election workers’ wages are in-
cludible in gross income as compensation
for services.  Section 61(a)(1).  An indi-
vidual employed as an election worker
may also perform services for the govern-
ment in another capacity. 

A state and the Social Security Admin-

istration may agree to extend social secu-
rity coverage to services of employees of
the state or its political subdivisions under
§ 218 of the Social Security Act (§ 218
agreement).  A § 218 agreement may
cover the services of election workers.  If
so, the § 218 agreement may specify the
level of fees the election workers must re-
ceive to be entitled to coverage.  Informa-
tion about a state’s § 218 agreement can
be obtained from the State Social Security
Administrator.

Situation 1: Government A pays V $200
in a calendar year for services as an elec-
tion worker.  A does not employ V in any
other capacity.  The services of A’s elec-
tion workers are not covered by a § 218
agreement.  V is not covered by a retire-
ment plan maintained by A.

Situation 2: Government B pays W
$200 in a calendar year for services as an
election worker.  B does not employ W in
any other capacity.  The services of B’s
election workers are covered by a § 218
agreement if their remuneration is $100 or
more in a calendar year.  W is not covered
by a retirement plan maintained by B.

Situation 3: Government C pays X
$1,100 in calendar year 2000 for services
as an election worker.  Cdoes not employ
X in any other capacity.  The services of
C’s election workers are not covered by a
§ 218 agreement.  X is not covered by a
retirement plan maintained by C.

Situation 4: Government D pays Y
$200 in a calendar year for services as an
election worker.  D also employed Y in
another capacity, in which Y earned
wages of $300 that are subject to income
tax withholding.  The services of D’s
election workers are not covered by a §
218 agreement.  Y is not covered by a re-
tirement plan maintained by D.

Situation 5: Government E pays Z $200
in a calendar year for services as an elec-
tion worker.  E also employed Z in an-
other capacity, in which Z earned wages
of $500 that are subject to income tax
withholding.  The services ofE’s election
workers are not covered by a § 218 agree-
ment.  Z is not covered by a retirement
plan maintained by E.

LAW

Taxes under the Federal Insurance
Contribution Act (FICA) apply to
“wages” as defined in § 3121(a).  That
section provides that the term wages in-

cludes only remuneration for  “employ-
ment.”  Section 3121(b)(7)(F)(iv) pro-
vides that the services of an election
worker are not employment for FICA pur-
poses if the worker’s remuneration is less
than $1,000.  For calendar years begin-
ning on or after January 1, 2000, the
amount is indexed for inflation.  The ap-
plicable amount for the year 2000 is
$1,100.  Because service performed by an
election worker for calendar year 2000 for
an amount less than $1,100 is excluded
from employment for FICA purposes, that
amount is not wages for FICA purposes
unless covered under a § 218 agreement. 

Similarly, section 3121(u)(2)(B)(ii)(V)
provides that the services of an election
worker are not employment for purposes of
the Medicare tax portion of the FICA if the
worker’s remuneration is less than $1,000
in a calendar year.  For calendar years be-
ginning on or after January 1, 2000, the
amount is indexed for inflation.  The ap-
plicable amount for the year 2000 is
$1,100.  For services performed before Jan-
uary 1, 1995, the § 3121(u)(2)(B)(ii)(V) ex-
clusion was for remuneration of less than
$100.  Rev. Rul. 88–36, 1988–1 C.B. 343,
A2, provides that an election worker is sub-
ject to Medicare tax unless the remunera-
tion paid to the worker in a calendar year is
less than $100. 

Section 3401(a) provides that, for pur-
poses of income tax withholding, the term
“wages” means all remuneration (other
than fees paid to a public official) for ser-
vices performed by an employee for an em-
ployer.  Section 31.3401(a)–2(b)(2) of the
Employment Tax Regulations states that
amounts paid to precinct workers for ser-
vices performed at election booths are “in
the nature of fees paid to public officials”
and not subject to income tax withholding.

Sections 6041(a) and 6051(a) both im-
pose a duty to file information reports of
compensation paid to workers.  

Section 6041(a) provides:
All persons engaged in a trade or busi-
ness and making payment in the course
of such trade or business to another
person, of rent, salaries, wages, premi-
ums, annuities, compensations, remu-
nerations, emoluments, or other fixed
or determinable gains, profits, and in-
come ... of $600 or more in any taxable
year ... shall render a true and accurate
return to the Secretary, under such reg-
ulations and in such form and manner
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and to such extent as may be prescribed
by the Secretary, setting forth the
amount of such gains, profits, and in-
come, and the name and address of the
recipient of such payment.
Under § 1.6041–1(b)(1) of the Income

Tax Regulations, the term “all persons en-
gaged in a trade or business,” as used in §
6041(a), includes organizations the activi-
ties of which are not for the purpose of
gain or profit.

The general rule stated in §
1.6041–1(a)(2) is that the required return
is made on Forms 1096 and 1099, except
that § 1.6041–1(a)(2)(ii) provides that
compensation paid to an employee by an
employer shall be reported on Forms W-3
and W-2 under the provisions of §
1.6041–2 (relating to return of informa-
tion as to payments to employees).

Under § 1.6041–2(a)(1), payments of
wages not subject to income tax withhold-
ing must be reported on Form W-2 if the
total of those payments and the amount of
the employee’s wages subject to income tax
withholding, if any, is $600 or more in a
calendar year.  For example, if a payment
of $700 was made to an employee and
$400 thereof represents wages subject to
withholding under section 3402 and the re-
maining $300 represents compensation not
subject to withholding, such wages and
compensation must both be reported on
Form W-2.  If the employee has no wages
subject to income tax withholding, the em-
ployer is required to file Form W-2 for that
employee if payments to that employee
equal $600 or more in a calendar year.

Section 1.6041–2(a)(1) provides that,
at the election of the employer, compo-
nents of amounts required to be reported
on Form W-2 pursuant to this subpara-
graph may be reported on more than one
Form W-2.  Thus the amounts paid to an
individual for services as an election
worker may be reported on a separate W-
2 from amounts paid to the individual for
service in another capacity, even though
the amounts are aggregated to determine
whether reporting applies.

Section 6051(a) imposes a reporting re-
quirement on the following two cate-
gories of payors of remuneration:

Every person required to deduct and
withhold from an employee a tax under
section 3101 [employee FICA tax] or
3402 [income tax withholding], ... or
every employer engaged in a trade or

business who pays remuneration for
services performed by an employee ... .
Section 6051(a) does not require re-

porting of compensation that is not sub-
ject to withholding of FICA tax or income
tax.

Section 6051(c) provides that the Sec-
retary may prescribe by regulations the
reporting of additional items.  No regula-
tions requiring employers to furnish addi-
tional information have been published.

ANALYSIS

Compensation of an election worker is
not subject to income tax withholding.
Sections 3401(a) and 31.3401(a)–2(b)(2).
If an election worker’s compensation is
less than $1,100 for calendar year 2000, it
is generally not subject to FICA tax.  Sec-
tions 3121(b)(7)(F)(iv) and
3121(u)(2)(B)(ii)(V).  However, under a
state’s § 218 agreement, an election
worker’s compensation may be subject to
both the old-age, survivors and disability
insurance (OASDI) and the Medicare por-
tions of the FICA tax at a level below
$1,100 for calendar year 2000.

Section 6041(a) applies to payments of
compensation that are not subject to with-
holding of FICA or income tax.  If an
election worker’s compensation is not
subject to withholding of FICA tax, the §
6041(a) reporting requirement applies to
payments that aggregate $600 or more in
any taxable year.  Under §
1.6041–2(a)(1), compensation subject to
income tax withholding is taken into ac-
count in determining whether the $600 re-
porting requirement applies.

Section 6051(a) requires reporting of
compensation subject to either FICA tax or
income tax withholding.  No reporting is
required by §§ 6051(a) and  31.6051–1(a)
and (b) for items of income that are not
subject to withholding of FICA tax or in-
come tax.  If an election worker’s compen-
sation is subject to withholding of FICA
tax, reporting is required by § 6051(a), re-
gardless of the amount of compensation.

HOLDINGS

The reporting requirements applicable
to governments that employ election
workers are as follows:

Situation 1:  Neither FICA tax nor in-
come tax withholding applies to the $200
paid to V.  The reporting requirements of
§ 6041(a) apply.  Because V earns fees

that are less than $600, Government A is
not required to issue Form W-2 to V.

Situation 2:  FICA tax, but not income
tax withholding, applies to the $200 paid
to W because the fees exceed the $100
threshold in the § 218 agreement.  Gov-
ernment B must follow the reporting re-
quirements of § 6051(a), reporting on
Form W-2 the fees of $200 and the FICA
tax withheld.

Situation 3:  FICA tax, but not income
tax withholding, applies to the $1,100
paid to X for calendar year 2000.  Govern-
ment C must follow the reporting require-
ments of §6051(a), reporting on Form W-
2 the fees of $1,100 and the FICA tax
withheld.

Situation 4:  Neither FICA tax nor in-
come tax withholding applies to the $200
paid to Y for services as an election
worker, but the $300 payment is subject
to income tax withholding.  Government
D must follow the reporting requirements
of § 6051(a), reporting on Form W-2 the
$300 payment and the income tax with-
held.  Section 6041(a) does not require re-
porting of the $200 payment because the
total of the two payments is less than
$600 for the calendar year.  

Situation 5:  Neither FICA tax nor in-
come tax withholding applies to the $200
paid to Z for services as an election
worker, but the $500 payment is subject
to income tax withholding.  Government
E must follow the reporting requirements
of §§ 6041(a) and 6051(a), reporting on
Form W-2 both the $200 and the $500
payments and the amount of income tax
withheld.  

EFFECT ON OTHER REVENUE
RULING(S)  

This ruling modifies Rev. Rul. 88–36,
A2, to reflect the increase in the amount
of remuneration applicable for purposes
of the Medicare tax exclusion under §
3121(u)(2)(B)(ii)(V), currently $1,100 for
calendar year 2000.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue
ruling is Elizabeth Edwards of the Office
of Chief Counsel (Employee Benefits &
Exempt Organizations).  For further infor-
mation regarding this revenue ruling, con-
tact Elizabeth Edwards at (202) 622-6040
(not a toll-free call).

2000–6  I.R.B. 513 February 7, 2000


