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LEGEND: 
 
Taxpayer = ------------------------------------------------------ 
Trust = ------------------------------------------------------------------

---------------------------------- 
Date 1  = -------------------------- 
a  = --------- 
Corporation = -------------------------------------------- 
Foundation = ----------------------------------------------------------------- 
Fund = ------------------------------------------------- 
State   = ----------- 
Case 1 = ------------------------------------------------------------------

---------------------- 
Case 2 = ------------------------------------------------------------------

--------------------- 
x = -- 
Dear  -----------------: 
 
 This is in response to your May 9, 2005 letter and other correspondence 
concerning the gift and income tax consequences of Taxpayer’s proposed renunciation 
of her unitrust interest in Trust and irrevocable designation of the charitable beneficiary 
or beneficiaries in Trust.  
 
 The facts and representations are summarized as follows.  Taxpayer established 
Trust, a charitable remainder unitrust (CRUT), on Date 1.  Trust was funded with a 
shares of Corporation common stock.  The trustees of Trust are Taxpayer’s three 
daughters. 
 
 Paragraph First (1) of Trust provides that in each taxable year of Trust, the 
Trustees shall pay Taxpayer during her life a unitrust amount equal to the lesser of:  (a) 
Trust income for the taxable year, as defined in section 643(b), and (b) x percent of the 
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net fair market value of the assets of Trust valued as of the first day of each taxable 
year of Trust.  The unitrust amount for any year shall also include any amount of Trust 
income for such year that is in excess of the amount required to be distributed under (b) 
above to the extent that the aggregate of the amounts paid in prior years was less than 
the aggregate of the amounts computed as x percent of the net fair market value of 
Trust assets on the valuation dates.   

Paragraph First (3) provides that upon the death of Taxpayer, the Trustees shall 
distribute all of the then principal and income of Trust (other than any amount due the 
Taxpayer or the Taxpayer’s estate under the provisions above) to such one or more 
organizations described in sections 170(c), 2055(a) and 2522(a) in such proportions or 
amounts, as Taxpayer shall at any time and from time to time designate (a) by written 
instrument, duly executed and acknowledged, and delivered to the Trustees during 
Taxpayer’s lifetime or (b) by Taxpayer’s will.  The designation made by Taxpayer’s will, 
or if no such designation is made, then the last such designation so delivered during 
Taxpayer’s lifetime shall govern.  If any organization(s) named in the governing 
designation is not an organization described in sections 170(c), 2055(a) and 2522(a) at 
the time when any principal or income of Trust is to be distributed to it, then the 
Trustees shall distribute such principal and income to the remaining one or more 
organizations which are described in sections 170(c), 2055(a), and 2522(a), if any, 
proportionately, but if none of such organizations is an organization described in 
sections 170(c), 2055(a) and 2522(a) at the time when any principal or income of Trust 
is to be distributed to it, or if no designation is made, then the Trustees shall distribute 
such principal and income to Foundation, a State not-for-profit corporation, to be added 
to Fund.  If a distribution to Foundation as above provided would not qualify under 
sections 170(c), 2055(a), and 2522(a) at the time when any principal or income of Trust 
is to be distributed, then the Trustees shall distribute such principal and income to such 
one or more organizations described in sections 170(c), 2055(a), and 2522(a) as the 
Trustees shall select in their sole discretion. 

Paragraph First (7) provides that the operation of Trust is to be governed by the 
laws of State.  

It is represented, that at the time Trust was created, Taxpayer had no intention to 
divide the unitrust and remainder interests as a method to avoid the partial interest rules 
of section 170(f). 

Under State law, if Taxpayer renounces her interests in Trust, the renunciation 
will accelerate the remainder interest.  See Case 1 and 2.   

Taxpayer proposes to renounce her interests in Trust, i.e., her right to receive 
any future unitrust distributions of income and/or principal from Trust and her right to 
make further charitable beneficiary designations and then Taxpayer will irrevocably 
designate one or more charitable organizations described in section 170(c), 2055(a), 



 PLR-127646-05  3 
 

 

and 2522(a) as the remainder beneficiary or beneficiaries of Trust (Irrevocable 
Renunciation and Designation).   

