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Dear ------------------: 
 
 This is in response to X’s letter dated February 17, 2004, as supplemented, requesting a 
supplemental ruling to the rulings issued to X in a letter dated a (prior ruling letter).  These 
rulings determined that the prepaid tuition plan (“the Program”) described in the prior ruling letter 
constituted a qualified tuition program within the meaning of section 529 of the Internal Revenue 
Code.  Except where noted, the terms used in this letter have the same meaning as in the prior 
ruling letter.  The prior letter ruling describes the Prepaid Tuition Plan Agreement (referred to 
herein as the Program Agreement) as being between X, as Administrator, and the Participating 
Institutions, which establish the Program.  The prior ruling letter states that the Program 
Documents provide for the establishment of a trust (called the Program Trust) to hold, for the 
exclusive benefit of designated beneficiaries, the funds received by the Program.  These terms, 
“Program Agreement” and “Program Trust”, will be used in the following paragraphs of this letter 
in the same way they are used in the prior ruling letter.    
 
 In X’s request for a supplemental ruling, X has advised us that it proposes to amend the 
refund formula described in our prior ruling letter.  Presently, X’s Program provides for the 
calculation of Refund Value as the amount of the Certificate purchase price increased or 
decreased over the term the Certificate was outstanding by the net investment return realized 
upon investments held in the Program Trust, subject, however to the overall collar limitations of 
an annual positive 2% investment return and an annual negative 2% investment return.   These 
terms are contained in the definition of “Refund Value” in the Program Agreement and 
Enrollment Agreement as follows: 
 

“Refund Value” means with respect to a Tuition Certificate an amount determined by 
starting with the applicable Certificate Purchase Price and annually compounding its value 
for all program Years the Tuition Certificate was outstanding (but prorated for any period of 
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less than a full program year) by the actual Investment Return Percentage for all Program 
years the Tuition certificate was outstanding, provided that in no event shall such amount 
be: 
 
1. greater than an amount determined by annually compounding the Certificate Purchase 

Price for all Program Years the Tuition Certificate was outstanding (but pro rated for 
any period of less than a full program year) by an assumed annual positive two percent 
(2%) Investment Return Percentage, or 

 
2. less than an amount determined by annually compounding the Certificate Purchase 

Price for all Program Years the Tuition Certificate was outstanding (but pro rated for 
any period of less than a full program year) by an assumed annual negative two 
percent (2%) Investment Return Percentage. 

 
 X proposes to revise the definition of the Refund Value, as originally described above.  X’s 
proposed revision to the definition in the Plan Agreement and Enrollment Agreement is as 
follows: 
 

“Refund Value” means with respect to a Tuition Certificate an amount determined by 
starting with the applicable Certificate Purchase Price and annually compounding its value 
for all program years the Tuition Certificate was outstanding (but pro rated for any period 
less than a full Program year) by the actual Investment Return Percentage for all Program 
Years the Tuition Certificate was outstanding, provided that in no event shall such amount 
be:    
 

(i) greater than an amount determined by annually compounding the Certificate 
Purchase Price for all Program Years the Tuition Certificate was outstanding 
(but pro rated for any period of less than a full Program year) by an assumed 
annual positive rate of return equal in absolute value to the Treasury Note 
Investment Return Percentage, or 

(ii) less than an amount determined by annually compounding the Certificate 
Purchase Price for all Program Years the Tuition Certificate was outstanding 
(but pro rated for any period of less than a full Program year) by an assumed 
annual negative rate of return equal in absolute value to the Treasury Note 
Investment Return Percentage. 

 
In the event the Refund Value calculated using the actual Investment Return Percentage is 
greater than the amount determined pursuant to subsection (i) above, the Refund Value 
shall be deemed to be the amount calculated under subsection (i) above.  In the event the 
Refund Value calculated using the actual Investment Return Percentage is less than the 
amount determined pursuant to subsection (ii) above, the Refund Value shall be deemed 
to be the amount calculated under subsection (ii) above. 
 

 X proposes to expand the definitions to the Program Agreement and Enrollment 
Agreement described in the prior ruling letter that would now include a definition for “Treasury 
Note Investment Return Percentage” as follows: 
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“Treasury Note Investment Return Percentage” means the mean between the high and low 
yield of the five-year Treasury Note, using the Constant Maturity Treasury rates as 
reported on the Federal Reserve Statistical Release (H.15), during each calendar year or 
portion thereof utilized in determining the Refund Value of a Tuition Certificate.”  
 

 Finally, for purposes of this ruling X has made the following representation: 
 

The Program is being operated in the same manner described in the prior ruling letter 
and, except for the proposed amendments described above, there have been no 
changes in the purposes or operations of X or the Program from those described in the 
prior ruling letter.      

 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 Section 529(a) of the Code provides for the exemption from federal income tax of qualified 
tuition programs. 
 
 Section 529(b)(1) of the Code provides, in part, that the term “qualified tuition program” 
means a program established and maintained by a state or agency or instrumentality thereof or 
by one or more eligible educational institutions - -  
 

(A) under which a person- 
 

(i)  may purchase tuition credits or certificates on behalf of a designated 
beneficiary which entitle the beneficiary to the waiver of payment qualified 
higher education expenses of the beneficiary,  . . . and 

 
 (B) which meets the other requirements of this subsection.   
 
 It is determined that the proposed revision of the Refund Value in the present Program 
Agreement and Enrollment Agreement, as set forth above, will have no adverse effect on the 
rulings contained in the prior ruling letter, and such rulings will continue in full force and effect.  
Specifically, we rule as follows: 
 

1. The Program established by X continues to meet the requirements for exemption from 
federal income tax under section 529 of the Code. 

 
 This ruling is based on the facts and representations submitted.  The ruling is not valid to 
the extent that the Program is not operated in the manner set forth above, or there are changes 
in the purposes or operations of X or the Program from that set forth above.   
 
 This ruling is directed only to the organization that requested it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 There are no final regulations for section 529 of the Code.  Please be advised that the 
validity of this ruling may be affected by the issuance of final regulations as well as any 
transitional rules contained therein. 
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 X must report the payment and distribution of all benefits under the Program for Federal 
income and state income tax purposes in accordance with the reporting rules applicable to 
qualified tuition programs under section 529 of the Code.   

 Because this letter could help resolve any future questions about the Program’s exempt 
status, please keep a copy of this ruling in the organization’s permanent records. 
 
    If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 
 
 Pursuant to a power of attorney on file with this office, we are sending a copy of this ruling 
letter to X’s authorized representative. 
 
 
 
    Sincerely, 
 
 
 
    Robert C. Harper, Jr. 
    Manager, Exempt Organizations 
     Technical Group 3 
 


