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Dear-

This is in response to your letter dated July 15, 2004, as supplemented on December
15, 2004, and January 12, 2005, in which you request a waiver of the 60-day rollover
requirement contained in section 402(c)(3)(A) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penaity of perjury in
support of the ruling requested:

Taxpayer A was an employee of Company W and participated in its retirement plan,
Plan X. Company W filed for bankruptcy in yea At the time Company W filed for
bankruptcy, Taxpayer A was receiving workman’s compensation for a disability from a
neck injury; was receiving medical treatment including therapy; and was under driving
restrictions.

Taxpayer A’s last day of employment with Company W was in February 2003. In
November 2003, Taxpayer A received Amount D, by mail, in the form of a check with no
accompanying documentation or instructions as to the nature of the check. Taxpayer A
had not requested any distribution from his Plan X, and did not understand why he had
receiving a check. No documentation advising Taxpayer A of his rights (rollover rights,
direct transfer rights) accompanied the check. Since Taxpayer A was unaware of the
nature of the check at the time of receipt, he deposited the check in his checking
account.
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Taxpayer first became aware of the rollover requirements concerning Amount D by
chance in a general conversation during a vocational rehabilitation training class. At that
point the 60-day rollover period with respect to Amount D had already expired. On or
about March 4, 2004, Taxpayer A wrote to the Internal Revenue Service (“Service”)
asking for guidance and permission to make a rollover contribution of Amount D. On
March 16, 2004, Taxpayer A deposited Amount D as a rollover contribution into IRA'Y.

Based on the facts and representations, you request that the Service waive

the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D because the
failure to waive such requirement would be a hardship and against equity or good
conscience.

With respect to your request to waive to 60 day rollover requirement, section 402(a)(1)
of the Code provides that, except as otherwise provided in section 402, any amount
distributed out of an employees' trust described in section 401(a) that is exempt from tax
under section 501(a) shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the
distributee in which distributed, in the manner provided under section 72 of the Code
(relating to annuities).

Section 402(c) of the Code provides rules governing rollovers of amounts from exempt
trusts to eligible retirement plans including IRAs.

Code section 402(c)(3)(A) provides that, except as provided in subparagraph (B),
paragraph (1) (whioch excludes rolled over amounts from gross income) shall not apply
to any transfer of a distribution made after the 60th day following the day on which the
distributee received the property distributed. _

Section 402(c)(3)(B) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under section 402(c)(3)(A) of the Code where the failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for
the waiver under section 402(c)(3)(B) of the Code.

Section 401(a)(31)(A) of the Code provides that a trust shall not constitute a qualified
trust under this section unless the plan of which such trust is a part provides that if the
distributee of any eligible rollover distribution-

(i) elects to have such distribution paid directly to an eligible retirement plan, and
(ii) specifies the eligible retirement plan to which such distribution is to be paid (in such

form and at such time as the plan administrator may prescribe), such distribution shall
be made in the form of a direct trustee-to-trustee transfer to the eligible retirement plan
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so specified.

Section 401(a)(31)(E) of the Code provides that, for purposes of Code section 401
(a)(31), the term "eligible retirement plan" has the meaning given such term by section
402(c)(8)(B) with an exception not pertinent to this ruling request. Thus, a direct transfer
defined in Code section 401(a)(31), may be made into an IRA.

Section 1.401(a)(31)-1 of the Income Tax Regulations, Question and Answer-5,
provides, in relevant part, that a direct rollover described in Code section 401(a)(31) is a
distribution and rollover of the eligible rollover distribution and not a transfer of assets
and liabilities. Thus, for example, the consent and requirements of Code sections
401(a)(11), 411(a)(11), and 417 apply to transactions described in Code section
401(a)(31).

Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003), provides that in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 402(c)(3)(B), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the
case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed
since the distribution occurred.

The information provided on behalf of Taxpayer A demonstrates a failure on his part to
timely accomplish a rollover of Amount D distributed from Plan X primarily because the
Taxpayer, who had not requested the distribution, was unaware of the nature of the
check when he received it. Taxpayer A had terminated his employment with Company
W because of a disability approximately nine months prior to his unexpectedly receiving
a check in the amount of Amount D. Taxpayer A never requested a distribution from
Plan X. Amount D arrived with no proper accompanying documentation or instructions
from Company W. Upon learning of the rollover rules by chance in a conversation with a
vocational therapist, Taxpayer A promptly took steps to seek assistance from the
Service, and placed Amount D into IRA'Y.

Thus, based on the above, pursuant to Code section 402(c)(3)(B), the Service hereby
waives the 60-day rollover period found in Code section 402(c)(3)(A). As a result, the
Service will treat Taxpayer A's March 2004 rollover contribution of Amount D into IRA'Y
as a valid rollover within the meaning of Code section 402(c).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
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Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact Valmore Cognetta, |.D. # .
hath Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

Sincerely yours,

Frances V. Sloan, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice of Intention to Disclose




