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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES
DIViISION

- JUN 2 0 2006

Uniform Issue List: 408.01-00
Legend: ' | T EPIRAIT S
Decedent A =
Trustee C =
Amount D =
State F =
Court G =
Date M =
Date N =
Date P =
Date Q =
Date R =

IRA X =

AccountY =

Dear

This is in response to your request for a private letter ruling, submitted by your authorized

" representative, found in correspondence dated January 26, 2006, concerning the proper
treatment of a distribution from Decedent A’s individual retirement Account (“IRA”) (IRA X)
under section 408d(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).
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Your authorized representative has submitted the following facts and representations in
support of your ruling request:

Decedent A was born on Date N, 1942, and died on Date M, 2005 while a resident of State
F without having attained age 70 . You were married to Decedent A at the time of his
death. Decedent died testate. You filed a petition with Court G seeking appointmentas
Executrix of Decedent A’s estate and on Date P, 2005, you were granted such appointment.
Article FOURTH of Decedent A’s Last Will and Testament provides that Decedent A’s entire
residuary estate shall be distributed to you outright and free of trust.

At his death Decedent A maintained IRA X with Trustee C. As of the date of death of
Decedent A the value of IRA X was approximately Amount D. The records of Trustee C do
not reflect a beneficiary designation for Decedent A’s IRA X. Thus, the beneficiary of IRA X
became Decedent A’s estate, and IRA X became part of the residuary portion of said estate.
In connection with the administration of the estate, you authorized the distribution of
Decedent A’s IRA X to the estate’s brokerage account (Account Y) on Date Q, 2005. Said
distributed amounts are currently maintained in a money market fund within Account Y.

In your capacity as Executrix of Decedent A’s estate, you were advised to distribute the
entire balance of Account Y to yourself as sole residuary beneficiary of the estate. You
were further advised to roll over the proceeds to your own IRA maintained in your name
within 60 days of the distribution from IRA X. However, on Date R, 2005, which was within
60 days of Date Q, 2005, an advisor from Trustee C advised you that said Trustee C would
not allow you to complete a rollover without first obtaining a private letter ruling from the
Internal Revenue Service. As a result of attempting to receive such private letter ruling, the
60-day rollover period expired.

You, acting as sole representative of Decedent A’s estate, will request Trustee C to pay the
IRA X proceeds to yourself as sole residuary beneficiary of Decedent A’s estate. Upon
receipt of a favorable letter ruling from the Internal Revenue Service, you will then roll over
the proceeds of IRA X into an individual retirement account set up and maintained in your
name.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized representative,
request rulings that:

1. That the proceeds of IRA X that will be received by you as sole beneficiary of the
estate of Decedent A will be treated as being paid directly from IRA X to you. As a
result, you will be treated as the payee or distributee of said IRA X proceeds for
purposes of section 408(d)(1) of the Code.

2. That IRA X will not be treated as an inherited IRA within the meaning of section
408(d)(3) of the Code with respect to you.

3. That you are eligible to roll over the distribution from IRA Xinto an IRA set up and
maintained in your name.

4. That, pursuant to section 408(d)(3(l) of the Code, the Service waive the 60-day
rollover requirement with respect to the distribution made from IRA X.
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5. That you be authorized sixty (60) days from the date of this letter ruling to pay the
funds distributed from IRA X to yourself as sole residuary beneficiary of Decedent
A’s estate and then roll over such amount to an IRA set up in your name.

6. That you will not be required to include in your gross income for federal income tax
purposes for the year in which the IRA X distribution occurred (2005) and the year in
which said rollover is made (2008), any portion of the amount distributed from IRA X
and timely rolled over into an IRA set up and maintained in your name.

With respect to ruling requests one, two, and three, section 408(d)(1) of the Code provides
that, except as otherwise provided in this subsection, any amount paid or distributed out of
an individual retirement plan shall be included in gross income by the payee or distributee,
as the case may be, in the manner provided under section 72.

Section 408(d)(3) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply to a rollover
contribution if such contribution satisfies the requirements of sections 408(d)(3)(A) and

(d)(3)(B).

Section 408(d)(3)(A)(i) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply to any

amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the account is
maintained if the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such individual not later
than the 60th day after the day on which he receives the payment or distribution.

Section 408(d)(3)(C)(i) of the Code provides, in pertinent part, that, in the case of an
inherited IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual from
such account (and no amount transferred from such account to another IRA shall be
excluded from income by reason of such transfer), and such inherited account shall not be
treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover
contribution.

Section 408(d)(3)(C)(ii) of the Code provides that an IRA shall be treated as inherited if the
individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by reason of
the death of another individual, and such individual was not the surviving spouse of such
other individual. Thus, pursuant to section 408(d)(3)(C)(ii), a surviving spouse who acquires
IRA proceeds from and by reason of the death of her husband, may elect to treat those IRA
proceeds as her own and roll them over into her own IRA.

