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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 

LEGEND 

Employer X  -  ------------------------------------- 
Plan Y         -  --------------------------------------- 
Plan History -  ------------------------------------------------------------------------------------------------- 

ISSUE 

Whether Plan Y satisfies the requirements of Internal Revenue Code (Code) section 
3121(b)(7)(F) as they relate to a retirement system maintained by Employer X, an 
instrumentality of a political subdivision?1 

                                            
1 Whether Employer X is liable for the Hospital Insurance Tax portion of the FICA taxes imposed by Code 
sections 3101(b) and 3311(b) is not a part of this analysis.  Such determination is made pursuant to the 
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CONCLUSION 
 
Our evaluation of the terms of Plan Y indicates that the Plan satisfies the requirements 
of Code section 3121(b)(7)(F) as a retirement system.  However, an evaluation must 
also be made to determine whether Employees are qualified participants in Plan Y.  The 
exclusion from employment under section 3121(b)(7) does not apply unless the 
Employee is a qualified participant of Plan Y at the time services are performed.  If an 
Employee of Employer X is not a member of Plan Y, Employer X will have a Federal 
Insurance Contributions Act (FICA) tax obligation with respect to that Employee, 
regardless of the Plan Y’s status as a retirement system. 
 
FACTS 
 
Plan Y is a defined benefit plan maintained by Employer X, an instrumentality under 
Code section 3121(b)(7)(F).   In the year -------, Plan Y was composed of a plan 
document and a series of amendments.  See, Plan History.  These items constitute Plan 
Y for purposes of our evaluation. 
 
Plan Y section ---- provides than an Employee is a Participant in the Plan if the 
Employee agrees to make mandatory Employee Contributions.  
 
Plan Y section -----defines Employee as any person who is employed by the Employer, 
but excludes any person who is employed as an independent contractor. 
 
Plan Y section ---------provides that the retirement benefit for a Participant who retires on 
his Normal Retirement Date is equal to 50% of Final Pay at retirement multiplied by a 
fraction, the numerator of which equals the Years of Service completed by the 
participant on his Normal Retirement Date and the denominator of which is 20.  Thus, a 
participant accrues a benefit equal to 50% of Final Pay at his Normal Retirement Date 
on a fractional rule basis, accruing 1/20th of his retirement benefit for each year of 
service with the employer for an effective accrual rate of 2.50% for each year of service.  
 
Plan Y section -------defines “Plan Year of Service” to mean a Plan Year during which an 
Employee is a Participant and completes 1,000 Hours of Service.  Thus, under the 
terms of the Plan, a Participant will not be entitled to an annual accrual under the Plan’s 
benefit formula unless and until that Participant has earned 1,000 Hours of Service. 
 
Plan Y section -------provides that Final Pay means the average Compensation of the 
highest 12 continuous months out of the last three years of employment.  Plan section --
-----provides that Compensation means a Participant’s regular salary and wages paid by 
the Employer for a Plan Year, “excluding overtime, comp time, commissions, and 
discretionary bonuses.”  

                                                                                                                                             
rules of Code section 3121(u).   See, Revenue Ruling 2003-46, 2003-1 C.B. 878. 
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It has been represented that the employer does not have any part-time or seasonal 
employees.   
 
LAW AND ANALYSIS 
 
Code sections 3101(a) and 3111(a) impose the Old-Age Survivors and Disability 
Insurance (OASDI) portion of the taxes under the FICA upon the wages of employees 
paid by employers with respect to employment.  Sections 3101(b) and 3111(b) impose 
the Medicare portion of the FICA tax.  In general, all payments of remuneration by an 
employer for services performed by an employee are subject to FICA taxes, unless the 
payments are specifically expected from the term “wages” or the services are 
specifically excepted from the term “employment”. 
   
Code section 3121(b)(7) generally excludes from “employment” services performed in 
the employ of any state, or any political subdivision thereof, or any wholly-owned 
instrumentality of any one or more of the foregoing.  However, section 3121(b)(7)(F), 
added to the Code by the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1990 and effective for 
services performed after July 1, 1991, excludes from “employment” only the services of 
an employee of a state, political subdivision, or wholly-owned instrumentality who is a 
member of a retirement system.  Section 31.3121(b)(7)-2(c)(1) of the Employment Tax 
Regulations provides that an employee is not a member of a retirement system at the 
time service is performed unless at that time he or she is a “qualified participant” as 
defined in paragraph (d) of the regulation, in a “retirement system” that meets the 
requirements of paragraph (e) of the regulation with respect to that employee. 
 
