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This is in response to your , letter, as supplemented by a letter dated
, in which you request a waiver of the 60-day rollover requirement contained
in sectlon 402(c)(3)(A) of the Internal Revenue Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling request:

Taxpayer A, whose date of birth was , -died a resident of State W on

, 2003, not having attained age 70 %. Prior to his death, Taxpayer A had set up an
individual retirement arrangement (“IRA”), IRA X, described in section 408(a) of the
Code, with Bank B. Taxpayer B is the sole named beneficiary of Taxpayer A’s IRA X.
Taxpayer B has not attained age 70 %.

On , 2003, Taxpayer A requested that all amounts standing to his credit under
Plan X, a plan qualified within the meaning of Code section 401(a), sponsored by
Company A, be distributed to him in a single sum. The , 2003, request
indicated that Taxpayer A elected to have his Plan X distribution be “Directly Rolled
Over ” into one or more IRAs, indicated that the recipient IRA was IRA X held with
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Bank B, and also indicated that any check representing the distribution of his Plan X
account balance was to be made payable to Bank B F/B/O Taxpayer A. Taxpayer B, as
Taxpayer A’s spouse, consented to Taxpayer A’s distribution choice.

Two surrender checks dated , 2003 totaling Amount 1 and payable to Bank
B as custodian of Taxpayer A’s IRA X were mailed to Taxpayer A on , 2003,
the date of Taxpayer A’s death.

Taxpayer B is Taxpayer A’s surviving spouse, the sole executrix of his estate, and the
sole beneficiary thereof. Subsequent to Taxpayer A’s death, Taxpayer B attempted to
contribute the two surrender checks, referenced above, to Taxpayer A’s IRA X.
However, Bank B refused to accept said checks because the checks were dated after
Taxpayer A’s death. On or about , 2003, Company A advised Taxpayer B’s
counsel that it would reissue the two surrender checks to the Estate of Taxpayer A.
Pursuant to an agreement between Taxpayer B’s counsel and Company A, on ,
2004, said surrender checks were reissued to the Estate of Taxpayer A. Taxpayer B
subsequently deposited the checks in a non-qualified savings account. The deposited
amounts remain in said savings account and Taxpayer B represents that Amount 1 has not
been used for any purpose.

Taxpayer B intends to contribute an amount not to exceed Amount 1 into an IRA set up
and maintained in the name of Taxpayer A. If possible, said contribution will be made to
the above-referenced IRA X. If the contribution is made to IRA X, Taxpayer B, as
named beneficiary thereof, will receive a distribution of the contributed Amount 1 and
within 60 days of receipt of the IRA X distribution, Taxpayer B will roll over said
distribution into an IRA set up and maintained in her name.

Based on the facts and representations, you request the following letter rulings:

1. That, pursuant to Code section 402(c)(3)(B) and Revenue Procedure
2003-16, Taxpayer B be permitted to roll over an amount not to exceed
Amount 1 into an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer
A;and

2. That if Taxpayer B is the named beneficiary of the rollover IRA
referenced in ruling request 1, then she is permitted to roll over said
rolled over Amount 1 into an IRA set up and maintained in the name of
Taxpayer B.

With respect to your first ruling request, Code section 402(a) provides that amounts
distributed from a trust described in section 401(a) which is tax exempt under section
501(a) shall be taxed to the distributee, in the taxable year in which distributed, under
section 72 (relating to annuities).
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Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from exempt
trusts to eligible retirement plans including IRAs. Code section 402(c)(3)(A) provides
that, except as provided in subparagraph (B), paragraph (1) shall not apply to any transfer
of a distribution made after the 60th day following the day on which the distributee
received the property distributed.

Code section 402(c)(4) defines “eligible rollover distributions”. In general, a single sum
distribution from a retirement plan qualified within the meaning of Code section 401(a)
constitutes an “eligible rollover distribution”.

Section 402(c)(9) of the Code provides, generally, that the provisions of Code section
402(c) apply to a distribution attributable to the death of an employee which is payable to
the surviving spouse thereof after the employee’s death.

Section 1.402(c)(2) of the Income Tax Regulations, Question and Answer-7(b) provides
that any amount paid from a retirement plan qualified within the meaning of Code section
401(a) before January 1 of the year in which the employee attains (or would have
attained) age 70 ¥ will not be treated as required under section 401(a)(9) and, thus, is an
eligible rollover distribution if it otherwise qualifies.

Section 1.401(a)(31)-1 of the Income Tax Regulations, Q&A-4, indicates that a direct
rollover may be accomplished by providing the distribute with a check and directing the
distribute to deliver the check to an eligible retirement plan. In such a case, the check
should be made payable to a trustee as trustee of a named eligible retirement plan.

Section 402(c)(3)(B) of the Code provides, in relevant part, that the Secretary may waive
the 60-day requirement under sections 402(c) where the failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such requirement.
Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver
under section 408(c)(3)(B) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 L.R.B. 359, (January 27, 2003) provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(I), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since
the distribution occurred.
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The documentation presented by Taxpayer B demonstrates that Taxpayer A did not
timely roll over into an IRA set up in his name the checks dated , 2003
payable to Bank B the custodian of Taxpayer A’s IRA X because Taxpayer A had died
prior to the date the checks were received which led to confusion on the part of Taxpayer
B, Company A and Bank B with respect to the proper method of handling said checks.
The documentation also indicates that Taxpayer A had made the checks payable to the
custodian of his IRA X evidencing an intent on his part to directly contribute said checks
into an IRA with Bank B. Taxpayer B is the surviving spouse of Taxpayer A and the sole
executrix of his estate. She proposes to complete Taxpayer A’s intended rollover..

Based on the above, pursuant to section 402(c)(3)(B) of the Code, the Service hereby
concludes that Taxpayer B’s intended action, taken as Taxpayer A’s surviving spouse and
executrix of Taxpayer A’s estate, whereby she will contribute the checks representing
proceeds of Taxpayer A’s Plan X distribution into an IRA in the name of Taxpayer A
within 60 days of the date of this letter ruling, will comply with the requirements of
Code section 402(c) and will be deemed to constitute a valid rollover contribution
pursuant to said Code section.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed
by section 401(a)(9) of the Code, if any.

With respect to your second ruling request, section 408(a) of the Code provides that, for
purposes of this section, the term "individual retirement account" means a trust created or
organized in the United States for the exclusive benefit of an individual or his
beneficiaries, but only if the written governing instrument creating the trust meets certain
requirements.

Section 408(d)(1) of the Code provides the general rule for the tax treatment of
distributions from IRAs. This section provides, in pertinent part, that except as otherwise
provided in subsection (d), any amount paid or distributed out of an individual retirement
plan or under an individual retirement annuity shall be included in gross income by the
payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 72.

Section 408(d)(3) of the Code establishes an exception to the contribution rules of section
408(a)(1) and the income inclusion rule of section 408(d)(1) for certain transactions
characterized as rollover contributions. Under section 408(d)(3), an amount is described
in paragraph (3) as a rollover contribution if it meets the requirements of subparagraphs
(A) and (B).

Subparagraph (A) of section 408(d)(3) of the Code states, in pertinent part, that paragraph
(1) of section 408(d) does not apply to any amount paid or distributed out of an individual
retirement account or individual retirement annuity to the individual for whose benefit the
account or annuity is maintained if -- (1) the entire amount received (including money and
any other property) is paid into an individual retirement account or individual retirement
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annuity (other than an endowment contract) for the benefit of such individual not later
than the 60th day after the day on which he receives the payment or distribution.

Subparagraph (B) of section 408(d)(3), in short, provides that this paragraph does not
apply to any amount described in subparagraph (A)(i) received by an individual from an
IRA account or annuity if at any time during the 1-year period ending on the day of such
receipt such individual received any other amount described in that subparagraph from an
IRA account or annuity which was not includible in his gross income because of the
application of this paragraph.

Subparagraph (C) of section 408(d)(3) provides, in general, that the rollover rules of
Code section 408(d)(3) do not apply to inherited IRAs. In general, an inherited IRA is an
IRA payable at, and as a result of, the death of an IRA holder to a beneficiary who is not
the surviving spouse of the deceased IRA owner.

Subparagraph (E) of section 408(d)(3) provides, in general, that the rollover rules of
Code section 408(d)(3) do not apply to amounts required to be distributed pursuant to
Code section 401(a)(9) (made applicable to IRAs pursuant to Code section 408(a)(6).

In this case, as noted above, Taxpayer B is Taxpayer A’s surviving spouse. As also
noted, Taxpayer B is the sole named beneficiary of Taxpayer A’s IRA X. As such, with
respect to Taxpayer B, IRA X is not an inherited IRA. Thus, amounts distributed from
IRA X to Taxpayer B as a result of the death of Taxpayer A are eligible to be rolled over
into an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B.

Thus, with respect to your second ruling request, we conclude as follows:

That if Taxpayer B is the named beneficiary of the IRA into which Amount 1 will
be rolled over, referenced in ruling request 1, she will the be permitted to roll over
said Amount 1 into an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B.
Thus, if Amount 1 is initially rolled over into IRA X, an IRA set up by Taxpayer
A prior to his death, of which Taxpayer B is the sole beneficiary named by
Taxpayer A, then Taxpayer B may roll over a distribution of said Amount 1 made
from IRA X into an IRA set up and maintained in her name. Said rollover into
Taxpayer B’s IRA must occur no later than the 60™ day following the date on
which Amount 1 is distributed to Taxpayer B from IRA X.

This ruling letter is based on the assumption that Taxpayer A’s IRA X is and was
described in Code section 408(a) at all times relevant thereto as represented. It also
assumes that the contributory IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B into
which Amount 1 may be rolled over will meet the requirements of Code section 408(a) as
represented. Additionally, it assumes the correctness of all facts and representations
made with respect thereto.

If you have any questions concerning this letter ruling, please contact .
, Esquire (ID: - ) a_ (not a toll-free number). Please address all

correspondence to SE:T:EP:RA:T3.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under
the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter ruling is being sent to your authorized representative in accordance
with a power of attorney on file with this office.

Sincerely yours,

G 1 o

Fharices V. Sloan, Managcr
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:  Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437




