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Decedent = --------------------------- 
Spouse = ------------------------ 
Court = ---------------------------------------------------------------------

--------- 
State Law 1 = ----------------------- 
Date 1 = ------------------------- 
Date 2 = ------------------ 
 
Dear  ------------: 
 
This is in response to your letter dated November 6, 2005, requesting a ruling on 
whether a disclaimer is a qualified disclaimer for purposes of § 2518 of the Internal 
Revenue Code. 
 
The facts submitted and the representations made are as follows.  Decedent died on 
Date 1 survived by his spouse (Spouse) and two stepchildren.  Article Fifth of 
Decedent’s will provides that if Spouse predeceases Decedent, Decedent’s residuary 
estate is to be distributed to his two stepchildren. 
 
Decedent’s residuary estate includes, among other assets, residential rental property  
(Property) owned by Decedent, two certificates of deposit (CDs) owned by Decedent, 
and four financial accounts (Financial Accounts) held as joint tenants with right of 
survivorship by Decedent and Spouse.  It has been represented that Spouse did not 
contribute to the Property, the CDs, or the Financial Accounts during Decedent’s 
lifetime, nor did she accept any benefits of the Property, the CDs, or the Financial 
Accounts after Decedent’s death.  
 
On Date 2 (within 9 months of Decedent’s death), Spouse filed a disclaimer with Court, 
disclaiming any interest she had under Decedent’s will in the Property and the CDs, and 
one-half of the Financial Accounts.  Pursuant to the terms of the disclaimer and Article 
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Fifth of the will the CDs and the Property and one-half of the Financial Accounts will 
pass to the two stepchildren.   
 
You are requesting a ruling that the disclaimer Spouse filed on Date 2 is a qualified 
disclaimer within the meaning of § 2518(b). 
 
Law and Analysis: 
 
Section 2046 provides that disclaimers of property interests passing upon death are 
treated as provided in § 2518. 
 
Section 2518(a) provides that, if a person makes a qualified disclaimer with respect to 
any interest in property, then for purposes of the estate, gift, and generation-skipping 
transfer taxes, the interest will be treated as if it had never been transferred to the 
disclaimant.  Section 2518(b) defines the term "qualified disclaimer" to mean an 
irrevocable and unqualified refusal by a person to accept an interest in property but only 
if: 
  
     (1) such refusal is in writing; 
  
     (2) such writing is received by the transferor of the interest, the transferor's legal 
representative, or the holder of the legal title to the property to which the interest relates 
not later than the date which is 9 months after the later of the date on which the transfer 
creating the interest in such person is made, or the day on which such person attains 
age 21; 
  
     (3) such person has not accepted the interest or any of its benefits; and 
  
     (4) as a result of such refusal, the interest passes without any direction on the part of 
the person making the disclaimer and passes either to the spouse of the decedent, or to 
a person other than the person making the disclaimer. 
 
Section 2518(c)(1) provides that a disclaimer with respect to an undivided portion of an 
interest which meets the requirements of the preceding sentence shall be treated as a 
qualified disclaimer of such portion of the interest. 
 
Section 25.2518-2(c)(4)(iii) provides that in the case of a transfer to a joint bank, 
brokerage, or other investment account (e.g. an account held at a mutual fund), if a 
transferor may unilaterally regain the transferor’s own contributions to the account 
without the consent of the other cotenant, such that the transfer is not a completed gift 
under § 25.2511-1(h)(4), the transfer creating the survivor’s interest in the decedent’s 
share of the account occurs on the death of the deceased cotenant.  Accordingly, if a 
surviving joint tenant desires to make a qualified disclaimer with respect to funds 
contributed by a deceased cotenant, the disclaimer must be made within 9 months of 
the cotenant’s death.  The surviving joint tenant may not disclaim any portion of the joint 
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account attributable to consideration furnished by the surviving joint tenant.  
  
Under State Law 1, as a result of the disclaimer, Spouse will be treated as 
predeceasing Decedent with respect to the disclaimed interests. 
 
In this case, it has been represented that Spouse did not contribute to any of the joint 
accounts being disclaimed and that Spouse has not accepted any benefit or interest in 
the property being disclaimed, including any income earned after Decedent’s death that 
is attributable to the disclaimed property.  Therefore, based upon the facts submitted 
and the representations made, we conclude, that if the disclaimer was valid under State 
law, the disclaimer was a qualified disclaimer under § 2518. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides 
that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 
 
The rulings contained in this letter are based upon information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party.   While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 
 

Sincerely, 
 
Melissa C. Liquerman 
 
Melissa C. Liquerman 
Branch Chief, Branch 9 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
 
Enclosure:  Copy for ' 6110 purposes.  
 
 
cc: 


