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PLR-166164-04 
Date:  FEBRUARY 23, 2006 
 

  
LEGEND: 
 
Grantor = ------------------------------------------------------- 
Property = -----------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------
---------------------------- 

Parcel = ---------------------------------------- 
Date 1 = --------------------------- 
a = -------- 
b = -- 
c = -- 
d = ---- 
e = -------- 
f = ----- 
g = ----- 
h = ----- 
i = ----- 
j = ----- 
 
 
Dear  -----------: 
 

This is in response to your December 23, 2004, letter and other correspondence 
requesting a ruling that Parcel meets the requirements of a personal residence under 
section 25.2702-5(c)(2) of the Gift Tax Regulations.   
 
 The facts submitted are as follows: 
 
 Grantor owns fee simple title to Property.  Property has been used exclusively as 
Grantor’s second residence since Date 1.  While Grantor does allow guests to vacation 
in the guest house located on Property, neither Property nor any structure on Property 
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is rented out for commercial purposes.  No individual other than Grantor has the right to 
use or occupy Property.  Property consists of approximately a acres of land and is 
assessed as b separate units for real property tax purposes. 
 
 Grantor proposes to subdivide one of the b separate units into c parcels.  Grantor 
proposes to transfer Parcel, one of the c parcels, resulting from the subdivision, to 
Trust.  Trust is intended to qualify as a Qualified Personal Residence Trust (QPRT) as 
described in section 25.2702-5(c).    
 
 Parcel consists of approximately d acres of land.  The residence located on 
Parcel, is a five bedroom house with a footprint of approximately e square feet, a 
second floor of approximately f square feet, has five bathrooms and a partially 
unfinished basement of approximately g square feet.  In addition to the residence, the 
following structures are located on Parcel: (1) 3-car detached garage of approximately h 
square feet; (2) an artist studio of approximately i square feet with no bedrooms or 
kitchen; and (3) a bunk house which is an unheated structure of approximately j square 
feet with two bedrooms, one bathroom, a small common area, and no kitchen. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
  Section 2702(a)(1) provides that solely for purposes of determining whether a 
transfer of an interest in trust to (or for the benefit of) a member of the transferor's family 
is a gift (and the value of such transfer), the value of any interest in such trust retained 
by the transferor or any applicable family member (as defined in section 2701(e)(2)) 
shall be determined as provided in section 2702(a)(2). 
 
  Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained interest that is not a 
qualified interest is treated as being zero.  The value of any retained interest that is a 
qualified interest is determined under section 7520. 
 
  Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides that section 2702(a) shall not apply to any 
transfer of an interest in trust all the property in which consists of a residence to be used 
as a personal residence by persons holding term interests in such trust. 
 
  Section 25.2702-5(a)(1) provides, in part, that section 2702 does not apply to a 
transfer in trust meeting the requirements of that section.  A transfer in trust meets the 
requirements of the section only if the trust is a personal residence trust as defined in 
section 25.2702-5(b).  A trust meeting the requirements of a "qualified personal 
residence trust" as defined in section 25.2702-5(c) is treated as a personal residence 
trust.   
 
   Section 25.2702-5(c)(1) provides that for purposes of section 2702(a)(3)(A)(ii), a 
qualified personal residence trust is a trust meeting all the requirements of the section. 
These requirements must be met by provisions in the governing instrument, and these 
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governing instrument provisions must by their terms continue in effect during the 
existence of any term interest in the trust. 
 

Section 25.2702-5(c)(5) provides that, in general, except as otherwise provided 
in sections 25.2702-5(c)(5)(ii) and (c)(8), the governing instrument of a qualified 
personal residence trust must prohibit the trust from holding, for the entire term of the 
trust, any asset other than one residence to be used or held for use (within the meaning 
of section 25.2702-5(c)(7)(i)) as a personal residence of the term holder.  Under section 
25.2702-5(c)(5)(ii), the trust may hold certain assets listed in that section in addition to 
the personal residence. 
 
 Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that a personal residence of a term holder is 
either the principal residence of the term holder (within the meaning of section 1034), 
one other residence of the term holder (within the meaning of section 280A(d)(1) but 
without regard to section 280A(d)(2)), or an undivided fractional interest in either. 
 
  Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal residence may include 
appurtenant structures used by the term holder for residential purposes and adjacent 
land not in excess of that which is reasonably appropriate for residential purposes 
(taking into account the residence's size and location). 
 

Section 25.2702-5(c)(2)(iii) provides that a residence is a personal residence only 
if it primary use is as a residence of the term holder when occupied by the term holder.  
A residence is not used primarily as a residence if it is used to provide transient lodging 
and substantial services in connection with the provision of lodging (e.g., a hotel or a 
bed and breakfast).   A residence is not a personal residence if, during any period not 
occupied by the term holder, its primary use is other than as a residence.     

 
  In this case, based on the facts submitted and the representations made, the size 
of Parcel is comparable to that of properties in proximity to Parcel used for residential 
purposes.  Accordingly, for purposes of section 25.2702- 5(c)(2)(ii), Parcel includes 
adjacent land not in excess of that which is reasonably appropriate for residential 
purposes (taking into account the residence's size and location).  In addition, the 
residence and appurtenant structures located on Parcel satisfy the primary use 
requirements of section 25.2702-5(c)(2)(iii).  We conclude that Parcel is a personal 
residence within the meaning of section 2702(a)(3)(A)(ii) and section 25.2702-5(c)(2). 
 
  Section 4.01(51) of Rev. Proc. 2006-3, 2006-1 I.R.B. 122, 129, provides that 
rulings will not ordinarily be issued on whether a trust with one term holder satisfies the 
requirements of section 2702(a)(3)(A) and section 25.2702-5(c) to be a QPRT.  Rev. 
Proc. 2003-42, 2003-1 C.B. 993, provides sample trust provisions for QPRTs.  By 
following the sample trust provisions, taxpayers can be assured that the Service will 
recognize a trust as meeting all of the requirements of section 2702(a)(3)(A) and section 
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25.2702-5(c) if the trust (1) operates consistently with the terms of the trust instrument 
and (2) is a valid trust under local law. 
 

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to the taxpayer. 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter.    
            
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the 
material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of  
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 

 
Sincerely yours, 

 
 

 
_________________________ 
George Masnik 
Chief, Branch 4 
Office of the Associate Chief Counsel 
(Passthroughs and Special Industries)  

  
Enclosure: 
  Copy of letter for section 6110 purposes 


