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Legend 
 
Employer = ---------------------- 
Board = --------------------------------------------- 
Y = --------------------------------------------------------------- 
Plan A = ------------------------------------------------------------------------------ 
Trust = ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
State X = ----------- 
 
Dear  ----------------: 
 
 This is in reply to your letter of July 9, 2004, on behalf of State X and Y, 
requesting a ruling concerning the proposed amended and restated deferred 
compensation plan (“Plan A”) which State X intends to be an updated eligible deferred 
compensation plan under section 457(b) of the Internal Revenue Code of 1986 (the 
“Code”), as amended under the Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 
2001 (EGTRRA).  Employers participating in Plan A are represented to be eligible 
employers within the meaning of section 457(e)(1)(A). 
 
 The Board is the statutory body responsible under State X law for the 
establishment of nonqualified retirement plans.  The Board has delegated the authority 
to administer any nonqualified retirement plans to Y.  The employee benefits division of 
Y administrates and handles matters relating to the State X deferred compensation 
plans.  It is represented that Y is an instrumentality of State X. 
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 Effective July 25, 1979, the Board established Plan A pursuant to State X 
statutes.  Plan A was amended and restated by Board on October 25, 2001.  Plan A 
was last amended by the Board on February 28, 2002. 
 
 
 In PLR-105902-99, the Internal Revenue Service ruled that Plan A is an eligible 
deferred compensation as defined in section 457(b) of the Code.  Plan A has been 
amended since the ruling to include a number of revisions taking into account statutory 
changes under section 457 and the revised Income Tax Regulations under section 457 
promulgated by the Treasury Department on July 10, 2003.   
 
 Under Plan A, the amounts of compensation that may be deferred under the 
annual maximum limitation are within the limitations of section 457, including catch-up 
computation for amounts deferred for one or more of the participant's last three taxable 
years ending before he or she attains normal retirement age.  The participant's election 
to defer compensation must be filed prior to the beginning of the month in which his or 
her participation agreement becomes effective. 
 
 With certain limitations, a participant may elect the manner in which his or her 
deferred amounts will be distributed.  The election must be made prior to the date any 
amounts become payable to the participant under Plan A.  If the participant fails to 
make a timely election, distribution will commence at the time and in the manner set 
forth in Plan A.  Under Plan A, no amounts will be made available to the participant or 
beneficiary earlier than the calendar year the participant attains age 70-1/2, when the 
participant is separated from service, or when the participant is faced with an 
unforeseeable emergency as defined under Plan A in accordance with the requirements 
of section 457.  The manner and time of benefit payout must meet the distribution 
requirements of sections 401(a)(9) and 457(d)(2) of the Code. 
 
 However, Plan A does permit one exception to the above distribution 
requirements.  Plan A, in accordance with section 457(e)(9)(A), includes a provision 
permitting an in-service distribution of $ 5,000.00 or less from a participant's account 
within the requirements of that section. 
 
 Plan A further provides that all amounts of compensation deferred pursuant to 
Plan A, all property and rights purchased with such amounts and all income attributable 
to such amounts, property, or rights shall be held in trust for the exclusive benefit of 
participants and beneficiaries under Plan A for the exclusive benefit of the participants 
and beneficiaries of Plan A.  The trust under Plan A is established pursuant to a writing 
that is represented to be a valid trust under state law. 
 
 The rights of any participant or beneficiary to payments pursuant to Plan A are 
generally nonassignable  and not subject in any manner to anticipation, alienation, sale, 
transfer, assignment, pledge, encumbrance, attachment, or garnishment by creditors of 
the participant or the participant's beneficiary. 



 
PLR-137978-04 
 

3 

 
 The terms of Trust make it impossible prior to the satisfaction of all liabilities with 
respect to plan participants and their beneficiaries for any part of the assets and income  
of the trusts to be used for, or diverted to, purposes other than the exclusive benefit of 
plan participants and their beneficiaries. 
 
 Plan A permits a participant to transfer amounts from his or her account by way 
of a trustee-to-trustee transfer to any defined benefit governmental plan (as defined in 
section 414(d) of the Code) where the transfer is used to purchase permissive service 
credits under a defined benefit governmental plan. 
 
 In order to comply with the trust requirements set forth in section 457(g), the 
Trust was established effective January 1, 1999.  It has been represented that the Trust 
was established pursuant to a writing that constitutes a valid trust under the laws of 
State X and is currently a valid trust under State X law. 
 
 Section 457 of the Code provides rules for the deferral of compensation by an 
individual participant in an eligible deferred compensation plan (as defined in section 
457(b)). 
 
 Section 457(a) of the Code provides that in the case of a participant in an eligible 
deferred compensation plan, any amount of compensation deferred under the plan and 
any income attributable to the amounts so deferred shall be includible in gross income 
only for the taxable year in which such compensation or other income is paid or 
otherwise made available to the participant or beneficiary. 
 
 A basic requirement prescribed by section 457(b)(5) is that an eligible section 
457 plan must meet the section 457(d) distribution requirements described above in 
order to retain its tax-deferred eligible status.  A section 457 plan would violate these 
provisions of section 457(b)(5) and the regulations thereunder if the participant or 
anyone else received a distribution earlier than the earliest date established in section 
457(d)(1)(A). 
 
 Section 457(d)(1)(A) of the Code provides that for a section 457 plan to be an 
eligible plan, the plan must have distribution requirements providing that under the plan 
amounts will not be made available to participants or beneficiaries earlier than i) the 
calendar year in which the participant attains age 70-1/2, ii) when the participant has a 
severance from employment with the employer, or iii) when the participant is faced with  
an unforeseeable emergency as determined under Treasury regulations.  However, 
section 401(a)(9)(C)(i) generally allows plans to postpone the required beginning date 
until April 1 of the calendar year following the later of the calendar year in which the 
employee retires or in which he attains age 70-1/2. 
  
