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Dear kkdkkkkhkk.

This is in response to your letter dated May 18, 2005, submitted on your behalf
by your authorized representative, as supplemented by correspondence dated
July 22, 2005, August 1, 2005, August 5, 2005, and August 10, 2005, in which
you request a waiver of the 60 day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A maintained an individual retirement arrangement, IRA X, with Bank
B. Taxpayer A asserts that in-he decided to rollover IRA X to another IRA
at Bank C. Documentation submitted by Taxpayer A shows that on March 5,
Il c withdrew Amount D from IRA X. Documentation submitted by Taxpayer
A also shows that on the same day, he opened Account J at Bank C with a
deposit of Amount D. Taxpayer A states that he thought Amount D had been
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rolled over into an IRA at Bank C and was not aware that Amount D had not
been rolled over to another IRA until he received a notice from the Service in
Decemberl i stating that he failed to include Amount D in his income for tax

year [

The check that Taxpayer A received from Bank B when he withdrew Amount D
from IRA X included a notation “normal cashing IRA CD”. Taxpayer A states that
when he presented this check to Bank C, he assumed that Bank C personnel
saw the notation and understood that the funds should be placed in an IRA. The
funds were not deposited into an IRA, but into Account J, which is a non-
retirement money market account. Taxpayer A states that he made several
attempts to get Bank C to put the funds into an IRA, but Bank C refused since the
60-day rollover period had expired. Taxpayer A states that he has not used any
of the funds since they have been in Account J and submitted account
statements for Account J that verifies that Amount D has remained deposited in
Account J since being distributed from IRA X.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual not
later than the 60" day after the day on which the individual
received the payment or distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the
benefit of such individual not later than the 60" day after the date on
which the payment or distribution is received, except that the maximum
amount which may be paid into such plan may not exceed the portion
of the amount received which is includible in gross income (determined
without regard to section 408(d)(3)).
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Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at the time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(AXi)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a simiiar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(I) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information presented and the documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with his assertion that he failed to complete a rollover to an IRA within
the 60-day rollover period due to miscommunication between him and Bank C in
establishing Account J, which was established with Bank C on the same day that
he withdrew Amount D from IRA X.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D from IRA X. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code,
except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution,
Amount D will be considered a rollover contribution within the meaning of section
408(d)(3) of the Code.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9) of the Code.

This ruling assumes that IRA X satisfied the qualification requirements of Code
section 408 at all times relevant to this transaction.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney on file in this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
*****************************SE:T: EP:RA:TZ.

Sincerely yours,

(signed) JOYCE B. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




