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  TY:  ------- 
 
 
Legend 
 
 
Taxpayer = ---------------------------------------------------------

----------------------- 
Company A = -------------------------- 
Company B = ---------------------------------------------------- 
Date 1 = -------------------------- 
Date 2 = ---------------- 
Date 3 = ------------------------- 
 
 
Dear ----------------: 
 
 
This responds to your letter dated July 6, 2005, requesting a ruling concerning Article ---
------------------------of the United States-United Kingdom income tax treaty (the “Treaty”), 
as supplemented by letters dated November 1, 2005, and March 9, 2006. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.  While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
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FACTS 

Company A is a U.K. corporation whose principal class of shares is traded on the 
London Stock Exchange.  Prior to Date 2, Company A held 100 percent of the issued 
and outstanding capital stock of Taxpayer, a domestic corporation.  On Date 1, prior to 
Date 2, Taxpayer paid a dividend to Company A and took the position that such 
dividend was eligible for an exemption from source state taxation under Article 10(3) of 
the Treaty, based on the fact that Company A had owned the shares of Taxpayer for 
more than 12 months at the time the dividend was declared and otherwise qualified for 
benefits under Article 10(3) of the Treaty.  On Date 2, Company A contributed 
Taxpayer’s stock to Company B, a wholly-owned U.K. corporation. Company B has 
elected under Treas. Reg. § 301.7701-3 to be disregarded as an entity separate from its 
owner (i.e., Company A) for U.S. federal income tax purposes.  Following the 
contribution Company B holds 100 percent of the issued and outstanding capital stock 
of Taxpayer.  Taxpayer declared a dividend on Date 3, a date less than 12 months after 
Date 2. Taxpayer represents that: 

1. Company B is not an agent, nominee, intermediary, or conduit, as determined 
under U.S. principles, with respect to the dividend declared on Date 3. 

 
2. Company B is a tax resident of U.K. for U.K. tax purposes, and is subject to tax in 

the United Kingdom with respect to the dividend declared on Date 3. 
 
3. Company A and Company B met the requirements of Article 10(3)(a)(ii) on Date 

3 and at all times during the 12-month period ending on that date.  

RULING REQUESTED 

The Taxpayer requests a ruling that the imposition of Company B between Company A 
and Taxpayer will not cause the dividend declared on Date 3 to lose its qualification 
under Article 10(3) of the Treaty. 

LAW  

Article 10(1) of the Treaty provides that dividends paid by a company that is a resident 
of a Contracting State to a resident of the other Contracting State may be taxed in that 
other State.  

Article 10(2) provides that the dividends may also be taxed in the Contracting State of 
which the company paying the dividends is a resident, but if the dividends are 
beneficially owned by a resident of the other Contracting State, the tax so charged may 
not exceed certain limits. 

Notwithstanding paragraph 2, paragraph 3 of Article 10 provides that dividends shall not 
be taxed in the Contracting State of which the company paying the dividends is a 
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resident if the beneficial owner of the dividends is a resident of the other Contracting 
State and certain other requirements are satisfied. 

Article 10(3)(a) provides that dividends are not taxable in the source State if the 
beneficial owner is a company resident in the other Contracting State that has owned 
shares representing 80 percent or more of the voting power of the company paying the 
dividends for a 12-month period ending on the date the dividend is declared (the “12 
month ownership test”) and certain other requirements are satisfied.   

The U.S. Department of the Treasury Technical Explanation to Article 10 provides: 

The term "beneficial owner" is not defined in the Convention, and is, 
therefore, defined as under the internal law of the country imposing tax 
(i.e., the source country). The beneficial owner of the dividend for 
purposes of Article 10 is the person to which the dividend income is 
attributable for tax purposes under the laws of the source State. Thus, if a 
dividend paid by a corporation that is a resident of one of the States (as 
determined under Article 4 (Residence)) is received by a nominee or 
agent that is a resident of the other State on behalf of a person that is not 
a resident of that other State, the dividend is not entitled to the benefits of 
this Article. 

Article 1(8) of the Treaty provides that: 

An item of income, profit or gain derived through a person that is fiscally 
transparent under the laws of either Contracting State shall be considered 
derived by a resident of a Contracting State to the extent that the item is 
treated for purposes of the taxation law of such Contracting State as the 
income, profit or gain of a resident. 

Treas. Reg. § 1.894-1(d)(1) provides in part that: 

An item of income paid to an entity shall be considered to be derived by 
the entity only if the entity is not fiscally transparent under the laws of the 
entity’s jurisdiction, as defined in paragraph (d)(3)(ii) of this section, with 
respect to the item of income.  An item of income paid to an entity shall be 
considered to be derived by the interest holder in the entity only if the 
interest holder is not fiscally transparent in its jurisdiction with respect to 
the item of income and if the entity is considered to be fiscally transparent 
under the laws of the interest holder’s jurisdiction with respect to the item 
of income, as defined in paragraph (d)(3)(iii) of this section.  
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ANALYSIS 

In order to qualify for the exemption from U.S. withholding tax under Article 10(3) of the 
Treaty, the dividend paid by Taxpayer must be both derived by and beneficially owned 
by a resident of the United Kingdom, and the beneficial owner must own 80 percent or 
more of the shares of the company paying the dividend for a 12-month period ending on 
the date the dividend is declared.  

Company B, which is disregarded as an entity separate from its owner, Company A, is 
liable to tax as a corporation in the United Kingdom.  The dividend is treated for U.K. tax 
purposes as the income, profit or gain of a resident.  Accordingly, the requirement of 
Article 1(8) of the Treaty that the dividend income be derived by a resident of the United 
Kingdom is satisfied. 

For purposes of Article 10(3)(a), the person that derives the dividend income must also 
be the “beneficial owner” of the income.  In this case, Taxpayer represents that 
Company B is not acting as a nominee or agent on behalf of another person under U.S. 
tax principles.  Accordingly, consistent with the U.S. Treasury Department’s Technical 
Explanation to Article 10, Company B, which is disregarded as an entity separate from 
its owner, Company A, is the beneficial owner of the dividend income. 

Company B did not hold the shares of Taxpayer for the entire 12 month-period ending 
on Date E.  However, taking into account in the aggregate the days during which 
Company A and Company B, which is disregarded as an entity separate from its owner, 
Company A, each owned shares representing 80 percent or more of the voting power of 
Taxpayer, the shares met the requirement that they be owned by a resident of the 
United Kingdom for the 12-month period ending on Date 3. 
 
Based on the foregoing analysis and on the representations set forth above, we hold 
that the dividend declared on Date 3 is derived and beneficially owned by Company B, a 
corporation disregarded as an entity separate from its owner, Company A, and that the 
dividend is described in paragraph 3(a) of Article 10 of the Treaty. 
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in 
this letter.  In particular, no opinion is expressed as to whether Company A or Company 
B meets other conditions required to claim treaty benefits under the Treaty. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representatives. 
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A copy of this letter must be attached to any tax or information return to which it is 
relevant. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Elizabeth U. Karzon 
Chief, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(International) 

 
cc: 