 Section 457(e)(9)(A) provides that the total amount payable to a participant under 
the plan will not be treated as made available merely because the participant may elect 
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to receive such amount (or the plan may distribute such amount without the participant's 
consent) if (i) such amount does not exceed $ 5,000, and (ii) such amount may be 
distributed only if -- (I) no amount has been deferred under the plan with respect to such 
participant during the 2-year period ending on the date of the distribution, and (II) there 
has been no prior distribution under the plan to such participant under this option. 
 
 Section 1.457-6(c)(2) of the Income Tax Regulations defines an unforeseeable  
emergency as a severe financial hardship of the participant or beneficiary resulting from 
an illness or accident of the participant or beneficiary, the participant’s or beneficiary’s 
spouse, or the participant’s or beneficiary’s dependent (as defined in section 152(a)); 
loss of the participant's or beneficiary’s property due to casualty (including the need to 
rebuild a home following damage to a home not otherwise covered by homeowner’s 
insurance, e.g., as a result of a natural disaster); or other similar extraordinary and 
unforeseeable circumstances arising as a result of events beyond the control of the 
participant or the beneficiary. 
 
 Section 457(g) of the Code provides that a plan maintained by an eligible 
governmental employer shall not be treated as an eligible deferred compensation plan 
unless all assets and rights purchased with such deferred compensation amounts and 
all income attributable to such amounts, property, or rights of the plan are held in trust 
for the exclusive benefit of participants and their beneficiaries.  Section 457(g)(2)(A) 
provides that a trust described in section 457(g)(1) shall be treated as an organization 
exempt from tax under section 501(a).  Section 457(g)(3) states that custodial accounts 
and contracts described in section 401(f) shall be treated as trusts under rules similar to 
the rules under section 401(f). 
 
 Section 457(e)(10) provides that a participant shall not be required to include in 
gross income any portion of the entire amount payable to such participant solely by 
reason of the transfer of such portion from one eligible deferred compensation plan to 
another eligible deferred compensation plan. 
 
 Section 457(e)(17) provides that no amount shall be includible in gross income 
by reason of a direct trustee-to-trustee transfer to a defined governmental plan (as 
defined in section 414(d)) if such transfer is (A) for the purchase of permissive service 
credit (as defined in section 415(n)(3)(A)) under such plan or (B) a repayment to which 
section 415 does not apply by reason of subsection (k)(3) thereof. 
 
 Section 1.457-10(b)(1) of the Regulations provides that an eligible governmental 
plan may provide for the transfer of amounts deferred by a participant or beneficiary to 
another eligible governmental plan if the conditions in paragraphs (b)(2), (3), or (4) of  
section 1.457-10(b)(1) are met and such transfer of assets is not between an eligible 
governmental plan and a tax-exempt entity’s eligible plan.   
  
 Section 1.457-10(b)(6) of the Regulations further provides that upon the transfer 
of any amount between eligible plans under paragraphs (b)(1) through (b)(4) of section 
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1.457-10(b)(1) , if the participant is performing services for the entity maintaining the 
receiving plan, such amount is subject to the restrictions of section 1.457-6 (relating to 
when distributions are permitted to be made to a participant under an eligible plan) in 
the receiving plan in the same manner as if the transferred amount had originally been 
deferred under the receiving plan. 
 
 Based upon the facts summarized above, we conclude as follows: 
 
 1.  Plan A, when adopted by participating employers as described above, is an 
eligible deferred compensation plan as defined in section 457(b) of the Code. 
 
 2. The Trust will be treated under section 457(g) as an organization exempt from 
taxation under section 501(a) of the Code. 
 
 3. Plan A assets designed to provide a fixed annuity or other guaranteed return 
that are acquired under the provisions of Appendices C and D to Plan A and that are 
held in a custodial account, an annuity contract or other contract issued by an insurance 
company and described in section 401(f) will be treated as a trust under rules similar to 
the rules under section 401(f) of the Code. 
 
 4. Amounts of compensation deferred by an employee in accordance with the 
terms of Plan A are excluded from the gross income of the employee in the taxable year 
such amounts are deferred. 
 
 5.  Amounts of compensation deferred in accordance with the terms of Plan A, 
including any income attributable to such deferred compensation, will be includible in 
the gross income of the employee in the taxable year or years in which such amounts 
are paid to the employee in accordance with the terms of Plan A.  For these purposes, 
amounts are not considered to be paid (and taxable) to the employee in the event of a 
direct rollover described in section 401(a)(31) of the Code, a payment to a spouse or 
former spouse pursuant to a qualified domestic relation order as defined in section 
414(p) (as addressed in section 1.457-10(c) of the regulations) and/or a transfer for the 
purchase of permissive service credit (as described in section 415(n)(3)). 
 
 No opinion is expressed concerning the timing of the inclusion in income of 
amounts deferred under any deferred compensation plan other than the above 
described Plan A.  If the proposed amended and restated Plan A is significantly 
modified, this ruling will not necessarily remain applicable.  This ruling is directed only to  
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Plan A.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that this ruling may not be used or 
cited as precedent. 
  
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Robert D. Patchell 
Branch Chief, Qualified Plans Branch 2 (Employee 
Benefits) 
(Tax Exempt & Government Entities) 

 
Enclosure (1) 
 
cc: 


