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Dear :

This is in response to your letter dated February 28, 2005, in which you request a
waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal
Revenue Code (the “Code”).

You have submitted the following facts and representations under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayer A, age 47, represents that he received a distribution from his individual
retirement arrangement, IRA D, totaling Amount 1. Taxpayer A asserts that his failure
to accomplish a rollover within the 60-day period prescribed by Code section 408(d)
was due to a miscommunication with Bank C, which led to Amount 1 being placed in a
non-IRA account. Taxpayer A further represents that Amount 1 has not been used for
any other purpose.

Taxpayer A maintained IRA D with Bank B. Taxpayer A represents that on [jjjjjij
ihe withdrew Amount 1, the entire balance in IRA D, with the intention of rolling
this amount into an IRA at Bank C. On the same day, Taxpayer A instructed Bank C
officials to deposit Amount 1 into a traditional IRA certificate of deposit (“CD”).
However, while completing the new account application form , Taxpayer A did not
check the “IRA” box and Bank C deposited Amount 1 into Account E, a non-IRA CD.
Taxpayer A discovered the mistake when he was preparing to file his-income tax
return.
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Based on the facts and representations presented above, you request that the Internal
Revenue Service (the “Service”) waive the 60-day rollover requirement of Code section
408(d)(3) with respect to the distribution of Amounts 1 from IRA D.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) does not apply to any
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is
maintained if--

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual
not later than the 60™ day after the day on which the individual
receives the payment or distribution; or

(i)  the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60" day
after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined without regard to
section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if, at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt, such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d) (3) (D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to waive
such requirement would be against equity or good conscience, including casualty,
disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for
the waiver under section 408(d)(3)(l).
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Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 [.R.B. 359, provides that in determining whether
to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(l), the
Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors
committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death,
disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or
postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment
by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the
distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is consistent
with his assertion that his failure to accomplish a timely rollover was caused by
miscommunications with Bank C.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 1 from IRA D.
Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter to
contribute Amount 1 into a Rollover IRA. Provided all other requirements of section
408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with respect to such
contribution, Amount 1 will be considered a rollover contribution within the meaning of
section 408(d)(3) of the Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may
be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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SE:.T:EP:RA:T1.
Sincerely,
(e, Witk
Carlton A. Watkins, Manager
Employee Plans Technical Group 1
Enclosures:

» Deleted copy of ruling letter
» Notice of Intention to Disclose




