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Dear ------------: 
  

This letter responds to a letter dated June 28, 2004, and subsequent 
correspondence, submitted by Trust=s authorized representative on behalf of Trustee 
and Trust, requesting rulings under §§ 664 and 4941 of the Internal Revenue Code on 
the qualification of Trust as a net income charitable remainder unitrust (NIMCRUT). 

 
 The information submitted states that on D1, A and B created Trust with the 

intention that Trust qualify as a NIMCRUT under ' 664(d)(3).  Trustee is the trustee of 
Trust.  A and B established Trust with the assistance of Charity.  A and B intended that 
Trust’s realized post-contribution capital gains be allocated to Trust income.   

 
Trust provided that the unitrust amount payable to the Donors during their 

lifetimes is the lesser of (1) Trust income during the taxable year, as defined in § 643(b), 
and, (b) x% of the fair market value of the assets of Trust valued as of the first day of 
each taxable year of Trust.   

 
A, B, and Trustee were unaware that Trust did not contain language directing 

Trustee to allocate realized post-contribution capital gains to Trust income.  Trustee 
administered Trust as though a provision allocating realized post-contribution capital 
gains to Trust income had been included in Trust.   In Year, Trust’s law firm determined 
that Trust did not contain a provision allocating realized post-contribution capital gain to 
Trust income.   

 
  Because of the error, and because Trust is irrevocable, Trustee sought an order 
from Court authorizing an amendment ab initio of Trust.  No parties objected to the 
proposed reformation.  On D2, Court issued an order that due to a scrivener’s error, 
Trust be reformed, ab initio.    
 
 The revised language in Trust provides that Trust income will be determined as 
defined in § 643(b) and allocates post-contribution gain to Trust income; however, pre-
contribution gains will be allocated to Trust principal.     

 
Section 664(d)(2) provides that for purposes of ' 664, a charitable remainder 

unitrust is a trust (A) from which a fixed percent (which is not less than 5 percent nor 
more than 50 percent of the initial net fair market value of all property placed in trust) of 
the net fair market value of its assets, valued annually, is to be paid, not less often than 
annually, to one or more persons (at least one of which is not an organization described 
in § 170(c) and, in the case of individuals, only to an individual who is living at the time 
of the creation of the trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the life 
of or lives of such individual or individuals, (B) from which no amount other than the 
payments described in § 664(d)(2)(A) and other than qualified gratuitous transfers 
described in § 664(d)(2)(C) may be paid to or for the use of any person other than an 
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organization described in § 170(c), (C) following the termination of the payments 
described in § 664(d)(2)(A), the remainder interest in the trust is to be transferred to, or 
for the use of, an organization described in § 170(c) or is to be retained by the trust for 
such a use or, to the extent the remainder interest is in qualified employer securities (as 
defined in § 664(g)(4)), all or part of such securities are to be transferred to an 
employee stock ownership plan (as defined in § 4975(e)(7)) in a qualified gratuitous 
transfer (as defined by § 664(g)), and (D) the value (determined under § 7520) of such 
remainder interest is at least 10 percent of the initial net value of all property placed in 
the trust.    

 
Section 664(d)(3) provides that notwithstanding the provisions of §§ 664(d)(2)(A) 

and (B), the trust instrument may provide that the trustee shall pay the income 
beneficiary for any year (A) the amount of the trust income, if such amount is less than 
the amount required to be distributed under § 664(d)(2)(A), and (B) any amount of the 
trust income which is in excess of the amount required to be distributed under 
§ 664(d)(2)(A), to the extent that the aggregate of the amounts paid in prior years was 
less than the aggregate of such required amounts.   
  

Section 1.664-3(a)(4) of the Income Tax Regulations provides that the trust may 
not be subject to a power to invade, alter, amend, or revoke for the beneficial use of a 
person other than an organization described in ' 170(c). 

 
Section 4941 imposes excise tax on any act of self-dealing between a private 

foundation and any of its disqualified persons defined in § 4946. 
 
Section 4941(d)(1)(E) provides that an act of self-dealing includes any transfer 

to, or use by or for the benefit of, a disqualified person, of any of the income or assets of 
a private foundation.  However, § 4941 does not prohibit a disqualified person’s cash or 
donations going for no consideration to such person’s private foundation. 

 
Section 53.4941(d)(1)(E) of the Foundation and Similar Excise Tax Regulations 

provides that an incidental or tenuous benefit to a disqualified person does not 
constitute an act of self-dealing. 

 
Section 4947(a)(2) describes split-interest trusts as those that are not exempt 

from federal income tax under § 501(a), not all of the unexpired interests in which are 
devoted to purposes in § 107(c)(2)(B), and which have amounts in trust for which a 
deduction was allowed under §§ 170, 545(b)(2), 556(b)(2), 642(c), 2055, 2106(a)(2), or 
2522.  Section 4947(a)(2) provides that § 4941 shall apply as if such split-interest trusts 
were private foundations under § 509(a). 

 
Section 4947(a)(2)(A) provides that the provisions of § 4947(a)(2) do not apply 

with respect to the amounts payable under the terms of such split-interest trust to its 
income beneficiaries. 
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Section 53.4947-1(c)(2)(ii), Example (1) of the regulations indicates that the 
payments of income by a charitable remainder unitrust to its individual income 
beneficiaries does not result in any tax on self-dealing under § 4941.   

 
As a NIMCRUT under § 664(d)(3), Trust is a split-interest trust described in 

§ 4947(a)(2) and is, therefore, subject to § 4941, which imposes an excise tax on self-
dealing.  A and B are disqualified persons with respect to Trust because they are the 
creators of, and substantial contributors to Trust. 

 
Under § 4947(a)(2)(A) and § 53.4947-1(c)(2)(ii), Example (1), a charitable 

remainder unitrust’s payments to its income beneficiary do not result in any tax on self-
dealing under § 4941.  Under the circumstances described, a retroactive amendment in 
favor of the charitable remainder beneficiary does not constitute self-dealing under 
§ 4941.   

 
In addition, the consistent administration of Trust and treatment of realized post-

contribution capital gains provides assurance that the parties to Trust intended to 
include realized post-contribution capital gains in trust income.   
  

Based solely on the representations submitted, we conclude that the judicial 
reformation of Trust, ab initio, does not violate ' 664.  Furthermore, assuming that the 
terms of the reformed Trust are otherwise valid under § 664, the reformed Trust will be 
treated as a valid CRUT under 664(d)(1), ab initio.  Additionally, we conclude that the 
judicial reformation of Trust to include post-contribution capital gains realized in Trust 
income will not be an act of self-dealing under § 4941(d)(1)(E) with respect to A and B, 
or any other disqualified persons under § 4946.   
        

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed as to the federal 
tax consequences of the above described facts under any other provision of the Code.  
Specifically, no opinion is expressed concerning whether Trust is or was a charitable 
remainder unitrust within the meaning of ' 664(d). 
  

This ruling is directed only to the taxpayer on whose behalf it was requested.  
Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent. 
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Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter is 

being sent to Trust=s authorized representative. 
 
                     Sincerely,  
 
 
            J. Thomas Hines 

Chief, Branch 2 
Office of Associate Chief Counsel 
(Passthroughs & Special Industries) 

 
 
 
Enclosures (2) 
  Copy of this letter 
  Copy for ' 6110 purposes 


