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This is in response to your letters dated November 15, 2004, March 22, 2005, and
August 16, 2005, in which your authorized representative requested a waiver of the 60-
day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code
(the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayers A and B, both under age 70, represent that they received a distribution from
their respective individual retirement (*IRA”) accounts totaling Amount D. Taxpayers A
and B assert that their failure to accomplish a rollover within the 60-day period
prescribed by section 408(d)(3) was due to a mistake made by Investment Firm F which
led to Amount D and Amount E being placed into a non-IRA account.

Taxpayer A and Taxpayer B, a married couple filing joint Federal income tax returns,
requested that Broker G close their respective IRA accounts and roll over the funds into
other IRA accounts. The request was made in early February 2003. The funds totaling
Amount D for Taxpayer A and Amount E for Taxpayer B were distributed in check form,
and received by Taxpayers A and B during February, 2003. On February 19, 2003,
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Taxpayers A and B met with a financial representative of Investment Firm F and signed
forms which contained written instructions for Investment Firm F to roll over the
proceeds of the IRA distributions into other IRAs. On March 1, 2004, during the
preparation of their tax returns, Taxpayers A and B discovered that their intended
rollovers were not accomplished by Investment Firm F.

Investment Firm F wrote a letter on March 24, 2004, which was attached to your ruling
request, which, in pertinent part, admitted that the failure to roll over the IRA
distributions into other IRAs was a Investment Firm F error. On April 6, 2004,
Investment Firm F refused to complete the rollover.

Amount D and Amount E currently remain in non-IRA accounts and have not been used
for any purpose(s).

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the 60-day
rollover requirement with respect to the distribution of Amounts D and E because the
failure to waive such requirement would be a hardship and against equity or good
conscience.

With respect to your ruling request, section 408(d)(1) of the Code provides that, except
as otherwise provided in section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA
shall be included in gross income by the payee or distributee, as the case may be, in
the manner provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA
rollévers. Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if

(i) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an
IRA for the benefit of such individual not later than the gth day after the day on which
the individual receives the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is paid into an
eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such individual not later
than the goth day after the date on which the payment or distribution is received, except
that the maximum amount which may be paid into such plan may not exceed the portion
of the amount received which is includible in gross income (determined without regard
to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
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amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the 1-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial rol
lovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001,
are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January27, 2003) provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section
408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to
death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country
or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of
payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the
distribution occurred.

The information provided on behalf of Taxpayers A and B demonstrates a failure to
timely accomplish rollovers of Amounts D and E because of their reliance on the advice,
competence and expertise of Investment Firm F which firm failed to follow Taxpayer A
and Taxpayer B's written instructions to roll over Amounts D and E into other IRAs.

Thus, Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter to
contribute Amount D, or any portion thereof, to an IRA. Provided all other requirements
of section 408(d) of the Code, except the 60-day requirement, are met with respect to
such contributions, the contributed amounts will be considered rollover contributions
within the meaning of section 408(d) of the Code.

Additionally, Taxpayer B is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling
letter to contribute Amount E, or any portion thereof, to an IRA. Provided all other
requirements of section 408(d) of the Code, except the 60-day requirement, are met
with respect to such contributions, the contributed amounts will be considered rollover
contributions within the meaning of section 408(d) of the Code
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611 0(k)(3} of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance with
a Power of Attorney on file in this office.

If you wish to inquire about this ruling, please contact_l.D. #-
h at*. Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

Frances V. Slodn, Manager

Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose




