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Dear

‘This is in response to your request dated on April 19, 2005, for a ruling to waive
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal
Revenue Code (the “Code”). Correspondence dated January 24, 2006, and
February 23, 2006, supplemented the request. . '
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Under penalty of perjury, you have submitted the following facts and
representations:
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You maintained IRA X with Company A. On Date E, 2004, you withdrew Amount
H from IRA X, and redeposited such amount in a non-IRA joint account (Account
Y) with Company A. You withdrew the funds in order to reinvest Amount Hin

- stock-and-option-purchases. Your representative stated that you did this
because IRA X could not invest in stock and option purchases. AccountY was a
joint account which had been maintained by you and individual B as a non-IRA
account since 2003. You state that you did not realize that Account Y was not an
IRA. The 60-day rollover period ended on Date F, 2005.

In January 2005, when you received the 1099-R from Company A you realized
that Account Y was not an IRA and that you had incurred a significant tax liability.
On Date G, 2005 (after the 60 day period expired) you attempted to return
Amount H to IRA X.

Based on the facts and representations, you request that the Internal Revenue
Service waive the 60 day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of
the Code, with respect to the distribution of Amount H from IRA X. because the
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60™ day after the
day on which the individual receives the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60™ day after the date on which the payment or .
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).
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Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
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— e anIRAifat any time during-the-1-year-period-ending-o

such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)Xi)
from an IRA which was not includible in gross income because of the application

of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity or good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section

408(d)(3)(1) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement
pursuant to section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred. '

You have not presented any evidence to the Service as to how any of the factors
outlined in Rev. Proc. 2003-16 affected your inability to timely roll over Amount H,
or any portion thereof, to an IRA. You have stated that you did not know that
Account X was not an IRA. However documentation submitted by you and your
authorized representative show that you maintained Account Y for over a year
prior to transferring the funds to it from IRA X. There is no evidence to indicate
that at any time prior to the transfer of funds that you believed this account to be
an IRA. Nor is there any evidence that any one at Company A led you to believe
that Account Y could accept funds as an IRA. The information submitted by you
demonstrates that you are solely responsible for failing to timely deposit Amount

H into an IRA.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service declines to
waive the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
A. Thus, Amount A will not be considered a valid rollover because the 60-day
requirement under section 408(d)(3) of the Code with respect to such
contribution will not be satisfied.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney on file with this office.

If you wish to inquire about this ruling, please cbntact SRR (1) S ikt
at (***) ***-****_ Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

?Q |

Enclosures:
Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose

CC:




