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This is in response to the letter received by the Internal Revenue Service on or
about , as supplemented by correspondence dated ,

, and , in which you, through your authorized representative,
request an extension of the 60-day rollover period found in section 408(d)(3)(A)
of the Internal Revenue Code (“Code”) applicable to individual retirement
accounts (“IRAs”). Your request is based on the following facts and
representations.

Taxpayer A, whose date of birth was _ is a resident of City F, State
H. Taxpayer A is married to Taxpayer B. Taxpayer A is the owner of an
individual retirement account (“IRA”), IRA X, with Bank U.

During calendar year-, Taxpayer A discussed the possibility of using a
portion of his IRA X funds to purchase an interest in Company T with a
representative of Company S, an affiliate of Company U. Company S is based in
City E, State G. Taxpayer A was advised by said Company S representative that
said investment could be made in an IRA, but the Company S representative did
not advise him that Company S would not act as a custodian of an IRA holding
an interest in Company T.

It has been represented that Taxpayer A advised representatives of Bank U that
he intended to invest a portion of his IRA X in Company T, and that he intended
to effectuate the investment by means of a trustee to trustee transfer (or
transfers) into another IRA that would hold his Company T interest. Bank U
assisted Taxpayer A in completing the necessary paperwork to accomplish the
investment.

Taxpayer B indicated that she wanted the investment to be in the name of
Taxpayers A and B, jointly, with right of survivorship. As a result, the investment
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in Company T was set up in the names of Taxpayers A and B. Neither Bank U
nor Company S advised Taxpayer A that an IRA could not be held jointly.

An affidavit submitted by Taxpayer A in conjunction with this letter ruling request
provides, in relevant part, that he advised Bank U of his intent to use his IRA X
distributions to invest in Company T, but that Bank U did not advise him that he
would need to obtain a new IRA custodian to hold his IRA funds invested in
Company T. The affidavit also asserts that Company S did not advise him that
he would need an authorized IRA custodian to hold his investment in Company
T.

During calendar years-- and il Taxpayer A invested a portion of
his IRA X assets in an interest in Company T. It has been represented that

Taxpayer A did not receive a Form 1099-R, Distributions From Pensions,
Annuities, Retirement or Profit-Sharing Plans, IRAs, Insurance Contracts, etc., at
any time during calendar year |l calendar yearillllllll or calendar year [}
with respect to any amount distributed from his IRA X during said years.

With specific reference to calendar year [} Taxpayer A withdrew Amount 1
from IRA X on Date 1, 2002, and withdrew Amount 2 from IRA X on Date 2,
2002. Date 2, 2002, is approximately five (5) months after Date 1, 2002.
Amount 1 and Amount 2 total Amount 3. Documentation submitted with this
ruling request indicates that on Date 1, 2002, Taxpayer A signed a “Distribution
Form” provided by Bank U indicating that he intended to transfer Amount 1 into
another IRA. Said “Distribution Form” also provided, in relevant part, that
Amount 1 was to be wired to Bank T. A handwritten note, dated Date 5, 2002,
which is one (1) day prior to Date 1, 2002, references Taxpayer A’'s wire
instructions and indicates that Taxpayer A had set up an IRA with Bank T.

On Date 3, 2003, Bank U Provided Forms 1099-R dealing with his calendar
years-through-lRA X distributions to Taxpayer A. On associated
correspondence, Bank U indicated that “...Bank U initially treated these
distributions are non-reportable IRA-to-IRA transfers based on your instructions,
as evidenced by the IRA Distribution forms that you signed (copies enclosed).
Since Bank U recently discovered that you had mistakenly arranged for these
funds to be transferred to a personal (non-IRA) account rather than to a
successor IRA trustee, we are now required to report these withdrawals to the
IRS".

Based on the facts and representations, Taxpayer A requests a ruling that the
Internal Revenue Service waive the 60-day rollover requirement found in section
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408(d)(3)(A) of the Internal Revenue Code (“Code”) with respect to the Date 1,
2002 distribution of Amount 1 from IRA X.

With respect to your ruling request, section 408(d)(1) of the Code provides that,
except as otherwise provided in section 408(d), any amount paid or distributed
out of an IRA shall be included in gross income by the payee or distributee, as
the case may be, in the manner provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to, IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if -

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60th day after
the day on which the individual receives the payment or distribution; or

(i)  the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such
individual not later than the 60th day after the date on which the payment or
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid into
such plan may not exceed the portion of the amount received which is includible
in gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(1)
from an IRA which was not includible in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Code section 408(a)(6) provides, in general, that rules similar to the
rules of section 401(a)(9) shall apply to the distribution of the entire interest of an
individual for whose benefit the trust is maintained.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
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the failure to waive such requirement would be against equity or good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that
occurred after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section
408(d)(3)(l) of the Code.

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, (January 27, 2003) provides
that in determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement
pursuant to section 408(d)(3)(l), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error, (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

The information presented by Taxpayer A demonstrates that the failure of
Taxpayer A to make a rollover contribution to an IRA within 60 days of his
receiving Amount 1 from IRA X was due to Bank U’s failure to follow his
instructions to transfer, by means of a trustee to trustee transaction, his Date 1,
2002 IRA X distribution totaling Amount 1 into another IRA set up and maintained
in the name of Taxpayer A. Furthermore, the transaction described above
whereby Amount 1 was transferred to a non-IRA account set up jointly in the
names of Taxpayers A and B occurred due to Bank U’'s and Company S's not
following Taxpayer A’s instructions, not advising him that it was necessary for
Taxpayer A to obtain the services of a qualified IRA custodian to hold his IRA
investment in Company T, and not advising him that an IRA could not be held in
joint names. Finally, as noted above, no Forms 1099-R were issued with respect
to calendar year 2002 which, if issued, would have alerted Taxpayer A of his
failure to timely roll over his Date 1, 2002 distribution from IRA X.

Therefore, pursuant to Code section 408(d)(3)(l), the Service hereby waives the
60-day rollover requirement with respect to the withdrawal of Amount 1 from IRA
X on Date 1, 2002. Pursuant to this ruling letter, Taxpayer A is granted a period
of 60 days measured from the date of the issuance of this letter ruling to make a
rollover contribution of an amount no greater than Amount 1 to another IRA.
Provided all other requirements of Code section 408(d)(3), except the 60-day
requirement, are met with respect to such IRA contribution, the contribution will
be considered a rollover contribution within the meaning of Code section
408(d)(3).
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations
which may be applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. If you wish to

inquire about this ruling, please contact , Esquire, ILD. # -
), at ﬂ(phone—not a toll-free number), or

(FAX) . Please address any correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

, Manager
s Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose




