
Section 220.—Medical Savings
Accounts

Definition of high-deductible health
plan. Guidance is given concerning the
definition of a ‘‘high-deductible health
plan’’ under section 220(c)(2)(A) of the
Code.

Rev. Rul. 97–20

ISSUE

In the case of family coverage, what
constitutes a ‘‘high-deductible health
plan’’ for purposes of section
220(c)(2)(A) of the Code?

FACTS

Situation 1

Plan A is a health plan that provides
for the payment of medical expenses.
Taxpayer X and her family are covered
by Plan A. Plan A provides for payment
of covered medical expenses for all
members of the family after the family’s
total covered medical expenses exceed
$3,000 for the year. Plan A does not
provide for payment of covered medical
expenses until the family’s total covered
medical expenses exceed $3,000 for the
year, regardless of which family mem-
ber or members incur those covered
expenses. Plan A limits out-of-pocket
expenses to $5,000 for any year.

Situation 2

Plan B is a health plan that provides
for the payment of medical expenses.
Taxpayer Y and his family are covered
by Plan B. Plan B provides for payment
of covered medical expenses for all
members of the family after the family
has satisfied a family deductible of
$3,000 for the year. Plan B also pro-
vides for payment of covered medical
expenses of any member of the family
after that family member has satisfied
an individual deductible by incurring
covered medical expenses for the year
of at least $1,500. Plan B limits out-of-
pocket expenses to $5,000 for any year.
Neither of the special rules regarding

the definition of a high-deductible health
plan applies to Plan A or B (see section
220(c)(2)(B)).

LAW

The Health Insurance Portability and
Accountability Act of 1996, Pub. L.
104–191, added section 220 to the Code

to permit eligible individuals to establish
medical savings accounts (MSAs) under
a pilot project beginning on January 1,
1997.
The section 220(c)(1) definition of an

‘‘eligible individual’’ includes, as one
prerequisite for eligibility, the require-
ment that an individual be covered un-
der a high-deductible health plan. Sec-
tion 220(c)(2)(A) provides that ‘‘[t]he
term ‘high-deductible health plan’ means
a health plan —
(i) in the case of self-only coverage,

which has an annual deductible which is
not less than $1,500 and not more than
$2,250,
(ii) in the case of family coverage,

which has an annual deductible which is
not less than $3,000 and not more than
$4,500, and
(iii) the annual out-of-pocket expenses

required to be paid under the plan (other
than for premiums) for covered benefits
does not exceed —
(I) $3,000 for self-only coverage, and
(II) $5,500 for family coverage.’’
Section 220(c)(5) defines family cov-

erage as coverage that is not self-only
coverage.

ANALYSIS AND HOLDING

Situation 1

Plan A provides coverage for Tax-
payer X and other members of her
family and is, therefore, family coverage
within the meaning of section 220(c)(5).
Because Plan A provides family cover-
age, Plan A is a high-deductible health
plan only if, as required by section
220(c)(2)(A)(ii), it has an annual deduct-
ible that is not less than $3,000 and not
more than $4,500. Plan A provides for
the payment of covered medical ex-
penses for Taxpayer X or her family
members only after the family has in-
curred covered medical expenses during
the year of $3,000. Accordingly,
the deductible under Plan A is $3,000.
Because Plan A has a deductible that is
not less than $3,000 and is not more
than $4,500, Plan A meets the require-
ment with respect to the minimum and
maximum deductible for a high-
deductible health plan under section
220(c)(2)(A)(ii). Because the annual out-
of-pocket expenses required to be paid
under Plan A can never exceed $5,000,
which is less than $5,500, Plan A is a
high-deductible health plan for purposes
of section 220.

Situation 2

Plan B provides coverage for Tax-
payer Y and other members of his
family and is, therefore, family coverage
within the meaning of section 220(c)(5).
Plan B provides for the payment of
covered medical expenses of any mem-
ber of Taxpayer Y’s family if the mem-
ber has incurred covered medical ex-
penses during the year in excess of
$1,500, even if the family has not
incurred covered medical expenses in
excess of $3,000. For example, if Tax-
payer Y incurred covered medical ex-
penses of $2,000 in a year, Plan B
would pay $500. Accordingly, depend-
ing on which family members incur the
covered medical expenses, benefits are
potentially available under Plan B even
if the family’s covered medical expenses
do not exceed $3,000. Because Plan B
provides family coverage with an annual
deductible of less than $3,000, Plan B is
not a high-deductible health plan as
defined in section 220(c)(2).

CONCLUSION

In the case of family coverage, except
as provided in section 220(c)(2)(B), a
plan is a ‘‘high-deductible health plan’’
under section 220(c)(2)(A) only if, un-
der the terms of the plan and without
regard to which family member or
members incur expenses:
(1) No amounts are payable until the

family has incurred annual covered
medical expenses in excess of $3,000,
(2) Amounts for covered benefits are

always payable after the family has
incurred annual covered medical ex-
penses in excess of $4,500, and
(3) The annual out-of-pocket expenses

required to be paid under the plan for
covered benefits do not exceed $5,500.