Taxpayer and her daughters, as trustees of Trust, will file an action with the 
probate court having jurisdiction over Trust requesting that the court rule that Taxpayer 
has the right to renounce her unitrust interest in Trust and that, as a result of the 
renunciation, the remainder interest will be accelerated and all principal and income 
remaining in Trust at the time of the renunciation (other than the final prorated unitrust 
amount that is due and payable to Taxpayer) will be immediately payable to the 
charitable organizations irrevocably designated by Taxpayer as the remainder 
beneficiary or beneficiaries.   
 
  You have requested the following rulings: 
 

1)  Taxpayer will be entitled to a gift tax deduction under section 2522 for the value 
of her unitrust interest and the remainder interest in Trust transferred as a result 
of her execution of the Irrevocable Renunciation and Designation.  

 
2) Taxpayer will be entitled to an income tax deduction under section 170 for the 

value of her unitrust interest in Trust transferred as a result of her execution of 
the Irrevocable Renunciation and Designation. 

LAW AND ANALYSIS 

Rulings 1 and 2    
 
  Section 170(a)(1) of the Internal Revenue Code allows as an income tax 
deduction any contribution or gift to or for the use of organizations described in section 
170(c), payment of which is made within the taxable year. 
  
  Section 170(f)(2)(B) provides that no charitable contribution deduction is allowed 
for the value of any interest in property (other than a remainder interest) transferred in 
trust unless the interest is in the form of a guaranteed annuity or a fixed percentage 
distributed annually of the fair market value of the trust property, determined annually, 
and the grantor is treated as the owner of the interest for purposes of applying section 
671 (relating to grantor trusts). 
  
  Section 170(f)(3)(A) provides that a contribution (not made by a transfer in trust) 
of less than the taxpayer's entire interest in such property is not allowed as a charitable 
contribution deduction except to the extent that the value of the interest contributed 
would be allowable as a deduction had such interest been transferred in trust. 
  
  Sections 1.170A-6(a)(2) and 1.170A-7(a)(2)(i) of the Income Tax Regulations 
provide that a deduction is allowed for a contribution of a partial interest in property if 
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such interest is the taxpayer's entire interest in the property, such as an income interest 
or a remainder interest.  If, however, the property in which such partial interest exists 
was divided in order to create such interest and thus avoid sections 170(f)(2) and 
(f)(3)(A), the deduction is not allowed. 
  
  Section 1.170A-1(c)(1) provides that, if a charitable contribution is made in 
property other than money, the amount of the contribution is generally the fair market 
value of the property at the time of the contribution. 
  
  Section 1.170A-1(e) provides that if as of the date of the gift a transfer for 
charitable purposes is dependent upon the performance of some act or the happening 
of a precedent event in order that it might become effective, no deduction is allowable 
unless the possibility that the charitable transfer will not become effective is so remote 
as to be negligible. 
   
  Section 2501(a) imposes a tax for each calendar year on the transfer of property 
by gift during such calendar year by any individual. 

 Section 2511(a) provides that the tax imposed by section 2501 shall apply 
whether the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and 
whether the property is real or personal, tangible or intangible. 

 Section 25.2511-2(c) of the Gift Tax Regulations provides, in part, that a gift is 
incomplete if and to the extent that a reserved power gives the donor the power to name 
new beneficiaries or to change the interests of the beneficiaries as between themselves 
unless the power is a fiduciary power limited by a fixed or ascertainable standard.  
Thus, a gift would be incomplete to the extent the donor retains the power to designate 
the beneficiaries of the gift, even if the power retained is limited to designating 
charitable beneficiaries.  See e.g., Rev. Rul. 77-275, 1977-2 C.B. 346. 

 Section 25.2511-2(f) provides, in part, that the relinquishment or termination of a 
power to change the beneficiaries of transferred property, occurring otherwise than by 
the death of the donor (the statute being confined to transfers by living donors), is 
regarded as the event that completes the gift and causes the tax to apply.     

