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ISSUES: 

1) Whether an accrual basis taxpayer may exclude “contractual allowances” from 
total receivables in determining gross income under § 451 of the Internal 
Revenue Code.   

 
2) If so, what amount may be properly taken into account as “contractual 

allowances”? 
 

3) Whether an accrual basis taxpayer may use estimates to determine the amount 
of “contractual allowances” which may be taken into account in determining gross 
income.   

 
4) Whether the Taxpayer, under the facts of this case, may use estimates to 

determine the amount of “contractual allowances” taken into account in 
determining gross income assuming the Taxpayer has sufficient information 
available at the close of the taxable year to determine the exact amount of 
“contractual allowances.”  

 
CONCLUSIONS: 
 

1) An accrual basis taxpayer generally may exclude “contractual allowances” from 
total receivables in determining gross income if there exists, at the time a service 
is performed or a good is provided, a legally enforceable contract that provides 
that the payor incurs a liability for any particular service/good in an amount that is 
less than the standard billed charge for the same service/good.  Where no such 
contract exists at the time the service is performed or the good provided, 
however, no exclusion for a “contractual allowance” is warranted. 
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2) The amount which may be properly taken into account as a “contractual 

allowance” consists solely of the difference between the amount that is billed for 
a service/good and the amount which the taxpayer may legally collect from the 
responsible payor under the terms of a legally enforceable contract in existence 
at the time the service is performed or good is provided. 

 
3)  An accrual basis taxpayer may use estimates to determine the amount of 

“contractual allowances” to the extent the use of estimates results in gross 
income determined with “reasonable accuracy” under § 451 of the Code.  In all 
cases where estimates are properly used, and the “exact” amount is 
subsequently determined, the difference, if any, shall be taken into account for 
the taxable year in which such determination is made. 

 
4) The Taxpayer may use estimates to determine the amount of “contractual 

allowances” to the extent the use of estimates results in gross income 
determined with “reasonable accuracy” under § 451 of the Code.  Whether the 
Taxpayer’s particular methods of estimating the amount of “contractual 
allowances” meet the “reasonable accuracy” standard is a question of fact to be 
determined by the field.  The Taxpayer must show that its estimates are 
reasonably accurate. 

 

FACTS: 

During Year 1 and Year 2, the Taxpayer, through its subsidiaries and its affiliates, 
operated approximately b to c ------------ and other medical facilities.  The Taxpayer’s 
medical facilities had approximately d million active patient accounts at the end of Year 
1 and Year 2.  The Taxpayer’s primary source of revenue is remuneration for the 
provision of medical “services” to patients at the medical facilities.  The term “services” 
includes the provision of medical devices, prescription drugs, and other items that are 
necessary to provide proper medical treatment to each patient.  The Taxpayer receives 
payment for its medical services from the government, third-party payors (i.e., managed 
care payors), and patients.   
 
As a patient is treated in the Taxpayer’s medical facilities, the Taxpayer records locally 
determined standard charges (e.g., a standard per diem charge for the ----------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------) in 
its books for the medical services provided.  These standard charges are determined by 
each medical facility and change over time, typically on an annual basis.  The 
Taxpayer’s medical facilities are not owed, or entitled to receive, the recorded standard 
charges except with respect to certain self-pay patient accounts, which happens 
infrequently.   
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Each medical facility has managed care contracts with third-party payors who insure 
patients.  These contracts incorporate one or more insurance plans (”I-Plans”).  These 
contracts are typically negotiated between each medical facility and the third-party 
payors; in some cases, the contracts are negotiated on behalf of the Taxpayer’s medical 
facilities on a regional basis rather than by each individual medical facility.  The 
Taxpayer’s medical facilities, in the aggregate, have more than e managed care 
contracts, and these contracts incorporate approximately f I-plans.  Managed care 
contracts are typically renegotiated every g to h years.   
 
These managed care contracts and I-plans establish the reimbursement terms that 
govern the amount a particular medical facility is owed and is entitled to receive for 
covered medical services.  Each managed care contract/I-plan contains distinct 
reimbursement rates and formulas.  For example, certain medical services may be 
reimbursed on a case rate basis (e.g., a flat rate reimbursement for all cardiac-related 
services provided during the patient’s stay), others on a per diem basis, a Diagnostic 
Related Group (DRG) basis, a cost-plus basis, or a combination of these and other 
reimbursement methodologies.  In addition, other managed care contact/I-plan terms, 
such as stop-loss provisions (i.e., provisions that change the method of reimbursement 
if gross charges for a particular service exceed a threshold amount), may determine the 
reimbursement for services rendered to particular patients.   
 
After providing medical services to patients, the Taxpayer’s medical facilities submit bills 
to third-party payors and patients (typically within i - j days after a patient is discharged 
from a medical facility) that reflect standard charges.  For third-party payors, the 
Taxpayer uses an industry-wide billing format (FORM --------) that summarizes the 
standard charges associated with the medical services provided to the patient.  The 
Form ----------does not detail each medical service provided.  The Taxpayer’s patient 
accounting system maintains this information for each patient and can prepare a more 
detailed listing of standard charges, which can be provided to a patient upon request. 
 
