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Dear --------------: 
 
 This letter responds to a request for a letter ruling submitted on behalf of 
Taxpayer on September 13, 2005, requesting a ruling under section 162(m) of the 
Internal Revenue Code. 
 
 On Date 1, Taxpayer’s Compensation Committee unanimously approved 
adoption of the Bonus Plan, and directed that it be submitted for shareholder approval 
at Taxpayer’s annual shareholder meeting.  The Bonus Plan is intended to be a 
qualified performance-based compensation plan under section 162(m)(4)(C) of the 
Code and  section 1.162-27(e) of the income tax regulations.    
 
 As stated in Taxpayer’s proxy statement of Date 2, if the Bonus Plan is not 
approved by stockholders, no payments relating to “those targets” will be made by 
taxpayer.  Taxpayer’s proxy statement also states that Taxpayer reserves the right to 
pay discretionary bonuses, or other types of compensation, outside of the Bonus Plan.  
The proxy statement further states that no employee has a guaranteed right to any 
discretionary bonus as a substitute for a performance bonus in the event that 
performance targets are not met or that shareholders fail to approve the material terms 
of the Bonus Plan.  
 
 Taxpayer requests a ruling that Taxpayer’s reserving the right, in its proxy 
statement, to pay discretionary bonuses outside of the Bonus Plan, as well as the 
subsequent payment of any discretionary bonuses, does not prevent the Bonus Plan  
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from qualifying as a qualified performance-based compensation plan under section 
162(m)(4)(C) of the Code and section 1.162-27(e) of the regulations.  
 

Section 162(a)(1) of the Code allows a deduction for all of the ordinary and 
necessary business expenses paid or incurred during the taxably year in carrying on 
any trade or business, including a reasonable allowance for salaries or other 
compensation for personal services actually rendered. 
 

Section 162(m)(1) provides that for any publicly held corporation, no deduction 
shall be allowed for applicable employee remuneration with respect to any covered 
employee to the extent that the amount of such remuneration for the taxable year 
exceeds $1,000,000. 

 
Section 162(m)(4)(C) excepts from that limit "performance-based compensation" 

that, in relevant part, is payable solely on account of attaining one or more performance 
goals determined by a compensation committee of the board of directors, which is 
comprised solely of two or more "outside directors" if the material terms under which the 
remuneration is to be paid are approved by a majority of the shareholders. 

 
Section 1.162-27(e)(2)(i) of the regulations provides that qualified performance-

based compensation must be paid solely on account of the attainment of one or more 
preestablished, objective goals.  A performance goal is considered preestablished if it is 
established in writing by the compensation committee not later than 90 days after the 
commencement of the period of service to which the performance goal relates, provided 
that the outcome is substantially uncertain at the time the compensation committee 
establishes the goal.  However, in no event will a performance goal be considered to be 
preestablished if it is established after 25 percent of the period of service (as scheduled 
in good faith at the time the goal is established) has elapsed. 

 
Under section 1.162-27(e)(2)(iii)(A) of the regulations, the terms of an objective 

formula or standard must preclude discretion to increase the amount of compensation 
payable that would other be due on attainment of a goal. 

 
Under section 1.162-27(e)(2)(iv) of the regulations, the determination of whether 

compensation is considered performance-based generally shall be made on a grant-by-
grant basis.   

 
Under section 1.162-27(e)(2)(v) of the regulations, compensation is not 

considered performance-based if the facts and circumstances indicate that the 
employee would receive all or part of the compensation regardless of whether the 
performance goal is attained. Thus, if the payment of compensation under an award is 
only nominally or partially contingent on attaining a performance goal, none of the 
compensation payable under the award will be considered performance-based. 
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Section 1.162-27(e)(4)(vi) provides that once the material terms of a performance 
goal are disclosed to and approved by shareholders, no additional disclosure or 
approval is required unless the compensation committee changes the material terms of 
the performance goal. If, however, the compensation committee has authority to change 
targets under a performance goal after shareholder approval of the goal, material terms 
of the performance goal must be disclosed and reapproved by shareholders no later 
than the first shareholder meeting that occurs in the fifth year following the year in which 
shareholders previously approved the performance goal. 

 
Based on the forgoing, we rule that Taxpayer’s reservation of the right to pay 

discretionary bonuses outside of the Bonus Plan will not prevent the Bonus Plan from 
qualifying as a qualified performance-based compensation plan under section 
162(m)(4)(C) of the Code and section 1.162-27(e) of the Income tax Regulations.   

 
The question of whether, in operation, the payment of discretionary bonuses 

causes the performance based compensation to be paid other than solely on account of 
the attainment of one or more pre-established, objective performance goals is a 
question of fact.  Questions of fact are best resolved in this area upon examination of 
several or more field income tax returns.  Thus, no opinion is expressed concerning 
whether the payments of discretionary bonuses will prevent the Bonus Plan from 
qualifying as qualified performance-based compensation. 

 
The ruling contained in this letter is based upon information and representations 

submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed 
by an appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted 
in support of the request for a ruling, it is subject to verification on examination.  Except 
as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the tax 
consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in this 
letter. 

 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the 

Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 

letter is being sent to your authorized representative. 
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is 

relevant. 
Sincerely, 
WILLIAM C. SCHMIDT 
Senior Counsel 
Executive Compensation Branch 
Office of the Division Counsel/Associate 
Chief Counsel (Tax Exempt & 
Government Entities) 


