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You have requested our views regarding the tax consequences of Family Temporary 
Disability Insurance (FTDI) payments made under California’s Paid Family Leave 
Program.  Specifically, you have asked (1) whether the amounts withheld from 
employees’ paychecks for FTDI are deductible under § 164 of the Internal Revenue 
Code, and (2) whether amounts paid to an individual under the program are includible 
in gross income under § 85 if (a) an individual does not itemize deductions on a federal 
income tax return, or (b) an individual itemizes deductions on a federal income tax 
return.   

FACTS 

Effective January 1, 2004, the State of California amended its State Unemployment 
Insurance Code to include FTDI as a component of its disability insurance program.  
FTDI payments are made to eligible individuals who are unable to work because they 
are caring for a seriously ill or injured family member, or bonding with a minor child 
within one year of the birth or placement of the child in connection with foster care or 
adoption.  Thirteen million Californians will be covered by this program.   
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FTDI payments will be paid from the State disability fund, and will be funded entirely by 
employee contributions.  The payroll deductions are mandatory.     

Eligible individuals can receive up to 6 weeks of FTDI payments in a 12-month period.  
An individual is not eligible to receive an FTDI payment for the same days the individual 
receives or is entitled to receive unemployment compensation, disability insurance, or 
other cash benefits from the State, any other state, or the Federal government.   

ISSUE 1   

Are the amounts withheld from employees’ paychecks under this program 
deductible under § 164? 

HOLDING 

Such amounts are deductible by the employee under § 164(a)(3) for the taxable 
year in which paid or accrued, but only if the employee’s deductions are itemized 
in computing taxable income under § 63.   

ANALYSIS   

Section 164(a)(3) provides, in part, that state income taxes shall be allowed as a 
deduction for the taxable year in which they are paid or accrued.   

Principles developed under federal law, not state interpretations or designations, 
determine whether a payment falls within the meaning of terms ‘taxes’ and ‘income 
taxes’ as used in federal statutes.  See Rev. Rul. 79-180, 1979-1 C.B. 95; Rev. Rul. 76-
215, 1976-1 C.B. 194; Rev. Rul. 71-49, 1971-1 C.B. 103; and Rev. Rul. 61-152, 1961-2 
C.B. 42.   

The word ‘taxes’ has been defined as an enforced contribution, exacted pursuant to 
legislative authority in the exercise of the taxing power, and imposed and collected for 
the purpose of raising revenue to be used for public or governmental purposes and not 
as a payment for some privilege granted or service rendered.  See Rev. Rul. 77-29, 
1977-1 C.B. 44; Rev. Rul. 71-49; Rev. Rul. 61-152; and Rev. Rul. 58-141, 1958-1 C.B. 
101.  Further, it is the position of the Service that a tax must be paid to a government 
levying the tax, to certain public corporations created by that government for a public 
purpose, or to their agents.  See Rev. Rul. 74-525, 1974-2 C.B. 411, Rev. Rul. 74-58, 
1974-1 C.B. 180; and Rev. Rul. 71-49.     

In Rev. Rul. 81-191, 1981-2 C.B. 49, employees were required to contribute to the 
Rhode Island temporary disability insurance benefit fund pursuant to the Rhode Island 
Temporary Disability Insurance Act (Act).  The employer was required to withhold the 
amount of such contributions from the employees’ wages at the time the wages were 
paid.  If the employer failed to withhold the contributions of any employee within the 
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time provided by the Act, the employer became solely liable for such contributions 
under the Act.   

Rev. Rul. 81-191 holds that the contributions withheld from the wages of an employee 
are state ‘income taxes’ that are deductible by the employee under § 164(a)(3), 
provided that the employee itemizes deductions in computing taxable income.  Rev. 
Rul. 81-191 reasons that the employee contributions to the fund are ‘taxes’ because 
they are exacted pursuant to legislative authority in the exercise of the taxing power of 
the state, and they are imposed and collected by the state for the purpose of raising 
revenue to be used for governmental functions that serve public purposes.  The ruling 
further reasons that the employee contributions to the fund are ‘income taxes’ because 
they are measured by wages paid during the calendar year.  For similar results and 
rationale, see Rev. Rul. 81-192, 1981-2 C.B. 50 (New York); Rev. Rul. 81-193, 1981-2 
C.B. 52 (New Jersey); and Rev. Rul. 81-194, 1981-2 C.B. 54 (California).   

In California, the contributions under its FTDI program are taxes.  The law requires 
employers to withhold a portion of each employee’s wages at the time the wages are 
paid.  These withheld and contributed amounts are exacted pursuant to legislative 
authority in the exercise of the taxing power of the State of California, and are imposed 
and collected for the purpose of raising revenue to be used for a governmental function 
that serves public purposes, namely, to allow individuals to take time off from work to 
care for a seriously ill child, parent, or domestic partner; or to bond with a new child.   

Moreover, the amounts withheld from the employees’ wages are ‘income taxes’ 
because they are measured by wages paid during the calendar year.  See Rev. Rul. 
81-191, and Trujillo v. Commissioner, 68 T.C. 670 (1977).   

Consequently, amounts withheld from the wages of an employee for contribution under 
this program are state income taxes and, therefore, shall be deductible by the 
employee under § 164(a)(3) for the taxable year in which paid or accrued.  However, 
such amounts are deductible by an employee only if the employee’s deductions are 
itemized in computing taxable income under § 63.   

If you have any questions about Issue 1, please contact Erika Reigle at (202) 622-
4950.   

ISSUE 2 

Are FTDI payments includible in gross income under § 85 if: 

(a) an individual does not itemize deductions on a federal income tax       
return; or 

(b) an individual itemizes deductions on a federal income tax return. 

 



 
PRENO-118697-05 4 
 

 

HOLDING   

Individuals who do not itemize deductions include only the amount in excess of 
their contributions in income.  Individuals who itemize deductions include the 
full amount of the FTDI payment in income, but take an income tax deduction 
equal to the amount of their contributions.   

ANALYSIS 

Section 85 provides that gross income includes unemployment compensation.  Under § 
85(b), unemployment compensation is defined as any amount received pursuant to a 
state or Federal government program which is in the nature of unemployment 
compensation.  Section 85 does not define “in the nature of unemployment 
compensation.”  However, the House Report provides that “unemployment 
compensation programs are those designed to provide cash benefits on a regular basis 
to normally employed workers during limited periods of unemployment.”  H.R. Rep. 95-
1445 at 48.  Prior to enactment of § 85, the Service taxed unemployment compensation 
benefits received under private plans but exempted those received under a 
governmental plan as a social welfare benefit.  In explaining the reason for the change, 
the Committee on Ways and Means stated, “unemployment compensation paid under a 
government program should be includible in gross income because such benefits are, 
in substance, a substitute for taxable wages.”  H.R. Rep. 95-1445 at 47.   

The FTDI payments provide a substitute for taxable wages and are in the nature of 
unemployment compensation.  This conclusion is not changed by the determination of 
how an individual prepares his or her individual income tax return.  However, based on 
§ 1.85-1(b)(1)(iii) of the Employment Tax Regulations, the amount an individual reports 
as gross income is affected by whether or not the individual itemizes deductions.   

Section 1.85-1(b)(1)(iii) provides: 

If a governmental unemployment compensation program is funded by an employee 
contribution which is not deductible by the employee, an amount paid to such employee 
under the program is not to be considered unemployment compensation until an 
amount equal to the total nondeductible contributions paid by the employee to such 
program has been paid to such employee.   

Thus, in essence, if an individual does not take an income tax deduction equal to his or 
her contributions to the governmental plan, only amounts in excess of the individual’s 
basis in the fund are includible in gross income.  Conversely, if an individual does 
deduct his or her contribution to the governmental plan, the entire amount of the 
payment is includible in gross income.   

This provides equal tax treatment to each category of filer.  Those individuals who do 
not itemize deductions include only the amount in excess of their contributions in 
income.  Those individuals who do itemize deductions include the full amount of the 
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FTDI payment in income, but take an income tax deduction equal to the amount of their 
contributions.  Thus, the net result is that each individual is taxed on only the amount of 
the FTDI payment that is in excess of his or her contribution.   

If you have any questions about this issue, please contact -----------------at -------------- ---
-------.      

   *  *  *  * 

We hope this information is helpful.  For any other questions, please contact ----------- --
------------at --------------------. 