The difference between the standard charges and the amounts that the Taxpayer’s 
medical facilities are owed, and entitled to receive, is referred to as a “contractual 
allowance.”  Standard charges are reported net of contractual allowances (as computed 
by the Taxpayer) in the Taxpayer’s revenues and accounts receivable.  This contractual 
allowance does not constitute bad debt because the taxpayer is not entitled to receive 
the standard charge.  The Taxpayer’s accounting for bad debt adjustments is included 
in its computation of uncollectible amounts.   
 
The Taxpayer reported “net patient service revenue” as “gross receipts” on line 1 of its 
tax returns for Year 1 and Year 2, consistent with its financial statement reporting, 
except for the following two adjustments: (i) a Schedule M-1 adjustment of $a million in 
Year 1 that related to a Schedule M-1 adjustment posted in Year 3, and (ii) exclusions 
under § 448(d)(5) of the Code. 
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At the time of billing, the Taxpayer has in its possession the following information:  (a) 
the identity of the patient; (b) any I-plan information, whether or not correct, provided by 
the patient; (c) the nature of the medical services provided to the patient; (d) the 
standard charges then associated with the medical services provided, and (e) the terms 
of any managed care contract then in effect between the medical facility and the third-
party payor and the historical payment experience, if any, with such third-party payor 
with respect to a particular I-plan.  
 
The Taxpayer’s medical facilities use computer programs to compute contractual 
allowances at the time of billing for governmental receivables and approximately k to l 
percent of managed care revenue.  The medical facilities use these computer programs 
in determining the expected payment due from a third-party payor for medical services 
provided to a particular patient by applying the reimbursement terms of the relevant I-
plan.  This process is referred to as “modeling.”  Managed care contractual allowances 
determined through modeling are reported in the patient accounts receivable at the time 
of billing.   
 
The Taxpayer’s methodology for computing contractual allowances for accounts that 
are not modeled (non-modeled accounts) involves the use of estimates, but the facts 
concerning the Taxpayer’s exact methodology in determining and using the estimates is 
in dispute between the field and the Taxpayer.  According to the field, the Taxpayer 
utilizes a general method of accounting for determining contractual allowances for non-
modeled accounts as well as various “specific accounting techniques.”  Specific 
accounting techniques range from “unsupported opinion to application of historical 
collection percentages to monthly averaging, and include items other than contractual 
allowances, such as contingencies and collection issues.”  According to the Taxpayer, 
however, contractual allowances are determined using a “---------------------------------- -----
----------- (------) process (or substantially similar process) at each month end.  Generally, 
under the ------ process, “large” balance patient accounts are analyzed on an account-
by-account basis, and “small” balance patient accounts are analyzed by comparing 
historic and modeled contractual allowance percentages.  For small patient accounts, 
the modeled percentage is used as the most appropriate determinant, but significant 
variances among the historic and modeled percentages are taken into account.  An 
additional facility-level adjustment referred to as a “---------accrual” is sometimes 
necessary at month end under the ------- process, to adjust for items such as routine 
administrative adjustments to patient accounts (e.g., waivers of deductibles). 
 
The field agrees conceptually with the manner in which the Taxpayer accounts for 
contractual allowances for patient accounts that are modeled.  Nether the propriety of 
utilizing modeling to determine a contractual allowance nor the manner in which the 
Taxpayer utilized modeling during the relevant period (including the amounts reported 
by the Taxpayer on the respective tax return net of contractual allowances determined 
thorough the modeling process) are the subject of this TAM request. The field 
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disagrees, however, with the Taxpayer’s use of estimates to determine contractual 
allowances for certain non-modeled accounts. 
 

LAW AND ANALYSIS: 

Section 451 of the Code provides rules for determining the taxable year of inclusion for 
items of gross income.  Section 1.451-1(a) of the Income Tax Regulations provides that 
under an accrual method of accounting, income is includible in gross income in the 
taxable year in which the “all events” test is met.  The two-prong all events test is met 
when (1) all the events have occurred that fix the right to receive the income and (2) the 
amount thereof can be determined with reasonable accuracy.  Under the first prong of 
the all events test, a fixed right to receive income occurs when (1) the required 
performance occurs, (2) payment is due, or (3) payment is made, whichever happens 
first.  See Rev. Rul. 74-607, 1974-2 C.B. 149.  When an amount of income is properly 
accrued on the basis of a reasonable estimate and the exact amount is subsequently 
determined, the difference, if any, shall be taken into account for the taxable year in 
which such determination is made. 
 
In this case, the field is challenging the Taxpayer’s interpretation of the second prong of 
the all events test but not the first prong.  Thus, the field and the Taxpayer agree that 
under the first prong, the fixed right to receive income occurs in the taxable year in 
which the medical services are performed or goods are provided.   
 
Under the second prong, the field and the Taxpayer disagree on what standard is 
appropriate in determining the amount of contractual allowances, and thus, income with 
reasonable accuracy.  While the field and the Taxpayer agree conceptually that 
contractual allowances may be excluded from total receivables in determining gross 
income to the extent the rights to such contractual allowances are set forth under the 
terms of legally enforceable contracts, the field and the Taxpayer disagree on whether 
the amount of the contractual allowance can be determined using estimates or must be 
determined utilizing the actual contractual information available at the end of each 
taxable year.  Specifically, the field argues that the Taxpayer has on hand by the end of 
each taxable year all the contractual information necessary to determine the exact 
amount of a contractual allowance on a contract by contract basis.  Thus, the field 
believes the Taxpayer must use this contractual information rather than estimates to 
determine contractual allowances in order to meet the reasonable accuracy standard.   
 
In contrast, the Taxpayer argues that the degree of accuracy necessary to constitute 
reasonable accuracy does not require taxpayers to measure income with precision.  
Thus, the Taxpayer argues that even when all information is available from which to 
make a precise determination if there were unlimited time and resources, the courts and 
the Service have taken into account the burden, cost and complexity of precision in 
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evaluating the reasonableness of a taxpayer’s approach, and have not always required 
a precise determination. 
 
Neither the Code nor the regulations under §§ 451 or 461 define the term “reasonable 
accuracy.”1  However, courts have addressed the degree of accuracy required to meet 
the reasonable accuracy prong, and have acknowledged that absolute precision is not 
necessary and the use of estimates is sometimes appropriate if the estimate is made on 
the basis of facts and procedures available to the taxpayer at the end of the taxable 
year.  See George K. Herman Chevrolet, Inc. v. Commissioner, 39 T.C. 846, 850 (1963) 
(“[w]hile the word ‘accuracy’ means exactness or precision, when used with ‘reasonable’ 
it implies something less than an exact or completely accurate amount”); Kaiser Steel 
Corp. v. United States, 717 F.2d 1304, 1308 (9th Cir. 1983) (in rejecting the argument 
that the reasonable accuracy prong does not permit the deduction of estimates, the 
court stated the standard is “reasonable accuracy” rather than “fixed, definite and 
determinable by objective facts”).   Further, where the use of estimates is appropriate, 
reasonable accuracy can be determined on an aggregate basis rather than on a case 
by case basis.   See Kaiser Steel at 1309-10; General Dynamics Corp. v. United States, 
773 F.2d 1224, 1226 (Fed. Cir. 1985) (court affirmed trial court’s holding that there was 
no need for actual ascertainment of the amount of liability on an employee by employee 
basis where a canvass of 56,000 employees was theoretically possible, but would have 
been prohibitively expensive and overly burdensome), rev’d on other grounds, 481 U.S. 
239, 242 n.2 (1987).  In one situation, however, the Service held a taxpayer’s use of 
estimates was not sufficient to meet the reasonable accuracy standard and required the 
use of actual information available to determine the exact amount of income.  See Rev. 
Rul. 81-176, 1981-2 C.B. 112 (where the exact amount of refund or additional payment 
due the taxpayer may be determined with reasonable accuracy at the end of the taxable 
year because the taxpayer then has all the information necessary to “readily calculate” 
the exact amount of its compensation under the contract, taxpayer is not entitled to 
make the determination using estimates).   Whether a taxpayer’s method of estimating 
contractual allowances meets the reasonable accuracy standard is a question of fact.  
See Crescent Wharf & Warehouse Co. v. Commissioner,  518 F.2d 772, 775 (9th Cir. 
1975) (“[w]hether the amount of liability can be ‘determined with reasonable accuracy’ is 
a question which must be resolved by the trial court upon evidence presented there”). 
 
Accordingly, as a general rule, accrual basis taxpayers may use estimates to determine 
the amount of contractual allowances to be excluded in determining gross income to the 
extent the use of estimates results in gross income determined with reasonable 

                                            
1 Although this case involves the accrual of income under § 451, the all-events test for determining the 
accrual of deductions under § 461 also requires that the amount of the liability be determined with 
reasonable accuracy.  See § 1.461-1(a)(2)(i).  The Service has acknowledged that the last event 
necessary to establish the fact of liability under the all-events test of § 1.461-1(a)(2)(i) is the same event 
that fixes the right to receive income under the all-events test of  § 1.451-1(a).  Rev. Rul. 98-39, 1998-2 
C.B. 198.  Accordingly, interpretations of the reasonable accuracy prong of the all-events test of § 1.461-
1(a)(2)(i) are applicable in analyzing the reasonable accuracy prong of the all-events test of  § 1.451-1(a).   
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accuracy.  In this case, the use of estimates may be appropriate.  Whether the 
Taxpayer’s particular methods of estimating the amount of contractual allowances 
meets the reasonable accuracy standard is a question of fact to be determined by the 
field.  In order to use estimates, the Taxpayer must show that its methods of estimating 
are reasonable and properly reflect actual experience.  If the Taxpayer fails to do this, 
the field may deny the Taxpayer’s methods of estimating the amount of contractual 
allowances unless the Taxpayer adopts a more reasonable method of estimating that is 
based on actual experience. 

CAVEAT(S): 

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 