On April 17, 2002, Final Income Tax Regulations (“regulations”) were published in the
Federal Register with respect to sections 401(a)(9) and 408(a)(6) of the Code. (See also
2002-19 I.R.B. 852, May 13, 2002). Section 1.408-8 of the regulations, Question and
Answer 5, provides that a surviving spouse of an IRA owner may elect to treat the spouse's
entire interest as a beneficiary in an individual's IRA as the spouse's own IRA. In order to
make this election, the spouse must be the sole beneficiary of the IRA and have an
unlimited right to withdraw amounts from the IRA. If a trust is named as beneficiary of the
IRA, this requirement is not satisfied even if the spouse is the sole beneficiary of the trust.
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Although not specifically stated in the regulations, a surviving spouse may not elect to treat
the IRA of a decedent as his/her own if an estate is the beneficiary of the IRA even if the
spouse is both the sole executor of the estate and also the sole beneficiary of the estate.

The Preamble to the regulations provides, in relevant part, that a surviving spouse who
actually receives a distribution from an IRA is permitted to roll that distribution over into
his/her own IRA even if the spouse is not the sole beneficiary of the deceased's IRA as long
as the rollover is accomplished within the requisite 60 day period. A rollover may be
accomplished even if IRA assets pass through either a trust and/or an estate.

In this case, the IRA X account balance remaining at Decedent A's death was payable to
Decedent A's estate. Pursuant to the terms of Decedent A’s last will, the residue of the
estate, which includes IRA X, is to be paid to you as sole residuary beneficiary thereof. As
sole executrix of Decedent A’s estate, you will cause the IRA X proceeds to be paid to you
as beneficiary thereof. You then will transfer the IRA X proceeds into an IRA set up and
maintained in your name.

The facts above indicate that you are the sole beneficiary of Decedent A’s estate and the
sole residuary beneficiary thereof. Thus, upon Decedent A’s death, pursuant to his will, you
had the authority to pay yourself all of Decedent A’s residuary estate including IRA X. Thus,
no third party had any authority to preclude your receiving Decedent A’s IRA X. Under the
facts stated above, it is appropriate to treat you as the payee and beneficiary of IRA X for
purposes of sections 408(d)(1) and 408(d)(3) of the Code.

Thus, with respect to your ruling requests one, two, and three, we conclude as follows:

1. That the proceeds of IRA X that will be received by you as sole beneficiary of the
estate of Decedent A will be treated as being paid directly from IRA X to you. As a
result, you will be treated as the payee or distributee of said IRA X proceeds for
purposes of section 408(d)(1) of the Code.

2. That IRA X will not be treated as an inherited IRA within the meaning of section
408(d)(3) of the Code with respect to you.

3. That you are eligible to roll over the distribution from IRA X into an IRA set up and
maintained in your name.

With respect to ruling requests four, five, and six, section 408(d)(3) of the Code defines, and
provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not apply
to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is
maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an IRA
for the benefit of such individual not later than the 60" day after the day on which the
individual receives the payment or distribution; or
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(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an
eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later than
the 60" day after the date on which the payment or distribution is received, except that the
maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without regard to section
408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at any
time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual received any
other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in
gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure to
waive such requirement would be against equity or good conscience, including casualty,

_disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for the
waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed
by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability,
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3)
the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check, whether
the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by you is consistent with your
assertion that your failure to accomplish a timely rollover was caused by Trustee C’s
requiring that you obtain a private letter ruling before it would accept the rollover contribution
which you attempted to make within 60 days of the date Amount D was distributed from IRA
X and your inability to obtain such ruling with the 60-day rollover period.

Therefore, with respect to ruling requests four, five and six, pursuant to section 408(d)(3)(1)
of the Code, the Service hereby waives the 60-day rollover requirement with respect to the
distribution of Amount D from IRA X. You are granted a period of 60 days from the date of
this ruling letter to contribute Amount D, or any portion thereof, into a rollover IRA set up and
maintained in your name. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code,
except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution, the contribution of
Amount D, or any part thereof, into an IRA set up and maintained in your name will be
considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) of the Code.
Thus, you will not be required to include in your gross income, for federal income tax
-purposes, either for the year in which the IRA X distribution occurred (2005) or the year in
which said rollover is made (2006), any portion of the amount distributed from IRA X and
timely rolled over into an IRA set up and maintained in your name.
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This ruling letter assumes that IRA X either is or was qualified under section 408(a) of the
Code at all times relevant thereto. It also assumes that the rollover IRA into which you will
roll over part or all of the IRA X distribution will also meet the requirements of section 408(a)
at all times relevant thereto. Finally, it assumes that your rollover of the IRA X distribution
will be made within the time frame referenced in this letter ruling.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited by others as
precedent.

A copy of this letter is being sent to your authorized representative in accordance with a
power of attorney on file in this office.

If you have any queSt|OnS, please ca" e e & J Je e e ek K g dok ke e kokeok ok (ID **_*****) at (***) ***_**** (not a
toll free number).

Sincerely Yours,

V

Frances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Notice of Intention to Disclose
Deleted Copy of Ruling

CC:




