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Taxpayer  = ------------------------ Taxpayer  = ------------------------ 
    ------------------------ 
 
State A  = ------------- 
 
State B  = ---------- 
 
State C  = -------- 
 
Date 1   = ------------------------- 
 
Date 2   = ----------------------- 
 
 
Dear -------------: 
 
This letter responds to your request for a private letter ruling regarding the information 
reporting requirements for attorneys' fees paid in connection with the settlement of an 
"opt-out" class action lawsuit under § 6041 of the Internal Revenue Code.  Specifically, 
you requested a ruling that the attorneys' fees paid pursuant to the "Settlement 
Agreement" to "Class Counsel" are not subject to information reporting to such "Class 
Members" and "Class Representatives" under § 6041.  
 
FACTS 
 
Taxpayer, a State A corporation, is the parent of an affiliated group filing a consolidated 
Federal income tax return.  Taxpayer is in the business of providing telecommunications 
services. 
 
On Date 1, a class action complaint was filed against Taxpayer (the National Class 
Action).  The state court certified the class (Class) and appointed class counsel (Class 
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Counsel).  The National Class Action was later removed to Federal Court.  The 
complaint sought compensatory and punitive damages, as well as injunctive relief.  A  
number of separate statewide class actions, containing similar claims and seeking 
similar relief were later transferred to Federal Court for consolidated and coordinated 
pretrial proceedings with the National Class Action.  Taxpayer has settled and is 
continuing to attempt to settle these suits on a state-by-state basis. 
 
This ruling request involves an “opt-out” settlement agreement regarding a class action 
suit filed in State C (the Settlement Agreement).  An opt-out settlement agreement is an 
agreement executed in connection with a class action suit in which potential class 
members have the right to exclude themselves from the settlement class if they so 
desire.  All potential members who do not opt-out are part of the settlement class.   
 
In the present case, the deadline to “opt-out” was Date 2.  Those who remained in the 
settlement class are entitled to receive cash benefits.  A claims office is responsible for 
receiving, processing, classifying and paying qualified claims.  Claims are paid out of an 
account funded by Taxpayer and referred to as the “Claimant Account.”  In addition, 
Taxpayer is required to pay all reasonable costs of administering the Settlement 
Agreement by making payments to an “Administrative Account.”  The Claimant Account 
and the Administrative Account together constitute a Qualified Settlement Fund within 
the meaning of § 468B. 
 
Under the terms of the Settlement Agreement, the Taxpayer is also required to pay 
attorneys’ fees to class counsel in an amount approved by the court but not to exceed 
20 percent of the total potential claimant benefits.   Taxpayer intends to issue a Form 
1099 to class counsel reporting the attorneys fees paid to class counsel.   
 
The claims office will also issue Forms 1099 to class members who receive payments 
for their qualified claims in excess of $600 in accordance with §§ 1.468B-2(l)(2), 1.6041-
1(a) and 1.6045-4(a) of the Income Tax Regulations.  This letter ruling request concerns 
whether the Taxpayer, under § 6041, must report on the Forms 1099 sent to Class 
Members a pro-rata share of the attorneys' fees paid to Class Counsel under the 
Settlement Agreement. 
 
LAW & ANALYSIS 
 
Section 6041(a) provides in part that all persons engaged in a trade or business and 
making payment in the course of such trade or business to another person of rent, 
salaries, wages, premiums, annuities, compensations, remunerations, emoluments, or 
other fixed or determinable gains, profits, and income of $ 600 or more in any taxable 
year, shall render a true and accurate return to the Secretary. 
 
The word "income" as used in § 6041 is not defined by statute or regulation; however, 
its appearance in the phrase "fixed or determinable gains, profits, and income" indicates 
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that what is referred to is "gross income," and not the gross amount paid. Thus, in the 
present case, § 6041 requires the Taxpayer to report only those payments in excess of 
$600 includible in the Class Members' gross income under § 61. 
 
Section 61 provides generally that, except as otherwise provided by law, gross income 
includes all income from whatever source derived. The concept of gross income 
encompasses accessions to wealth, clearly realized, over which taxpayers have 
complete dominion. Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426 (1955). 
 
When a payment is made to satisfy the obligation of a taxpayer to a third party, the 
amount of the payment is generally includible in the taxpayer's gross income.  Old 
Colony Trust Co. v. Commissioner, 279 U.S. 716 (1929).  Even though the taxpayer 
never actually receives such payment, the taxpayer receives the benefit of the payment, 
and the amount is therefore gross income.  Under the rationale of Old Colony Trust, a 
prevailing litigant must generally recognize gross income when another party pays 
attorneys' fees for which the litigant is liable. 
 
The rationale of Old Colony Trust is not applicable, however, in certain opt-out class 
action lawsuits where, although the class members may receive a benefit from the 
litigation, no express contractual liability for a fee exists between the class members 
and litigating counsel.  In such cases where there is no contractual agreement and 
someone other than the class members is liable for payment of attorneys' fees incurred 
in connection with such litigation, the attorneys’ fees are not includible in a class 
member's gross income. 
 
In Rev. Rul. 80-364, 1980-2 C.B. 294 (Situation 3), a union filed claims on behalf of its 
members against a company due to a breach of a collective bargaining agreement. 
Subsequently, the union and the company entered into a settlement agreement, later 
approved by a federal district court, that provided that the company would pay the union 
40x dollars in full settlement of all claims. The union paid 6x dollars of the settlement for 
attorney's fees and returned 34x dollars to the employees for back pay owed to them. 
The ruling concluded that the portion of the settlement paid by the union for attorney's 
fees was a reimbursement for expenses incurred by the union and was not includible in 
the gross income of the union members.  But Cf. Sinyard v. Commissioner, T.C. Memo 
1998-364, aff’d, 268 F.3d 756 (9th Cir. 2001), cert. denied sub nom, Sinyard v. Rossotti, 
536 U.S. 904 (2002) (settlement of opt-in class action pursuant to Age Discrimination in 
Employment Act where class members had contingency fee agreements with counsel); 
and Fredrickson v. Commissioner, T.C. Memo 1997-125, aff’d in unpub. opinion, 97-
71051 (9th Cir. 1998) (settlement of mandatory, Title VII class action, where class 
members personally signed settlement agreements providing for compensation of 
counsel).  
 
In the instant case, attorneys' fees will not be awarded or paid to Class Counsel 
pursuant to any specific fee or retainer arrangement between such counsel and the 
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Class Members, including the Class Representatives. Rather, the attorneys' fees will be 
paid by Taxpayer to Class Counsel in an amount approved by the court under the 
Settlement Agreement.  Because the litigation was certified a class-action lawsuit, no 
separate agreements remained or became operative, and no amounts of attorneys' fees 
will be paid pursuant to any separate contingency fee or retainer agreement with a 
Class Member or Class Representative. Thus, the payment of attorney's fees to Class 
Counsel by Taxpayer is similar to Situation 3 in Rev. Rul. 80-364 and not income to the 
Class Members or the Class Representatives.   
 
As discussed above, the term "income" under § 6041 is interpreted to mean income 
includible in gross income under § 61.  Therefore, because, in the present case, the 
amounts paid by Taxpayer to Class Counsel for attorneys' fees are not income to the 
Class Members or the Class Representatives, the payments of attorney fees are not 
subject to information reporting to any Class Member, including any Class 
Representative, under § 6041.   
 
CONCLUSIONS 
 
Based on the facts and information submitted and the representations made, we rule as 
follows:  
 
The amounts paid by Taxpayer to Class Counsel for attorneys' fees are, under § 6041, 
not subject to information reporting to the Class Members or the Class Representatives 
on Form 1099.   
 
This letter ruling is based on facts and representations provided by the Taxpayer and its 
authorized representatives, and is limited to the matters specifically addressed in the 
letter.  No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions considered 
herein under the provisions of any other sections of the Code or regulations which may 
be applicable thereto, or the tax treatment of any conditions existing at the time of, or 
effects resulting from, such transactions which are not specifically addressed herein. 
 
Because it could help resolve federal tax issues, a copy of this letter should be 
maintained with the Taxpayer's permanent records. 
 
Pursuant to a power of attorney on file with this office, copies of this letter ruling are 
being sent to your authorized representative. 
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This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent.  In addition, we have enclosed a copy of 
the letter showing the deletions proposed to be made when it is disclosed under § 6110.   
 

Sincerely, 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Branch Chief, Branch 4 
(Income Tax & Accounting) 