The exception from employment under section 3121(b) is applied on an employee by 
employee basis.  Therefore, the determination of whether services performed by a state 
or local government employee are excepted from employment is a two part inquiry.  
First, whether the retirement plan at issue is a “retirement system” within the meaning of 
the regulations under Code section 3121(b)(7)(F), and second, whether the  employee 
is a “qualified participant” of the retirement system.    An employer that operates a 
retirement plan, which by its terms is a retirement system, will generally have a FICA 
obligation with respect to employees who are not members of the retirement system. 
 
Employment Tax Regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(1)(i) provides that an employee 
is a qualified participant in a defined benefit retirement system with respect to services 
performed on a given day if the employee has a total accrued benefit that satisfies the 
minimum benefit requirement.   Employment Tax Regulation section  
31.3121(b)(7)-2(e)(2)(ii) provides that a defined benefit retirement system satisfies the 
minimum benefit requirement with respect to an employee on a given day “if and only if, 
on that day, the employee has an accrued benefit under the system that entitles the 
employee to an annual benefit commencing on or before his … Social Security 
retirement age that is at least equal to the annual Primary Insurance Amount the 
employee would have under Social Security.”  Revenue Procedure 90-40, 1991-2 C.B. 
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694, provides rules relating to the minimum benefit requirements of section 
3121(b)(7)(F) for a defined benefit retirement system. 
 
Section 3.02 of Revenue Procedure 90-40 provides guidance for plans using a 
fractional accrual rule and provides that such plans may meet the minimum benefit 
requirement for retirement plans using the rules in section 3.01(1) provided that the 
projected normal retirement benefit under the plan formula is greater to or equal to the 
benefit described in such section.  Section 3.01(1) provides that where a defined benefit 
plan averages an employee’s compensation over 36 (or fewer) consecutive months, the 
plan should provide a benefit that is at least equal to 1.5% of average compensation for 
each year of service with the employer until age 65.    
 
Section 3.03(2)(b) provides that a plan formula may limit the maximum period of service 
that is credited for accrual purposes, but if the limit is less than the 30 years in the case 
of a formula described in section 3.01(1), the benefit formula must be increased by the 
ratio of 30 years to such lower limit.   
 
Section 3.03(1)(a) provides that a defined benefit plan must define compensation in a 
manner that meets the requirements of regulation section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)(iii)(B) 
which requires that the definition of compensation “be no less inclusive than the 
definition of the employee’s base pay as designated by the employer or the retirement 
system, provided such designation is reasonable under all the facts and circumstances.”   
Plan Y’s definition of Compensation which includes “regular salary and wages” satisfies 
the requirement of regulation section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)(iii)(B). 
 
Plan Y complies with the applicable requirements of Revenue Procedure 90-40.  
Section 3.01 of the revenue procedure provides that a plan that averages compensation 
over a twelve-month period must provide a minimum benefit that is at least equal to 
1.5% of average compensation for each year of service with the employer.   Because 
Plan Y limits the maximum period of service credited for benefit accrual purposes to 
twenty years, section 3.02(b) of the revenue procedure provides that the 1.5% accrual 
rate must be increased by the ratio of 30 years to 20 years, which increases the 
minimum accrual rate for this Plan to 2.25%.  Plan Y’s rate of accrual is 2.50% per year 
of service.  Thus, Plan Y provides the minimum benefit required under Revenue 
Procedure 90-40 and also satisfies the requirements for a defined benefit retirement 
system as required by Employment Tax Regulation section 31.3121(b)(7)-2(e)(2). 
 
As indicated above, whether an employee is eligible for the employment exception in 
section 3121(b)(7)(F) also depends upon whether the  employee is a qualified 
participant in the retirement system.  Employment Tax Regulation section 
31.3121(b)(7)-2(d)(1)(i) provides that an employee may not be treated as having an 
accrued benefit for purposes of determining whether the employee is a qualified 
participant in a defined benefit retirement system to the extent that such participation or 
benefit is subject to any conditions (other than vesting), such as the requirement that 
the employee attain a minimum age, perform a minimum period of service, make an 
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election to participate, or be present at the end of a plan year in order to be credited 
with an accrual, that have not been satisfied. 
 
Play Y contains two conditions that employees must satisfy.  Section -----of Plan Y 
requires Employees to elect to make mandatory Employee Contributions as a condition 
of Plan participation, and Section ----, which accrues benefits on a fractional accrual 
rule, requires an Employee to complete a year of service in order to receive  an annual 
benefit accrual.  Section -------defines a Plan Year of Service as a year in which a 
Participant is credited with 1,000 Hours of Service.  Thus, under the terms of the Plan, a 
Participant will not be entitled to an annual accrual unless and until the Participant is 
credited with 1,000 Hours of Service. 
 
