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Decedent = ----------------------------- 
Date 1 = ----------------- 
Date 2 = ------------------------- 
Trust = -------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------- 
Child 1 = ---------------------------- 
Child 2 = ---------------------------- 
Date 3 = ------------------ 
State = ------------ 
Court = ------------------------------- 
 
Dear ----------: 
 
 This is in response to your representative’s letter, dated June 23, 2005, and 
subsequent correspondence requesting rulings regarding the income, gift, and 
generation-skipping transfer (GST) tax consequences of the proposed construction of a 
trust agreement. 
 
Facts 
 
 Decedent executed his last will and testament on Date 1 and died on Date 2.  
Decedent’s will provides for a number of specific bequests, and further provides that the 
residue of the estate is to pass to Trust.  Pursuant to the terms of the will, Trust was 
divided into two shares, Share A and Share B, one for the benefit of each of Grantor’s 
children and their children.   
 
 Date 1 and Date 2 are prior to September 25, 1985.  The trustee represents that 
there have been no additions, actual or constructive, to Trust after September 25, 1985. 
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 Share A is for the benefit Child 1 and her children.  The terms that govern Share 
A provide that during Child 1’s life, Child 1 receives 2/3 of the net income and her 
children receive 1/3 of the income.  The trustee does not have the authority to invade 
corpus for the benefit of any beneficiary.  At Child 1’s death, all the income is payable to 
Child 1’s surviving issue per stirpes.  If Child 1 and all of her issue die before the Trust 
terminates, the entire assets of Share A are to be added to the assets of Share B. 
 
 The terms that govern Share B are identical to Share A, except that Share B is to 
be held for the benefit of Child 2 and his children.  Child 2 died on Date 3, without issue.  
According to the terms of Decedent’s will, Share A and Share B were combined as of 
Child 2’s death.  
 
 State law allows for the adjustment of a trust income interest to a total return 
unitrust interest.  As a result of the enactment of the state statute, the trustee and each 
of the beneficiaries will petition Court to grant a modification to provide that until 
Child 1’s death, the trustee will pay 2/3 of a 5 percent unitrust amount to Child 1 and 1/3 
of the unitrust amount per stirpes to Child 1’s then living issue.   
 
 After Child 1’s death, the entire unitrust amount will be paid to Child 1’s surviving 
issue per stirpes.  Upon the death of the last surviving income beneficiary, the trustee 
will distribute all of the remaining assets of the trust as set forth under the terms of 
Decedent’s will.  
 
Rulings Requested 
 
 The trustees have requested rulings that the proposed modification of Trust 
under State law: (1) will not affect the GST tax exempt status of Trust under §26.2601-
1(b)(1); (2) will not be considered a sale, exchange, or other disposition of property and 
will not cause Trust or any of the beneficiaries to realize a gain or loss for purposes of 
§ 1001; and (3) will not cause a transfer, direct or indirect, of property that will be 
subject to the gift tax imposed by § 2501. 
 
Ruling 1 
 
 Section 2601 imposes a tax on every generation-skipping transfer. 
 
 Section 2611(a) defines the term “generation-skipping transfer” to include a 
taxable distribution, taxable termination, and a direct skip. 
 
 In this case, Trust is a GST trust because it provides for distributions to more than 
one generation of beneficiaries below the grantor’s generation.  Under § 1433(b)(2)(A) 
of the Tax Reform Act of 1986 and § 26.2601-1(b)(1)(i) of the Generation-Skipping 
Transfer Tax Regulations, the generation-skipping transfer tax provisions do not apply 
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to any generation-skipping transfer under a trust (as defined in § 2652(b)) that was 
irrevocable on September 25, 1985, but only to the extent that the transfer is not made 
out of corpus added to the trust after September 25, 1985 (or out of income attributable 
to corpus so added). 
 
 Section 26.2601-1(b)(1)(ii)(A) provides that any trust in existence on September 
25, 1985, is considered an irrevocable trust except as provided in §§ 26.2601-1(b)(ii)(B) 
or (C), that relate to property includible in a grantor’s gross estate under §§ 2038 and 
2042.  In the present case, Trust is considered to have been irrevocable on September 
25, 1985, because neither § 2038 nor § 2042 applies. 
 
 Section 26.2601-1(b)(4) provides rules for determining when a modification, 
judicial construction, settlement agreement, or trustee action with respect to a trust that 
is exempt from the generation-skipping transfer tax under § 26.2601-1(b)(1), (2), or (3) 
(hereinafter referred to as an exempt trust) will not cause the trust to lose its exempt 
status.  In general, unless specifically provided for otherwise, the rules contained in 
§ 26.2601-1(b)(4) are applicable only for purposes of determining whether an exempt 
trust retains its exempt status for generation-skipping transfer tax purposes.  Unless 
specifically noted, the rules do not apply in determining, for example, whether the 
transaction results in a gift subject to gift tax, or may cause the trust to be included in 
the gross estate of a beneficiary, or may result in the realization of capital gain for 
purposes of § 1001. 
 
 Section 26.2601-1(b)(4)(i)(D)(1) provides that a modification of the governing 
instrument of an exempt trust (including a trustee distribution, settlement, or 
construction that does not satisfy § 26.2601-1(b)(4)(i)(A), (B), or (C) by judicial 
reformation, or nonjudicial reformation that is valid under applicable state law, will not 
cause an exempt trust to be subject to the provisions of chapter 13, if the modification 
does not shift a beneficial interest in the trust to any beneficiary who occupies a lower 
generation (as defined in § 2651) than the person or persons who held the beneficial 
interest prior to the modification, and the modification does not extend the time for 
vesting of any beneficial interest in the trust beyond the period provided for in the 
original trust. 
 
 Section 26.2601-1(b)(4)(i)(D)(2) provides that for purposes of this section, a 
modification of an exempt trust will result in a shift in beneficial interest to a lower 
generation beneficiary if the modification can result in either an increase in the amount 
of a GST transfer or the creation of a new GST transfer.  To determine whether a 
modification of an irrevocable trust will shift a beneficial interest in a trust to a 
beneficiary who occupies a lower generation, the effect of the instrument on the date of 
the modification is measured against the effect of the instrument in existence 
immediately before the modification.  If the effect of the modification cannot be 
immediately determined, it is deemed to shift a beneficial interest in the trust to a 
beneficiary who occupies a lower generation (as defined in § 2651) than the person or 



 
PLR-135032-05 
 

 

4 

person who held the beneficial interest prior to the modification.  A modification that is 
administrative in nature that only indirectly increases the amount transferred (for 
example, by lowering administrative costs or income taxes) will not be considered to 
shift a beneficial interest in the trust. 
 
 
 Section 26.2601-1(b)(4)(i)(E), Example 11 illustrates the application of paragraph 
(b)(4).  In that case, Grantor, a resident of State X, established an irrevocable trust in 
1980 for the benefit of Grantor’s child, A, and A’s issue.  Under the terms of the trust 
income is payable to A for life and, upon A’s death, the remainder is to pass to A’s 
issue, per stirpes.  In 2002, State X amends its income and principal statute to define 
income as a unitrust amount of 4 percent of the fair market value of the trust assets 
valued annually.  For a trust established prior to 2002, the statute provides that the new 
definition of income will apply only if all the beneficiaries who have an interest in the 
trust consent to change within two years after the effective date of the statute.  The 
statue provides specific procedures to establish the consent of the beneficiaries.  A and 
A’s issue consent to the change in the definition of income within the time period, and in 
accordance with the procedures, prescribed by the state statute.  The administration of 
the trust, in accordance with the state statute defining income to be a 4 percent unitrust 
amount, will not be considered to shift any beneficial interest in the trust.  Therefore the 
trust will not be subject to the provisions of chapter 13 of the Internal Revenue Code.  
Further, under these facts, no trust beneficiary will be treated as having made a gift for 
federal gift tax purposes, and neither the trust nor any beneficiary will be treated as 
having made a taxable exchange for federal income tax purposes.  Similarly, the 
conclusions in this example would be the same if the beneficiaries’ consent was not 
required, or, if the change in administration of the trust occurred because the situs of the 
trust was changed to State X from a state whose statute does not define income as a 
unitrust amount or if the situs was changed to such a state from State X.   
 
 In the present case, proposed modification of Trust in accordance with State law 
will not shift a beneficial interest in the trust to any beneficiary who occupies a lower 
generation, as defined in § 2651, than the person or persons who held the beneficial 
interest prior to the modification.  Furthermore, the proposed modification does not 
extend the time for vesting of any beneficial interest in the trust beyond the period 
provided for in the original trust.  See § 26.2601-1(b)(4)(i)(E), Example 11.  Accordingly, 
proposed modification under State law will not cause Trust to lose its status as exempt 
from the GST tax. 
 
Ruling 2 
 
 Section 61(a)(3) provides that gross income includes gains derived from dealings 
in property. 
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 Section 1001(a) provides that the gain from the sale or other disposition of 
property is the excess of the amount realized over the adjusted basis provided in § 1011 
for determining loss over the amount realized.  Under § 1001(c), the entire amount of 
gain or loss must be recognized, except as otherwise provided. 
 
 Section 1.1001-1(a) of the Income Tax Regulations provides that except as 
otherwise provided in subtitle A of the Code, the gain or loss realized from the exchange 
of property for other property differing materially either in kind or in extent, is treated as 
income or as loss sustained. 
 
 An exchange of property results in the realization of gain or loss under § 1001 if 
the properties exchanged are materially different. Cottage Savings Ass'n v. 
Commissioner, 499 U.S. 554 (1991).  Properties exchanged are materially different if 
the properties embody legal entitlements "different in kind or extent" or if the properties 
confer "different rights and powers."  Id. at 565.  In Cottage Savings, the Court held that 
mortgage loans made to different obligors and secured by different homes did embody 
distinct legal entitlements, and that the taxpayer realized losses when it exchanged 
interest in the loans.  Id. at 566.  In defining what constitutes a "material difference" for 
purposes of § 1001(a), the Court stated that properties are "different" in the sense that 
is material to the Code so long as their respective possessors enjoy legal entitlements 
that are different in kind or extent.  Id. at 564-65. 
 
 In this case, the proposed modification of Trust by mere exercise of the trustee's 
authority to make the conversion under a State statute is not a sale or exchange of a 
materially different interest by any beneficiary.  Accordingly, based on the facts 
submitted and the representations made and provided the proposed conversion meets 
the requirements of the applicable State statute, we conclude that no gain or loss will is 
recognized under § 61 or § 1001 by Trust or any beneficiary of Trust as a result of the 
proposed modifications. 
 
Ruling 3 
 
 Section 2501 imposes a tax on the transfer of property by gift by an individual.  
Section 2502(c) provides that the payment of the gift tax is the liability of the donor. 
 
 Section 2511 provides that the tax imposed by § 2501 shall apply whether the 
transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the 
property is real or personal, tangible or intangible.   
 
 Section 2512(a) provides that, where property is transferred for less than 
adequate and full consideration in money or money’s worth, the amount by which the 
value of the property exceeds the value of the consideration is deemed a gift.   
 



 
PLR-135032-05 
 

 

6 

 Section 25.2511-2(a) provides that the gift tax is a primary and personal liability 
of the donor, is an excise upon his act of making the transfer, is measured by the value 
of the property passing from the donor, and attaches regardless of the fact that the 
identity of the donee may not then be known or ascertainable. 
 
 In this case, because the proposed modification of Trust does not change the 
interests of the beneficiaries, no transfer of property will be deemed to occur.  See 
§ 26.2601-1(b)(4)(i)(E), Example 11.  Accordingly, we conclude that the proposed 
modification of Trust under State law will not cause a transfer, direct or indirect, of 
property that will be subject to the gift tax imposed by § 2501. 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the federal tax consequences of any aspect of any transaction or item 
discussed or referenced in this letter.   
 
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination.   
 
 This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 Pursuant to the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to the taxpayer’s representative. 
 

Sincerely, 
 
James F. Hogan 
 
James F. Hogan 
Senior Technician Reviewer, Branch 9 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
Enclosure 
 Copy for § 6110 Purposes 


