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Dear

This is in response to a letter dated April 25, 2005, as supplemented by
correspondence dated June18, 2005, in which you request a waiver of the 60-
day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue
Code (the “Code”). You submitted the following facts and representations under
penalties of perjury in support of your request.

Taxpayer A, age 63, represents that she received a distribution from IRA X
totaling Amount P. Taxpayer A asserts that her failure to accomplish a rollover
within the 60-day period prescribed by section 408(d)(3) was due to Taxpayer A’s
responsibility in providing full-time care for her 98-year old mother. Taxpayer A
further represents that Amount P has not been used for any other purpose.

For a number of years, Taxpayer A has been the sole caregiver for her elderly
and infirm mother. Since February of 2004, Taxpayer A’'s mother has been
unable to feed, bathe or dress herself. In June of 2004, Taxpayer A’'s mother



: 200603025

was diagnosed with dementia and in August of 2004, Taxpayer A's mother
became completely bedridden.

Taxpayer A maintained IRA X, an Individual Retirement Account ("IRA") under
Code section 408(a), with Company S. The entire account balance in IRA X was
invested in a money market fund. On July 27, 2004, at the request of Taxpayer
A, all shares held by IRA X were redeemed because Taxpayer A intended to roll
over the entire account balance (Amount P) to an IRA with Company T. On July
29, 2004, Amount P was transferred by wire from IRA X to Account V, a non-IRA
savings account with Company U. In attempting to complete a timely rollover to
an IRA with Company T, on August 16, 2004, Taxpayer A drew a personal check
on Account V in Amount P. However, on August 17, 2004, Taxpayer A’s mother
was admitted to the hospital for a serious medical condition. Two days after her
mother was admitted to the hospital, on August 19, 2004, Taxpayer A mistakenly
deposited Amount P into Account W, a non-IRA savings account with Company
T. On August 21, 2004, her mother was discharged from the hospital whereupon
Taxpayer A continued to provide full-time care for her mentally and physically
infirm mother.

In January, 2005, Taxpayer A reinvested Amount P in non-IRA certificates of
deposit (“CDs”) with Company T in order to receive higher interest. However,
Taxpayer A was unaware that the CDs were not IRAs. On February 25, 2005,
Taxpayer A discovered that Amount P was not invested in an IRA when she met
with her accountant to prepare her federal income tax return.

Based on the above facts and representations, Taxpayer A requests that the
Internal Revenue Service (the “Service”) waive the 60-day rollover requirement
with respect to Amount P because the failure to waive such requirement would
be against equity or good conscience.

Code section 408(d)(1) provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross
income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided
under section 72.

Code section 408(d)(3) defines IRA rollovers and provides the rules applicable
thereto.

Code section 408(d)(3)(A)(i) provides that section 408(d)(1) does not apply to
any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if the entire amount received (including money and any
other property) is paid into an IRA for the benefit of such individual not later than
the 60™ day after the day on which the individual receives the payment or
distribution.

Code section 408(d)(3)(B) provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA
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if at any time during the one-year period ending on the day of such receipt such
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an
IRA which was not includible in gross income because of the application of
section 408(d)(3).

Code section 408(d)(3)(D) provides a similar 60-day rollover period for partial
rollovers.

Code section 408(d)(3)(l) provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to
waive such requirement would be against equity or good conscience, including
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual
subject to such requirement. Only distributions that occurred after December 31,
2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1).

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359, provides that in determining
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to Code
section 408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2)
inability to complete a rollover due to death, disability, hospitalization,
incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; (3) the
use of the amount distributed (for example, in the case of payment by check,
whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution
occurred.

In this case, Taxpayer A was providing around-the-clock care for her 98-year old
mother who was completely bedridden and suffered from dementia. Due to this
intensive responsibility and involvement, and two days after her mother was
admitted to the hospital for a serious medical condition, Taxpayer A incorrectly
deposited Amount P into a non-IRA savings account. Because Taxpayer A
intended to accomplish a rollover, Amount P was never spent. As the sole
provider for her mother’s care, Taxpayer A did not realize her mistake until she
met with her accountant to prepare her-ax return. Therefore, pursuant to
Code section 408(d)(3)(1), the Service hereby waives the 60-day rollover
requirement with respect to the distribution of Amount P. Taxpayer A will be
granted a period of 60 days from the date of the issuance of this letter to roll over
Amount P to an IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) are
met with respect to such contribution, this amount will be considered a rollover
contribution within the meaning of section 408(d)(3).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other Code section that may be applicable
thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Code section
6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent.
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If you wish to inquire about this ruling, please contact

Sincerely yours,

Colen. B UWatoins

Carlton A. Watkins, Manager
Employee Plans Technical Group 1

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




