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 Legend:  Legend: 
 
 Decedent   = ---------------------------------- 
 Taxpayer   = -------------------------------------------------------- 
 Foundation   =  --------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
---------------------------------------------------------------------- 
Date 1    = --------------------- 
 Trust Company  = ------------------------------- 
 Will    =  --------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-- 
--------------------------------------------------------------------------------- 
State                                   = -------- 
State Code                       =  ------------------------------------------ 
 $X    = --------------- 
 
     
Dear  ----------------: 

 
This letter is in response to a letter dated October 6, 2005 from your authorized 

representative requesting a ruling concerning the federal tax consequences of a 
proposed disclaimer.   

 
The facts and representations submitted are summarized as follows: 
 
Decedent, a resident of State, died testate on Date 1.  Decedent was survived 

by one child, Taxpayer, who is Decedent’s only living descendant.  In accordance with  
Article VI of Will, Trust Company and Taxpayer were appointed as co-Executors of 
Will and Co-Trustees of any trusts created under Will.   
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Pursuant to Article IV of Will, Decedent’s residuary estate passes to Decedent’s 

descendants who survive him, per stirpes, subject to the provisions of Article V of Will. 
If none of Decedent’s descendants survive Decedent, the residuary estate passes to 
Foundation.  Foundation is an organization described in § 501(c)(3) of the Internal 
Revenue Code and a private foundation within the meaning of § 509(a).  Taxpayer is 
Director and President of Foundation. 

 
Article V of Will provides, generally, that the Trustees are to hold and administer 

any property given to Taxpayer or to any other descendants subject to Article V in  
separate trusts (Trust) for the benefit of Taxpayer and such other descendants. The 
trustee is directed to distribute to the beneficiary of such trust or any descendant of 
such beneficiary such amounts of trust income and principal as shall be necessary  to 
provide for the health, support, maintenance and education of the distributee.  In 
general, the separate trust is to last for the lifetime of the beneficiary. On the 
beneficiary’s death, the trust corpus is to be distributed pursuant to the beneficiary’s 
exercise of a special testamentary power of appointment.    

 
As noted Taxpayer is Decedent’s only living descendant.  Taxpayer proposes to  

disclaim all of his interest in the Article V trust (Trust) with respect to a pecuniary 
amount of the residuary estate passing to Trust.  The disclaimer provides: 

 
Pursuant to Section [of State Code] and Sections 2046 and 2518 of the 

Internal Revenue Code, I hereby irrevocably and without qualification disclaim 
and renounce all of my Beneficial Interest in the Trust with respect to or in any 
way attributable to [$X] of the Residuary Estate otherwise passing to the Trust. 
The [$X] of the Residuary Estate otherwise passing to the Trust but with respect 
to which I am disclaiming all of my Beneficial Interest is hereinafter referred to 
as the “Pecuniary Amount” and all of my Beneficial Interest in the Trust with 
respect to or in any way attributable to the Pecuniary Amount is hereinafter 
referred to as the “Disclaimed Interest”. … I hereby declare I have not accepted 
any interest in or any of the benefits of the Pecuniary Amount or the Disclaimed 
Interest. 
 

  Prior to the time that Taxpayer executes the proposed disclaimer, Directors of 
Foundation propose to amend the bylaws of Foundation.  Pursuant to Article 1, Section 
4, of the proposed bylaws, the property passing to Foundation pursuant to Taxpayer’s 
disclaimer will at all times during Taxpayer’s lifetime be segregated from the other 
property of the Foundation and be maintained as a separate fund of Foundation and 
such disclaimed property will not be commingled with any other property of Foundation.  
In addition, at all times during the lifetime of Taxpayer while the Foundation has any 
interest in the disclaimed property, the Foundation will be required to have two separate 
classes of Directors, the General Directors and the Special Directors. Only the Special 
Directors will have the power to make decisions related to the distribution of the 
disclaimed property.  A majority of the then serving General Directors, other than 
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Taxpayer, will be authorized to appoint Special Directors and remove Special Directors.  
Taxpayer can not participate in any vote to appoint or remove Special Directors.  There 
must at all times be at least three Special Directors and Taxpayer may not serve as a 
Special Director.  

    The executors of Decedent’s estate request the following rulings: 
 
1.  The proposed disclaimer by Taxpayer will constitute a qualified disclaimer 

under § 2518.   
 
2.  Assuming that the disclaimer is a qualified disclaimer for purposes of § 2518, 

the property passing to Foundation as a result of the disclaimer will be eligible for the 
estate tax charitable deduction under § 2055. 

 
ISSUE 1 
 
 Section 2046 provides that disclaimers of property interests passing upon death 
are treated as provided in § 2518. 
 
 Section 2518(a) provides that, if a person makes a qualified disclaimer with 
respect to any interest in property, the disclaimed interest is treated as if it had never 
been transferred to the person making the qualified disclaimer for purposes of the 
federal estate, gift, and generation-skipping transfer tax provisions. 
 
 Section 2518(b) provides that a "qualified disclaimer" means an irrevocable and 
unqualified refusal by a person to accept an interest in property, but only if: (1) the 
disclaimer is in writing; (2) the writing is received by the transferor of the interest, his 
legal representative, or the holder of the legal title to the property to which the interest 
relates not later than 9 months after the date on which the transfer creating the interest 
in the person making the disclaimer is made, or the date on which the person 
making the disclaimer attains age 21; (3) the person making the disclaimer has not 
received the interest or any of its benefits; and (4) as a result of the disclaimer, the 
interest passes without any direction on the part of the person making the disclaimer to 
the decedent's spouse or to a person other than the person making the disclaimer. 
 

 Section 25.2518-2(d)(2) of the Gift Tax Regulations provides that, if a 
beneficiary who disclaims an interest in property is also a fiduciary, that person cannot 
retain a wholly discretionary power to direct the enjoyment of the disclaimed interest. 
For example, a disclaimer by a beneficiary who is also a fiduciary would not meet the 
requirements of a qualified disclaimer if the fiduciary retains a discretionary power to 
allocate enjoyment of that interest among members of a designated class. 
 
 Section 25.2518-2(e)(1)(i) provides that the requirements of a qualified 
disclaimer will not be satisfied if the disclaimant, either alone or in conjunction with 
another, directs the redistribution or transfer of the property or interest in property to 
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another person or has the power to direct the redistribution of the property or interest in 
property to another person unless such power is limited by an ascertainable standard. 

     Section 25.2518-3(a)(2) provides that a disclaimer is not a qualified disclaimer 
under section 2518 if the beneficiary disclaims income derived from specific property 
transferred in trust while continuing to accept income derived from the remaining 
properties in the same trust unless the disclaimer results in such property being 
removed from the trust and passing, without any direction on the part of the disclaimant, 
to persons other than the disclaimant or to the spouse of the decedent.  A disclaimer of 
both an income interest and a remainder interest in specific trust assets is not a 
qualified disclaimer if the beneficiary retains interests in other trust property unless, as a 
result of the disclaimer, such assets are removed from the trust and pass, without any 
direction on the part of the disclaimant, to persons other than the disclaimant or to the 
spouse of the decedent. 

 Section 25.2518-3(c) provides that a disclaimer of a specific pecuniary amount out 
of a pecuniary or nonpecuniary bequest or gift that satisfies the other requirements of a 
qualified disclaimer under section 2518(b) and the corresponding regulations is a 
qualified disclaimer provided that no income or other benefit of the disclaimed amount 
inures to the benefit of the disclaimant either prior to or subsequent to the disclaimer. 
Thus, following the disclaimer of a specific pecuniary amount from a bequest or gift, the 
amount disclaimed and any income attributable to such amount must be segregated 
from the portion of the gift or bequest that was not disclaimed.  Such a segregation of 
assets making up the disclaimer of a pecuniary amount must be made on the basis of 
the fair market value of the assets on the date of the disclaimer or on a basis that is 
fairly representative of value changes that may have occurred between the date of the 
transfer and the date of the disclaimer.  

 In Rev. Rul. 72-552, 1972-2 C.B. 525, the decedent, who was the president and a 
director of a corporation organized under section 501(c)(3), transferred property to the 
corporation.  In his capacity as president and a director, the decedent, in conjunction 
with the other directors of the corporation, had the power to direct the disposition of the 
corporation's funds for charitable purposes.  The ruling holds that, because the 
decedent retained the right, in conjunction with others, to designate the entities that 
would possess or enjoy the property transferred to the corporation, the property 
transferred by the decedent to the corporation was included in the decedent's gross 
estate at his death under section 2036. 

 Under State Code, any person, without prior court approval, who may be entitled to 
receive any property as a beneficiary, may disclaim the property interest.   A disclaimer 
is effective as of the death of decedent and relates back for all purposes to the death of 
the decedent.  Unless the decedent’s will provides otherwise, the property subject to the 
disclaimer passes as if the person disclaiming had predeceased the decedent and a 
future interest that would otherwise take effect in possession or enjoyment after the 
termination of the interest that is disclaimed takes effect as if the disclaiming beneficiary 
had predeceased the decedent. 



 
PLR-151587-05 
 

5 

 In the present case, Taxpayer proposes to disclaim a pecuniary amount of the value 
of property passing to Trust. It is represented that Taxpayer has not and will not have 
accepted any of the benefits from the disclaimed amount prior to executing the 
disclaimer.  It is also represented that after the disclaimer the amount disclaimed and 
any income attributable to that amount will be segregated from the portion of the 
property that was not disclaimed as required under § 25.2518-3(c).  Under State Code, 
Taxpayer is treated as predeceasing the Decedent with respect to the disclaimed 
property.  Accordingly, pursuant to Will, the disclaimed property will pass to Foundation.  
Pursuant to the terms of the proposed amendments to Foundation's bylaws, the 
disclaimed property will be held in a segregated separate fund, separate and apart from 
the other Foundation assets.  The power to make distributions of income and/or 
principal from the separate fund and to select the recipients of such distributions will be 
held exclusively by the Special Directors.  Taxpayer is precluded from serving as a 
Special Director.  Further, Taxpayer is precluded from participating in any decision to 
appoint or remove any Special Director.  

Based on the facts presented and representations made, and assuming the 
disclaimer is executed and delivered to the appropriate parties within 9 months of the 
date of Decedent’s death, we conclude that Taxpayer’s disclaimer of a pecuniary 
amount of  $X, will be a qualified disclaimer. 

ISSUE 2 

Section 2055(a) provides that the value of the taxable estate shall be determined 
by deducting from the value of the gross estate the amount of all bequests, legacies, 
devises, or transfers to or for a corporation or certain other organizations organized and 
operated exclusively for religious, charitable, scientific, literary, or educational purposes. 
A foundation organized under section 501(c)(3) is one that is organized and operated 
exclusively for these purposes. 

 

Section 20.2055-2(c)(1)(i) of the Estate Tax Regulations provides that in the case 
of a bequest, devise, or transfer made by a decedent dying after December 31, 1976, 
the amount of a   bequest, devise, or transfer for which a deduction is allowable under 
section 2055 includes an interest which falls into the bequest, devise, or transfer as the 
result of a qualified disclaimer under section 2518. 

    In this case, it is represented that Foundation is a federally tax-exempt 
organization described in section 501(c)(3).  As noted above, under State Code, 
Taxpayer is treated as predeceasing the Decedent with respect to the disclaimed 
property.  Consequently, pursuant to Will, the disclaimed property will pass to 
Foundation.  Accordingly, based on the representations noted above, the property 
passing to Foundation as a result of Taxpayer’s disclaimer will qualify for an estate tax 
charitable deduction under section 2055, provided that Taxpayer’s disclaimer is a 
qualified disclaimer under section 2518, the bylaws of Foundation are amended as 
proposed, and the terms of Foundation's bylaws, as amended, are effective under state 
law. 
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         Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed 
or referenced in this letter.   

 
The rulings contained in this letter are based upon information and 

representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.   While this office has not verified any of 
the material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 

 
Pursuant to the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 

being sent to your authorized representative. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) 

provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
Sincerely, 
 
 
 
George L. Masnik 
Chief, Branch 4 
(Passthroughs & Special Industries) 
 

 Enclosure 
Copy for section 6110 purposes 

 
 
 
 
cc: 


