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Taxpayer     =  ------------------------------------------ 
Individual A  =  ---------------------------------------- 
Residence   =  ------------------------------- 
 -------------------------- 
Date 1 =  ---------------- 
Date 2 =  ------------------- 
Date 3 = ------------- 
Date 4 =  -------------- 
x          = ----------- 
 
Dear -----------------------: 
 
This responds to your letter dated September 29, 2005, requesting a ruling on whether 
you are eligible to exclude gain from the sale of a residence under § 121(c) of the 
Internal Revenue Code. 
 
FACTS: 
 
Taxpayer purchased Residence on Date 1 as a home for himself and his 3 children.  At 
that time, Individual A was out of the country caring for her mother who had become ill.  
Approximately x later Individual A returned from caring for her mother and Taxpayer and 
Individual A got engaged.  Taxpayer and Individual A were married on Date 2.  
Individual A and her 2 children move into Residence with Taxpayer and his children.  As 
a result of her illness, Individual A’s mother was left partially paralyzed and moved into 
Residence on Date 3 because of her special needs.  In order to provide Individual A’s 
mother with the space she needed for her special care and accommodations, Taxpayer 
and Individual A sold Residence on Date 4 and purchased a new home. 
 
LAW AND ANALYSIS: 
 
Section 121(a) provides that a taxpayer's gross income will not include gain from the 
sale or exchange of property if, during the five-year period ending on the date of the 
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sale or exchange, such property has been owned and used by the taxpayer as the 
taxpayer's principal residence for periods aggregating two years or more.  The full 
exclusion is available only once every two years. 
 
Section 1.121-2(a) (2) of the Income Tax Regulations provides that if taxpayers jointly 
own a principal residence but file separate returns, each taxpayer may exclude from 
gross income up to $250,000 of gain that is attributable to each taxpayer’s interest in 
the property, if the requirements of section 121 have otherwise been met. 
 
Section 121(c) provides for a reduced maximum exclusion for taxpayers who fail to 
satisfy the ownership and use tests or the limit of one sale every two years if the primary 
reason for sale or exchange is a change in place of employment, health, or unforeseen 
circumstances. 
 
Section 1.121-3(d) (1) provides that if the primary reason for a sale is to obtain, provide, 
or facilitate the diagnosis, cure, mitigation, or treatment of disease, illness or injury of a 
qualified individual or to obtain or provide medical or personal care for a qualified 
individual suffering from a disease, illness or injury, then the sale is by reason of health.  
However a sale or exchange that is merely beneficial to the general health or well-being 
of an individual is not a sale by reason of health.   
 
Under § 1.121-3(f) a qualified individual includes the taxpayer, the taxpayer’s spouse, a 
co-owner of the residence, a person who’s principal place of abode is in the same 
household as the taxpayer, and certain family members.   
 
The reduced maximum exclusion is computed by multiplying the maximum dollar 
limitation of $ 250,000 ($ 500,000 for certain joint filers) by a fraction.  The numerator of 
the fraction is the shortest of the following periods: (1) the period of time that the 
taxpayer owned the property during the 5-year period ending on the date of the sale or 
exchange, (2) the period of time that the taxpayer used the property as the taxpayer's 
principal residence during the 5-year period ending on the date of the sale or exchange, 
or (3) the period of time between the date of a prior sale or exchange of property for 
which the taxpayer excluded gain under section 121 and the date of the current sale or 
exchange.  The numerator of the fraction may be expressed in days or months.  The 
denominator of the fraction is 730 days or 24 months (depending on the measure of 
time used in the numerator). 
 
Based on the facts, representations, and the relevant law as set forth above, we 
conclude that your primary reason for the sale of Residence was the health of a 
qualified individual.  Consequently, the sale of Residence, which you owned and used 
as your principal residence for less than two of the preceding five years, will allow you to 
exclude gain up to the reduced maximum exclusion amount under § 121(c).  
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CAVEATS: 
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant.  
We enclose a copy of the letter for this purpose.  Also enclosed is a copy of the letter 
ruling showing the deletions proposed to be made in the letter when it is disclosed 
under ' 6110. 
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any item discussed or referenced in this letter.  In 
addition, no opinion is expressed or implied as to whether Taxpayer and Individual A 
have used Residence as their principal residence.   
 
This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k) (3) provides 
that it may not be used or cited as precedent.  
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
George F. Wright 
Senior Technician Reviewer, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting)  


