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Employer:     ------------------------------ 
------------------------------------------------------------------- 
 
Trust Fund:     -----------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------- 
------------------------------------------------------------------- 
 
Plan:     --------------- 
 
State Retirement Association:  -----------------------------------------------------------------------

------------ 
 
State:     ------------ 
 
Dear  ------------ 
 
This responds to your letter of May 13, 2004 and subsequent correspondence, 
requesting rulings on behalf of Employer concerning the proper Federal income tax 
treatment of Employer contributions to and payments from the Trust Fund under section 
106 of the Internal Revenue Code (Code).   
 
You represent that State Retirement Association is an instrumentality of the State.  
State Retirement Association maintains and administers a group health plan (the Plan) 
funded by the Trust Fund that provides medical coverage for individuals who are eligible 
to enroll in the Plan.   
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Employer is in the process of merging its retirement system with the State Retirement 
Association’s retirement system.  When the merger becomes effective, retired 
employees of Employer will become covered under the Plan and Employer’s current 
employees will become eligible for coverage under the Plan upon subsequent 
retirement. 
 
The Plan provides health care benefits for post-retirement health care expenses for 
retired members and their dependents.  Under the Plan, medical coverage is provided 
through various health insurance plans and self-insured medical reimbursement plans.  
The medical plans include three health maintenance organizations (HMOs), one point of 
service plan (POS), two preferred provider organizations (PPOs), and two Medicare 
supplement plans.  Dental HMO and PPO plans, as well as two vision PPO plans are 
also offered.  Premiums are established annually for each plan, and different rates apply 
for those under and over age 65. 
 
The Trust Fund was established to provide a “premium” subsidy for participants in the 
Plan and therefore pays a portion or all of the monthly premium for health care 
coverage up to a certain maximum.  All employer contributions are made to the Trust 
Fund.  Under the Plan, coverage is generally paid for jointly by the employer and its 
retired employees, according to the contribution method established by the particular 
employer.  In the case of insured plans, an employer’s share of the premium is paid 
directly from the Trust Fund to the insurance carrier.  In the case of self-insured plans, 
an employer’s subsidy for the cost of coverage is paid directly to the plan.  Any 
additional cost of the health coverage is paid by the benefit recipient.  A retired 
employee’s share of the premium is deducted on an after-tax basis from his or her 
retirement benefit and is remitted directly from the Trust Fund to the insurance carrier or 
to the self-insured plan.  If any amount is due from a retired employee because the 
employee’s share of the premium exceeds the employee’s retirement benefit, the retired 
employee is billed for the balance, and upon payment, the Trust Fund remits the 
balance directly to the insurance carrier or to the self-insured plan.  The premium 
amount for an active member is collected from the employer.  There are no 
reimbursements made to the benefit recipient from the Trust Fund. 
 
As a condition of the merger, Employer is required to contribute to the Trust Fund an 
amount equal to the projected cost of its participation in the Plan.  Employer will also 
make ongoing contributions to the Trust Fund to pay for the Employer’s share of 
coverage for retired employees. 
 
Section 61(a)(1) of the Code and section 1.61-21(a)(3) of the Income Tax Regulations 
provide that, except as otherwise provided in Subtitle A, gross income includes 
compensation for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar 
items.  
 
Section 106(a) of the Code provides that the gross income of an employee does not 
include employer-provided coverage under an accident or health plan. 
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Section 1.106-1 of the regulations states that the gross income of an employee does not 
include contributions which his employer makes to an accident or health plan for 
compensation (through insurance or otherwise) to the employee for personal injuries or 
sickness incurred by the employee, the employee’s spouse, or the employee’s 
dependents as defined in section 152 of the Code.  The employer may contribute to an 
accident or health plan either by paying the premium on a policy of accident or health 
insurance covering one or more of the employees, or by contributing to a separate trust 
or fund which provides accident or health benefits directly or through insurance to one 
or more of the employees.  However, if the insurance policy, trust or fund provides other 
benefits in addition to accident or health, section 106 applies only to the portion of the 
contributions allocable to accident or health benefits.   
 
Coverage provided under an accident and health plan to former employees and their 
spouses and dependents and also to deceased employees’ spouses and dependents is 
excludable from gross income under section 106.  See,  Rev. Rul. 62-199, 1962-2 C.B. 
38; Rev. Rul. 82-196, 1982-2 C.B. 53; and Rev. Rul. 85-121, 1985-2 C.B. 57.   
 
Based on the information submitted and the representations made, we conclude that: 
 
Contributions to the Trust Fund made by Employer pursuant to the Merger Agreement  
(including lump sum and ongoing contributions) and payments from the Trust Fund 
which are used exclusively to pay for the accident or health coverage of retired 
employees and retired employees’ spouses and dependents as defined in section 152 
(determined without regard to section 152(b)(1), (b)(2), and (d)(1)(B)) are excludable 
from gross income under section 106 of the Code. 
 
No opinion is expressed concerning the Federal tax consequences of the Trust Fund 
under sections 105, 115, 6012, 7701 or any other provision of the Code other than 
those specifically stated herein.   
 
This ruling is directed only to the Taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 
 
 

Sincerely, 
 

  Harry Beker, Chief 
Health & Welfare Branch 
Office of Division Counsel/Associate 
Chief Counsel (Tax Exempt & 
Government Entities) 