 Section 2522(a)(2) provides that, in computing taxable gifts for the calendar year, 
there shall be allowed as a deduction the amount of all gifts made during such year to or 
for the use of a corporation, or trust, or community chest, fund, or foundation, organized 
and operated exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or educational 
purposes, no part of the net earnings of which inures to the benefit of any private 
shareholder or individual. 

 Section 2522(c)(2) provides that where a donor transfers an interest in property 
(other than an interest described in section 170(f)(3)(B)) to a person, or for a use, 
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described in section 2522(a) or (b), and an interest in the same property is retained by 
the donor, or is transferred or has been transferred (for less than an adequate and full 
consideration in money or money's worth) from the donor to a person, or for a use, not 
described in section 2522(a) or (b), no deduction shall be allowed under this section for 
the interest which is, or has been transferred unless--(A) in the case of a remainder 
interest, such interest is in a trust which is a charitable remainder annuity trust or a 
charitable remainder unitrust (described in section 664) or a pooled income fund 
(described in section 642(c)(5)), or (B) in the case of any other interest, such interest is 
in the form of a guaranteed annuity or is a fixed percentage distributed yearly of the fair 
market value of the property (to be determined yearly). 

 
Situation 1 of Rev. Rul. 86-60, 1986-1 C.B. 302, considers whether a transfer to 

charity by the grantor, A, of a charitable remainder annuity trust of A’s entire retained 
annuity interest qualifies for the gift tax charitable deduction.  Following the transfer, A 
did not retain any interest in the trust, and neither at that time nor at any prior time did A 
make a transfer from the trust for private purposes.  Although the transfer of the 
remainder interest to charity divided A’s prior interest, that transfer was for charitable, 
not private purposes.  Consequently, A’s transfer of the annuity interest to charity was 
not required to be in a form described in sections 2522(c)(2)(B) and 25.2522(c)-3(c)(2) 
in order to qualify for the charitable deduction.  Accordingly, A’s transfer of A’s annuity 
interest to charity qualifies for a deduction under section 2522(a).  Further, A’s transfer 
qualifies for an income tax charitable deduction under section 170 because although A 
had previously divided the interest A held in the property, the division was not to avoid 
section 170(f)(2)(A).  Thus, under section 1.170A-7(a)(2)(i), A’s transfer of A’s entire life 
annuity interest qualifies for an income tax deduction under section 170. 

  On Date 1, Taxpayer established Trust, a charitable remainder unitrust.  
Taxpayer is the beneficiary of the unitrust interest.  Because Taxpayer retained the right 
to designate the charitable remainder beneficiary or beneficiaries of Trust, the Taxpayer 
did not make a completed gift to charity of the remainder interest, for gift tax purposes, 
at the time Trust was created. 

 Under the proposed transaction, Taxpayer will renounce her unitrust interst in 
Trust.  Then Taxpayer will irrevocable designate a charity or charities as the remainder 
beneficiary or beneficiaries.  When Taxpayer designates the charitable remainder 
beneficiary, the Taxpayer’s gift will become complete for gift tax purposes, and the 
charity or charities designated will receive the entire interest in Trust outright.  As in 
Situation 1 of Rev. Rul. 86-60, Taxpayer will donate her entire interest in Trust to charity 
and, following the transfer, Taxpayer will not retain any interest in Trust.  Accordingly, 
we rule that Taxpayer will entitled to a gift tax deduction under section 2522 for the 
value of Taxpayer’s unitrust interest and the remainder interest in Trust and Taxpayer 
will be entitled to an income tax deduction under section 170 for the value of Taxpayer’s 
unitrust interest in Trust. 
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In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to your authorized representatives. 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter.    
            
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

 
Sincerely, 

 
 

 
_________________________ 
Lorraine E. Gardner  
Senior Counsel, Branch 4 
Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs and Special Industries)  

  
Enclosure: 
  Copy of letter for section 6110 purposes 