Employees of Employer X will not be qualified participants in Plan Y for any period of 
employment prior to making an election to make mandatory Employee Contributions. 
During that time period they will not be eligible for the exception from employment 
provided by section 3121(b)(7)(F).  See Regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(1)(i).   
 
Under the general rule of Employment Tax Regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(1)(i), 
benefits that accrue only upon satisfaction of this 1,000 hour requirement may not be 
taken into account in determining whether an employee is a qualified participant in the 
Plan before the 1,000 hour requirement is satisfied.  The effect of use of a 1,000 rule in 
a retirement system is illustrated by Example (2), following regulation section 
31.3121(b)(7)-2(d)(1)(i): 
 

A political subdivision maintains a defined benefit plan that is a retirement 
system within the meaning of paragraph (e)(1) of this section.  Under the 
terms of the plan, service during a plan year is not credited unless a 
participant has at least 1,000 hours of service during the year.  Benefits 
that accrue only upon satisfaction of this 1,000 requirement may not be 
taken into account in determining whether an employee is a qualified 
participant in the plan before the 1,000-hour requirement is satisfied. 

 
Thus, under the general rule, an employee is not a qualified participant in the retirement 
system for the calendar year until the 1,000-hour requirement is satisfied.  
 
However, Employment Tax Regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(3) provides for the 
operational use of an “alternative lookback rule.”   In general, the alternative lookback 
rule provides that an employee may be treated as a qualified participant in a retirement 
system throughout the calendar year if he was a qualified participant at the end of the 
plan year of the system ending in the previous calendar year.  The regulation provides 
for the use of a lookback rule in the first year of participation, in subsequent years of 
participation, and the last year of participation.  For example, under the general rule an 
employee is not treated as a member of a retirement system that conditions 
participation or benefit accrual on the performance of 1,000 hours of service until the 
1,000 hours have actually been performed.  Under the alternative lookback method, 
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however, if the employee performed 1,000 hours of service in the plan year ending in 
the prior calendar year, and the retirement system satisfied the minimum retirement 
benefit requirement for the year as a result, the employee may be treated as a member 
of the retirement system throughout the calendar year even if no benefit accrual or 
allocation occurs during that year.  If the alternative lookback rule is used, it must be 
used consistently from year to year with respect to all employees who are covered 
under the retirement system.  If an Employee is not credited with 1,000 Hours of Service 
in any year under the terms of Plan Y, the alternative lookback rule may not be used for 
that Employee in the next year.    
 
In the first year of participation, regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(3)(ii) provides in 
part that if the alternative lookback rule is used, an employee who participates in the 
retirement system may be treated as a qualified participant on any given day during his 
first plan year of participation in a retirement system “If and only if it is reasonable on 
such day to believe that the employee will be a qualified participant … on the last day of 
such plan year.”  For example, if it is unreasonable for Employer X to believe that the 
newly hired Employee will have 1,000 Hours of Service on the last day of the Plan Year, 
the newly hired Employee will not be a member of the retirement system in that year.  
Similarly, in the final year of participation, regulation section 31.3121(b)(7)-2(d)(3)(iii) 
provides in part that if the alternative lookback rule is used, an employee may be treated 
as a qualified participant on any given day during his last year of participation “if and 
only if it is reasonable to believe on such day that the employee will be a qualified 
participant on his … last day of participation.”  For example, if it is unreasonable to 
believe that an Employee will have 1,000 Hours of Service by the last day of 
participation under the terms of Plan Y, Employee will not be a member of the 
retirement system in that year.   
 
We do not have the facts necessary to evaluate whether Plan Y satisfies these rules 
during the period under examination.  

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

 As indicated, Plan Y requires Employees to elect to participate and to complete 1,000 
Hours of Service during a Plan Year for benefit accrual purposes.  While these 
conditions do not affect the status of the Plan as a retirement system, they can effect 
whether an Employee is a qualified participant in Plan Y.  If an Employee is not a 
qualified participant he or she is not eligible for the exception from employment provided  
by section 3121(b)(7)(F), and their remuneration for employment is subject to FICA, 
unless another Code or regulatory provision provides an  exclusion.  The information 
provided for our review focused primarily on whether Plan Y was a retirement system ---
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------ 
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This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call Don Parkinson of my staff at (202) 622-7578 if you have any further 
questions. 
 
 
 
 
 


