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Corporation   = -------------------------------. 
     ----------------------- 
 
Director   = ---------------------- 
 
Subsidiary   =  -----------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
-------------------------------------------------------------------- 
 
Date X   =  ----------------------- 
 
Date Y   =  -------------------------- 
 
Date Z   = ---------------- 
 
Building   =  ------------------------------- 
-------------------------------------------------------------------- 
 
Landlord   = ---------------------------- 
 
m    = -------- 
 
n    = -------- 
 
Management Company = --------------------------------------------------- 
 
Broker    = -------------------------------------- 
 
 
Dear  -------------: 
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This is in response to a letter dated November 15, 2005, submitted by your 

authorized representatives, requesting a ruling under section 162(m) of the Internal 
Revenue Code.  Specifically, a ruling is requested that Director qualifies as an "outside 
director" because he does not receive remuneration from Corporation, either directly or 
indirectly, in any capacity, other than as a director for purposes section 1.162-
27(e)(3)(i)(D) of the Income Tax Regulations.  The facts, as represented by Corporation 
are as follows. 

 
Corporation is a publicly held company.  Subsidiary is a wholly-owned subsidiary 

of Corporation.   Director has served as a member of the Board of Directors of 
Corporation since Date Z.  He is not currently a member of the Board of Director’s 
compensation committee.     

 
On Date Y, Subsidiary entered into a lease to rent office space in Building.  

Building is owned by Landlord, which is a partnership owned by investors unrelated to 
Corporation or Subsidiary.  Subsidiary currently rents m% of the rentable space in 
Building.  Subsidiary may increase its share of rentable space to n%.     

 
Director indirectly owns and controls Management Company.  On Date X, 

Landlord entered into a management agreement with Management Company to 
manage Building.  Pursuant to the management agreement, Landlord is obligated to 
pay the Management Company a management fee based on a percentage of monthly 
collections from Building and to reimburse Management Company for certain expanses 
incurred in managing Building.  The management agreement is between Management 
Company and Landlord.  No tenant of Building is a party to the management 
agreement. 

 
Under its lease with Landlord, Subsidiary makes monthly rental payments to 

Landlord.  This includes a base rent plus a pro rata share (currently m%) of the 
operating expenses incurred by Landlord in operating and maintaining Building.  These 
operating expenses include the management fee and expense reimbursements that 
Landlord is obligated to pay Management Company.  

 
Subsidiary makes rental payments by wire transfer to a bank account owned by 

Landlord and maintained by Management Company, as Landlord’s agent.  The 
management agreement authorizes the Management Company to withdraw funds from 
this account to pay operating expenses, including its management fee and expense 
reimbursements owed to it. 

 
Director also indirectly owns and controls Broker, a real estate brokerage firm 

that serves as broker to Landlord with respect to Building, pursuant to the terms of a 
brokerage agreement between Landlord and Broker.  No tenant of Building is a party to 
the brokerage agreement.  Landlord has paid Broker commissions for procuring leases 
between Landlord and various tenants, including Subsidiary.  Broker will receive an 
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additional commission from Landlord if Subsidiary renews its lease or expands its rental 
space in Building.  Subsidiary’s payments to Landlord under its lease do not include any 
amounts related to these commissions.  

  
Section 162(a)(1) of the Code provides that a taxpayer may deduct all ordinary 

and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any 
trade or business, including a reasonable allowance for salaries and other 
compensation for personal services actually rendered. 
 

Section 162(m)(1) provides that a publicly held corporation shall not be allowed a 
deduction for remuneration with respect to any covered employee to the extent that the 
amount of such remuneration for the taxable year exceeds $1,000,000. 
 

Section 162(m)(4)(C) excepts from this limitation certain "performance based 
compensation" payable solely on account of the attainment of one or more performance 
goals if, among other requirements, the performance goals are determined by a 
compensation committee of the board of directors comprised solely of two or more 
"outside directors." 
 

Section 1.162-27(e)(3)(i) of the regulations provides that a director is an "outside 
director" if the director (A) Is not a current employee of the publicly held corporation; (B) 
Is not a former employee of the publicly held corporation who receives compensation for 
prior services (other than benefits under a tax-qualified retirement plan) during the 
taxable year; (C) Has not been an officer of the publicly held corporation; and (D) Does 
not receive remuneration from the publicly held corporation, either directly or indirectly, 
in any capacity other than as a director. For this purpose, remuneration includes any 
payment in exchange for goods or services. 

 
Section 1.162-27(e)(3)(ii) provides that, for purposes of section 1.162-27(e)(3), 

remuneration is received, directly or indirectly, by a director in each of the following 
circumstances:  (A) If remuneration is paid, directly or indirectly, to the director 
personally or to an entity in which the director has a beneficial ownership interest of 
greater than 50 percent.  For this purpose, remuneration is considered paid when 
actually paid (and throughout the remainder of that taxable year of the corporation) and, 
if earlier, throughout the period when a contract or arrangement to pay remuneration is 
outstanding. 

  
(B)  If remuneration, other than de minimis remuneration, was paid by the 

publicly held corporation in its preceding tax year to an entity in which the director has a 
beneficial ownership of at least 5 percent but not more than 50 percent.  For this 
purpose, remuneration is considered paid when actually paid or, if earlier, when the 
publicly held company becomes liable to pay it. 

 
(C) If remuneration, other than de minimis remuneration, was paid by the publicly 

held corporation in its preceding taxable year to an entity by which the director is 
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employed or self-employed other than as a director.  For this purpose, remuneration is 
considered paid when actually paid or, if earlier, when the publicly held corporation 
becomes liable to pay it.  

 
It has been represented that Director is not a current employee, former employee 

or officer of Corporation, Subsidiary, or any affiliate thereof and that Corporation does 
not pay remuneration, directly or indirectly, to Director other than in his capacity as a 
director on Corporation’s Board of Directors.   

 
Based on the information submitted, we rule as follows: 
 
(1)  Director does not receive remuneration directly or indirectly from Corporation 

or Subsidiary in any capacity other than as a director for Corporation for purposes of 
section 1.162-27(e)(3)(i)(D) as a result of the arrangement described above among 
Subsidiary, Landlord, Management Company, and Broker; 

 
(2)  Remuneration is not paid directly or indirectly by Corporation to Director 

personally or to an entity in which he has a beneficial ownership interest of greater than 
50 percent within the meaning of section 1.162-27(e)(3)(ii)(A); and  

 
(3)   Director qualifies as an “outside director” for purposes of section 1.162-

27(e)(3).  
 
Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed as to the federal 

tax consequences of the transaction described above under any other provision of the 
Code.  This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, copies of this 

letter are being sent to your authorized representatives. 
 

 
Sincerely yours, 

 
 

_______________________________      
ROBERT B. MISNER 
Senior Technician Reviewer   
Executive Compensation Branch 
Office of the Division Counsel/Associate Chief 
Counsel (Tax Exempt and Government 
Entities) 

  
Enclosure: Copy for 6110 purposes 


