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Dear

This is in response to letters dated June 6, 2005, November 13, 2005, January 26,
2006, and January 31, 2006, submitted on your behalf by your authorized
representative in which you request a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 402(C)(3)(A) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penaity of perjury in
support of the ruling requested

Taxpayer A, age 72, represents that Plan X issued her a total distribution of her account
balance in Plan X totaling Amount C. Taxpayer A asserts that her failure to accomplish
a rollover within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) was due to a medical
condition which left her confused and impaired her ability to handle her financial affairs.
Taxpayer A further represents that the funds in question have not been used for any
other purpose.

In early January 2005, Taxpayer A received a check for Amount B (Amount C less
federal withholding of Amount A) representing the entire proceeds of her account in
Plan X. On March 18, 2005, shortly after the expiration of the 60-day deadline,
Taxpayer A deposited Amount B into a rollover IRA at Bank P.

Based on the facts and representations, you request that the Service waive

the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D because the
failure to waive such requirement would be a hardship and against equity or good
conscience.
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With respect to your request to waive to 60 day rollover requirement, section 402(a)(1)
of the Code provides that, except as otherwise provided in section 402, any amount
distributed out of an employees' trust described in section 401(a) that is exempt from tax
under section 501(a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the
distributee in which distributed, in the manner provided under section 72 of the Code
(relating to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from exempt
trusts to eligible retirement plans including IRAs.

Code section 402(c)(3)(A) provides that, except as provided in subparagraph (B),
paragraph (1) (which excludes rolled over amounts from gross income) shall not apply
to any transfer of a distribution made after the 60th day following the day on which the
distributee received the property distributed.

Section 402(c)(3)(B) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under section 402(c)(3)(A) of the Code where the failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for
the waiver under section 402(c)(3)(B) of the Code.

Section 401(a)(31)(A) of the Code provides that a trust shall not constitute a qualified
trust under this section unless the plan of which such trust is a part provides that if the
distributee of any eligible rollover distribution-

(i) elects to have such distribution paid directly to an eligible retirement plan, and

(i) specifies the eligible retirement plan to which such distribution is to be paid (in such
form and at such time as the plan administrator may prescribe), such distribution shall
be made in the form of a direct trustee-to-trustee transfer to the eligible retirement plan
s0 specified.

Section 401(a)(31)(E) of the Code provides that, for purposes of Code section 401
(@)(31), the term "eligible retirement plan” has the meaning given such term by section
402(c)(8)(B) with an exception not pertinent to this ruling request. Thus, a direct transfer
defined in Code section 401(a)(31), may be made into an IRA.

Section 1.401(a)(31)-1 of the Income Tax Regulations, Question and Answer-5,
provides, in relevant part, that a direct rollover described in Code section 401(a)(31) is a
distribution and rollover of the eligible rollover distribution and not a transfer of assets
and liabilities. Thus, for example, the consent and requirements of Code sections
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401(a)(11), 411(a)(11), and 417 apply to transactions described in Code section
401(a)(31).

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003), provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 402(c)(3)(B), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed
since the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is consistent
with her assertion that her failure to timely accomplish a rollover of Amount B was due
to medical conditions beyond her control which resulted in mental impairment. When
Taxpayer A was able to realize the 60-day rollover time period had passed she
immediately took steps to complete the rollover which she had originally intended to
complete.

Thus, based on the above, pursuant to Code section 402(c)(3)(B), the Service hereby
waives the 60-day rollover period found in Code section 402(c)(3)(A). As a result, the
Service will treat Taxpayer A's March 16, 2005, roliover contribution of Amount B into
‘her IRA as a valid rollover within the meaning of Code section 402(c).

In addition, pursuant to Code section 402(c)(3)(B), the Service hereby waives the 60-
day rollover period found in Code section 402(c)(3)(A) with respect to Amount A.
Therefore pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted a period of 60 days
measured from the date of the issuance of this letter ruling to make a rollover
contribution of an amount equal to Amount A to another IRA (or IRAs) described in
Code section 408(a). Provided all other requirements of Code section 408(d)(3), except
the 60-day requirement, are met with respect to such IRA contribution, the contribution
will be considered a rollover contribution within the meaning of Code section 408(d)(3).

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed
by section 401(a)(9) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with
a Power of Attorney on file in this office.

If you wish to inquire about this ruling, please contact . I.D. -
,at . Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

mn, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose




