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This is in response to your request dated July 20, 2005, in which you request a
waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal
Revenue Code (the “Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested

Taxpayer A represents that he received a distribution from IRA X totaling Amount
A. Taxpayer A asserts that his failure to accomplish a rollover within the 60-day period
prescribed by section 408(d)(3) was due to a first-time home purchase of a residence.

Taxpayer A, a first-time home buyer, received a distribution from IRA X on
December 22, 2004, in Amount A which he intended to use to purchase a condominium
to be his principal place of residence. Because of difficulties and delays caused by the
mismanagement of the mortgage provider, Company A, Taxpayer A cancelled the
purchase contract. However, as a result of the delays caused by Company A, Taxpayer
A was not able to return Amount A to IRA X until March 11, 2005, 19 days after the
expiration of the 60-day rollover period.
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Based on the facts and representations, you request a ruling that the Internal
Revenue Service waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount A contained in section 408(d)(3) of the Code in this instance.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross
income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under
section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60" day after the day on
which the individual receives the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not
later than the 60™ day after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the
portion of the amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not
apply to any amount described in section 408(d)(3)(AXi) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA
which was not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed
since the distribution occurred.
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Section 72(t)(2)(F) of the Code provides that certain distributions for first
home purchases may not be subject to the additional 10-percent tax imposed
under section 72(t)(1) on early distributions if the distribution from an individual
retirement plan is a qualified first-time homebuyer distribution as that term is
described in sections 72(t)(8)(A),(B),(C), (D), or (E).

Section 72(t)(8)(A) provides, in general, that a “qualified first-time
homebuyer distribution “ means any distribution received by an individual to
acquire a principal residence before the close of the 120" day after the day on
which such payment or distribution is received.

Section 72(t)(8)(E) of the Code provides a special rule where a failure to
meet the 60-day rollover requirements of section 408(d)(3)(A) of the Code is due
solely by reason of a delay in acquisition, or cancellation of the purchase or
construction of the residence, the amount of the distribution from an individual
retirement account may be contributed to an individual retirement plan as
provided in section 408(d)(3)(A)(i) by substituting “120" day” for “60"™ day” in
section 408(d)(3)(AXi).

The information presented by you indicates that you withdrew the funds
from IRA X, in order to purchase a home. After the collapse of the real estate
negotiations your contract was cancelled and you then re-deposited Amount A
into IRA X within approximately 79 days after the initial distribution from IRA X.

As noted above, Code § 72(t)(8)(E) provides that the general 60-day
rollover period applicable to distributions received from IRAs is extended to 120
days with respect to a distribution received from an IRA for the purpose of
purchasing a home if the purchase is not consummated and if the "purchaser”
qualifies as a first time homeowner. In this case, Taxpayer A has asserted that
he has never been a homeowner and that he withdrew funds from his IRA to
become a first-time homeowner. His purchase contract was cancelled and
approximately 79 days after he received his IRA distribution he contributed the
amount of his IRA distribution into an IRA. Pursuant to Code § 72(t)(8)(E),
Taxpayer A's March 11, 2005, IRA contribution was timely.

Therefore, the Service concludes that the relief requested under section
408(d)(3)(l) of the Code and Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359,
(January 27, 2003) is not necessary because the facts in this case indicate that
your contribution to IRA X on March 11, 2005, was before the expiration of the

120 day period permitted under section 408(d)(3)(A)(i) (as extended by section
72(t)(8)(E)).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction
described herein under the provisions of any other section of either the Code or
regulations which may be applicable thereto.
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This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contac’W
.D. #h at_ Please address all corr

SE:T:EP:RA:T3.
Sincerely yours,
V)
rances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3
Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose




