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Taxpayer:  ----------------------------------------- 
----------------------------------------- 
 
Plan:  ----------------------------------------------------- 
 
Fund:  --------------------------- 
 
Dear -------------: 
 
 
This responds to your letter of July 28, 2004 on behalf of Taxpayer, requesting rulings 
on the proper Federal income tax treatment of contributions to and benefits paid from 
the Fund and the Plan.  
 
You state that Taxpayer maintains the Plan that reimburses eligible employees and 
retirees exclusively for medical care as defined in section 213 of the Internal Revenue 
Code (Code).  In addition to covering active employees, retirees who satisfy certain 
eligibility criteria may also participate in the Plan.  Generally, a retiree is eligible to 
participate in the Plan if he or she has accrued fifteen years of service with Taxpayer at 
retirement.  The Plan has two coverage options: a health maintenance organization 
(HMO) type option and an indemnity type option. 
 
The Taxpayer proposes to establish and contribute to the Fund which will be used to 
pay for a portion of the health care coverage of eligible retirees under the Plan.  The 
Fund will be funded by Taxpayer contributions based on a fixed percentage of the total 
salaries of all active employees.  The Fund will not be governed by an external trust 
agreement but will be held and administered by Taxpayer.   
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The Fund will be used exclusively for the purpose of paying the health coverage of 
retirees who participate in Taxpayer’s Plan.  Employees and retirees will not have 
individual accounts under the Fund and no portion of the Fund will be available in the 
form of cash or other benefits.  Disbursements from the Fund will be limited to payments 
to the Plan for the health coverage of retirees. 
 
The payment of annual retiree health coverage will be made from the following sources: 
(1) Taxpayer will pay either a certain percentage of the monthly cost of retiree health 
coverage that it pays for active employees or Taxpayer will subsidize coverage at a 
higher level for retirees receiving less than a designated monthly amount in retirement 
benefits; (2) after a cap amount is reached, Taxpayer will make the monthly payment for 
retiree health coverage from the Fund until the annual distribution amount is reached, 
provided that there are sufficient funds in the Fund; and (3) participating retirees will pay 
for their remaining cost of coverage on an after-tax basis. 
 
Section 61(a)(1) of the Code and section 1.61-21(a)(3) of the Income Tax Regulations 
provide that, except as otherwise provided in Subtitle A, gross income includes 
compensation for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar 
items.  
 
Section 104(a)(3) of the Code provides that except in the case of amounts attributable 
to (and not in excess of) deductions allowed under section 213 for any prior taxable 
year, gross income does not include amounts received through accident or health 
insurance (or through an arrangement having the effect of accident or health insurance) 
for personal injuries or sickness (other than amounts received by an employee to the 
extent such amounts are attributable to contributions by the employer which were not 
includible in the gross income of the employee, or are paid by the employer).  
 
Section 106 of the Code provides that gross income of an employee does not include 
employer-provided coverage under an accident or health plan.   
 
Section 1.106-1 of the regulations states that the gross income of an employee does not 
include contributions which the employee's employer makes to an accident or health 
plan for compensation (through insurance or otherwise) to the employee for personal 
injuries or sickness incurred by the employee or the employee's spouse or dependents. 
The employer may contribute to an accident or health plan either by paying the premium 
on a policy of accident or health insurance covering one or more of the employees, or 
by contributing to a separate trust or fund which provides accident or health benefits 
directly or through insurance to one or more of the employees.   
 
Section 105(a) provides that, except as otherwise provided in section 105, amounts 
received by an employee through accident or health insurance for personal injuries or 
sickness shall be included in gross income to the extent such amounts (1) are 
attributable to contributions by the employer which were not includible in the gross 
income of the employee, or (2) are paid by the employer.  
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Section 105(b) states that except in the case of amounts attributable to (and not in 
excess of) deductions allowed under section 213 (relating to medical expenses) for any 
prior taxable year, gross income does not include amounts referred to in subsection (a) 
if such amounts are paid, directly or indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer 
for expenses incurred by the taxpayer for the medical care (as defined in section 
213(d)) of the taxpayer or the taxpayer's spouse or dependents (as defined in section 
152).  
 
Coverage provided under an accident or health plan to retired employees and their 
spouses and dependents is excludable from gross income under section 106.  See,  
Rev. Rul. 62-199, 1962-2 C.B. 38;  Rev. Rul. 75-539, 1975- 2 C.B. 45.  
 
Based on the information submitted and the representations made, we conclude as 
follows: 
 

(1) Contributions made to the Fund and disbursements from the Fund which are 
used exclusively to pay for the accident or health coverage of retired employees 
and their spouses and dependents are excludable from the gross income of 
active employees and retired employees under section 106 of the Code; and  
 
(2) Payments and reimbursements of medical care expenses of retired 
employees and their spouses and dependents under the Plan are excludable 
from the gross income of retired employees under sections 104(a)(3) or 105(b) of 
the Code. 
 

No opinion is expressed concerning the Federal tax consequences of the Fund or the  
Plan under any other provision of the Code or regulations other than those specifically  
stated.   
 
This ruling is directed only to the Taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Harry Beker 
Branch Chief,                                                                            
Health and Welfare (Employee Benefits) 
(Tax Exempt & Government Entities) 

cc:  


