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Legend:
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Dear :

This is in response to your letter dated April 4, 2005, as supplemented by
correspondence dated September 13, 2005, and September 14, 2005,
submitted on your behalf by your authorized representative, in which you
request a waiver of the 60 day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).
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The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A, an 81 year old individual, maintained an individual retirement
arrangement, IRA X, with Company B, while she resided in State R. In
November|JJllin anticipation of moving to State S, Taxpayer A withdrew the
balance from IRA X and deposited that amount into her checking account.
Documentation submitted with this request shows that Company B issued a
check dated November 12,- to Taxpayer A in the net amount of Amount E.
The gross amount of IRA X at the time of the withdrawal was Amount D. On
December 16, Taxpayer A states that she deposited Amount E into
Account K with Company C with the assistance of Individual M. Taxpayer A
described Individual M as her State S financial advisor.

Taxpayer A states that in March -Individual M informed her that Amount E
had not been rolled over into an IRA. In a letter dated September 13, |Jjijto
Taxpayer A from Individual M in support of Taxpayer A’s request for a waiver of
the 60-day rollover requirement, Individual M acknowledged the receipt and
deposit of the IRA X funds (in addition to other amounts) into Account K on
December 16, 2004. Individual M states that the failure to establish an IRA was
due to a miscommunication between himself and Taxpayer A. Account
statements submitted by Taxpayer A shows that the IRA funds continue to he
held in Account K.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of
Amount D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

)] the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or
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(i)  the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at the time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of
the Code. :

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(I),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

The information presented and documentation submitted by Taxpayer A is
consistent with her assertion that she failed to complete a rollover to an IRA
within the 60-day rollover period due to a miscommunication between Taxpayer
A and Individual M in opening Account K and the failure to property ascertain that
a portion of the funds deposited into Account K represented IRA assets.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(I) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount
D, less amounts necessary to satisfy Code section 401(a)(9), from IRA X.
Taxpayer A is granted a period of 60 days from the date of this ruling to
contribute Amount D, less required distributions, to an IRA. Provided all other
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requirements of section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement,
are met with respect to such contribution, Amount D, less required distributions,
will be considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3)
of the Code.

Taxpayer A is over 70 %2 and therefore has attained her required beginning date
for purposes of Code section 401(a)(9). In this regard, this ruling does not
authorize the rollover of any portion of Amount D that may be required to be
distributed to Taxpayer A by Code section 401(a)(9).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
**********************************SE.T.EP.RA.T2

Sincerely yours,

(signed) JOYCR B. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2
Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




