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Dear

This is in response to a letter dated May 26, 2005, as supplemented by correspondence

dated June 2, 2005, October 18, 2005, December 3, 2005, and December 5, 2005 in which !
you request a waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the

Internal Revenue Code (the “Code”). You submitted the following facts and representations

under penalties of perjury in support of your request.

On March 4, 2005, Taxpayer A, age 64, took a distribution in Amount 3 from IRA Z
maintained by Financial Institution N. On this date, pursuant to Taxpayer A’s request,
Financial Institution N transferred Amount 3 into Taxpayer A’s non-IRA account with
Financial Institution N. Taxpayer A asserts that his failure to accomplish a rollover within the
60-day period prescribed by section 408(d)(3) of the Code was due to conversations within
the 60-day period with personnel at the local Internal Revenue Service Center (the “Service
Center”) who raised concerns regarding whether Amount 3, in its entirety, was eligible for
rollover. Taxpayer A represents that Amount 3 has not been used for any other purpose.

The above concerns were based on prior rollovers by Taxpayer A. On February 13, 2004,
as per Taxpayer A’s request, Financial Institution M closed Taxpayer A’s IRA X and
transferred the proceeds, equal to Amount 1, into a non-IRA account with Financial
Institution M. On March 2, 2004, Taxpayer A rolled over Amouynt 2 to IRA Z, an amount in
excess of Amount 1, which represented Taxpayer A’s estimate of the value of IRA X plus the
value of his two other IRAs maintained by Financial Institution M. Financial Institution N
characterized the difference between Amount 1 and Amount 2 as IRA contributions for years
2003 and 2004.
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On March 2, 2005, when IRA Z matured, Taxpayer A caused the funds in IRA Z, Amount 3,
to be transferred to a non-IRA account with Financial Institution N. Taxpayer A intended that
Amount 3 be held in the non-IRA account temporarily until he determined where to roll over
Amount 3. On or about April 22, 2005, Taxpayer A noticed di ncies in the documents
concerning IRA Z and his federal Income Tax Retumn filed for Consequently, on or
about April 25, 2005, Taxpayer A visited the Service Center for clarification. Still confused,
Taxpayer A then consulted with Financial Institution M, in person, to discuss these
discrepancies and the Form 1099-R Financial institution M had issued for Taxpayer A
had further discussions with the Service Center, with the last held on or about May 12, 2005,
after the expiration of the 60-day period. Unable to resolve this issue, Taxpayer A applied
for a waiver by letter dated May 26, 2005. To date, Amount 3 remains intact in Taxpayer A’s
non-IRA account with Financial Institution N.

Based on the above facts and representations, Taxpayer A requests that the Internal
Revenue Service (the “Service”) waive the 60-day rollover requirement under section
408(d)(3) of the Code with respect to the distribution of Amount 3.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 408(d),
any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income by the payee
or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply to any
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is
maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an IRA
for the benefit of such individual not later than the 60" day after the day on which the
individual receives the payment or distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an
ellgjble retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later than the

0™ day after the date on which the payment or distribution is received, except that the
maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without regard to section
408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at any
time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual received any
other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was not includible in
gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers. ¥

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such requirement.
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Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under
section 408(d)(3)(1).

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in determining
whether.to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1)
of the Code, the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death,
disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal
error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

The information and documentation submitted by Taxpayer A is consistent with his assertion
that his failure to accomplish a timely rollover was caused by the inability to obtain
clarification on whether Amount 3 was eligible to be rolled over in its entirety.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the 60-
day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 from IRA X. Taxpayer A
is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter to contribute Amount 1
into an IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3), except the 60-day
requirement, are met with respect to such contribution, Amount 1 will be considered a
rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3). However, this waiver does not
extend to Amount 4, the difference between Amount 1 and Amount 2. Because of the
uncertainty as to the proper characterization of Amount 4, we express no opinion whether
Amount 4 is otherwise eligible for rollover, and thus eligible for a waiver.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under the
provisions of any other section of either the Code or regulations that may be applicable
thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact

Sincerely yours,

Condion A Wadtins
Carlton A. Watkins, Manager
Employee Plans Technical Group 1
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