APPLICATION OF SECTION 7805(b)

Section 7805(b) of the Code provides
that the Secretary may prescribe the
extent, if any, to which any ruling
relating to the internal revenue laws
shall be applied without retroactive ef-
fect.
Pursuant to section 7805(b), a health

plan acquired before November 1, 1997
that provides family coverage that be-
comes effective before November 1,
1997 will not fail to be treated as a
high-deductible health plan merely be-
cause the health plan provides for indi-
vidual deductibles of at least $1,500 and



not in excess of $2,250 (the permitted
range of deductibles for a high-
deductible health plan providing self-
only coverage). The relief provided in
the preceding sentence will apply until
the first renewal date on or after De-
cember 31, 1997 (in the case of a health
plan that provides for renewal) or for
the term of the health plan (in the case
of a health plan that has a specified
term and that does not provide for
renewal). For purposes of this para-
graph, a health plan that continues in
force for an indeterminate period as
long as premiums are paid and does not
otherwise provide for renewal, will be
treated as a health plan that provides for
renewal and each premium due date
(determined without regard to any grace
period) will be treated as a renewal date.
In no event will the relief provided in
this paragraph terminate before Decem-
ber 31, 1997 or extend beyond Decem-
ber 31, 1998.
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Interim Rules for Health Insurance
Portability for Group Health Plans

AGENCIES: Internal Revenue Service,
Department of the Treasury; Pension
and Welfare Benefits Administration,

Department of Labor; Health Care Fi-
nancing Administration, Department of
Health and Human Services.

ACTION: Interim rules with request for
comments.

SUMMARY: This document contains
interim rules governing access, portabil-
ity and renewability requirements for
group health plans and issuers of health
insurance coverage offered in connec-
tion with a group health plan. The rules
contained in this document implement
changes made to certain provisions of
the Internal Revenue Code of 1986
(Code), the Employee Retirement In-
come Security Act of 1974 (ERISA),
and the Public Health Service Act (PHS
Act) enacted as part of the Health
Insurance Portability and Accountability
Act of 1996 (HIPAA). Interested per-
sons are invited to submit comments on
the interim rules for consideration by
the Department of Health and Human
Services, the Department of Labor, and
the Department of the Treasury (Depart-
ments) in developing final rules. The
rules contained in this document are
being adopted on an interim basis to
accommodate statutorily established
time frames intended to ensure that
sponsors and administrators of group
health plans, participants and beneficia-
ries, States, and issuers of group health
insurance coverage have timely guid-
ance concerning compliance with the
recently enacted requirements of
HIPAA.

DATES: Effective date.These interim
rules are effective on June 1, 1997.

Comment date.Written comments on
these interim rules are invited and must
be received by the Departments on or
before July 7, 1997.

Applicability dates. For group health
plans maintained pursuant to one or
more collective bargaining agreements
ratified before August 21, 1996, the
rules (other than the certification re-
quirements) do not apply to plan years
beginning before the later of July 1,
1997 or the date on which the last
collective bargaining agreement relating
to the plan terminates without regard to
any extension agreed to after August 21,
1996.
The rules implementing the certifica-

tion provisions do not require any action
to be taken before June 1, 1997, al-
though certain certification requirements
apply to periods of coverage and events
that occur after June 30, 1996. The

certification requirement for events that
occurred on or after October 1, 1996
and before June 1, 1997 may be satis-
fied using an optional notice described
in this preamble.

Information collection. Affected parties
do not have to comply with the informa-
tion collection requirements in these
interim rules until the Departments pub-
lish in the Federal Register the control
numbers assigned by the Office of Man-
agement and Budget (OMB) to these
information collection requirements.
Publication of the control numbers noti-
fies the public that OMB has approved
these information collection require-
ments under the Paperwork Reduction
Act of 1995. The Departments have
asked for OMB clearance as soon as
possible, and OMB approval is antici-
pated by the applicable effective date.

ADDRESSES: Written comments should
be submitted with a signed original and
three copies to any of the addresses
specified below. All comments will be
available for public inspection and copy-
ing in their entirety. Interested persons
are invited to submit written comments
on these interim rules to:
Health Care Financing Administra-

tion, Department of Health and Human
Services, Attention: [BPD–890–IFC],
P.O. Box 26688, Baltimore, MD 21207
Pension and Welfare Benefits Admin-

istration, U.S. Department of Labor,
Room N–5669, 200 Constitution Av-
enue, NW, Washington, DC 20210, At-
tention: Interim Portability and Renew-
ability Rules
CC:DOM:CORP:T:R (REG–253578–

96), Room 5228, Internal Revenue Ser-
vice, POB 7604, Ben Franklin Station,
DC 20044
Alternatively, comments may be sub-

mitted electronically via the Internet by
selecting the ‘‘Tax Regs’’ option on the
IRS Home Page, or by submitting com-
ments directly to the IRS Internet site at
http://www.irs.ustreas.gov/tax_regs/
comments.html
In the alternative:
Written comments for the Department

of Health and Human Services may be
hand delivered from 8:30 a.m. to 5:00
p.m. to:
Room 309–G, Hubert Humphrey

Building, 200 Independence Avenue,
SW, Washington, DC 20201, or Room
C5–09–26, 7500 Security Boulevard,
Baltimore, MD 21244–1850
Written comments for the Department

of Labor may be hand delivered from
8:15 a.m. to 4:45 p.m. to the above
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