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LEGEND: LEGEND: 
 
City =  ------------ 
State = -------- 
City Code = ----------------------------------------- 
 
 
Dear ---------------: 
 

 This letter responds to your ruling request submitted on behalf of City by a letter dated 
November 26, 2003, as supplemented on January 30, 2004.  Your request relates to 
whether City is required to file information returns for property, sales, and food and 
beverage tax rebate payments made as development incentives.  The reporting 
requirement for these payments depends in part upon whether the rebates in issue are 
taxable income to the recipients; consequently, the necessary analysis of the taxable 
nature of the payments to the recipients is herein included.    
 
 
BACKGROUND 
 
City is a municipal government incorporated under the laws of State.  As a development 
incentive, City rebates property, sales, and food and beverage taxes to businesses that 
agree to locate within the City’s corporate limits.  The property taxes to be rebated are 
those imposed by the City and collected through a levy process administered by the 
overlapping county.  The sales taxes to be rebated are imposed by the State and shared 
between the State and various local government entities.  State distributes monthly a 
portion of the sales tax to the various local government entities including City.  The food 
and beverage taxes to be rebated are taxes imposed by the City “upon the privilege of 
purchasing food items or alcoholic liquor served or prepared at either a restaurant or liquor 
establishment in the city, and upon the privilege of purchasing alcoholic liquor at any liquor 
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establishment[.]”  City Code.  The food and beverage tax is collected by the business at 
the point of sale and is remitted monthly to the City.  

LAW AND ANALYSIS 

Section 61(a) of the Internal Revenue Code provides that, except as otherwise provided 
in subtitle A, gross income means all income from whatever source derived. See also  
section 1.61-1(a) of the Income Tax Regulations. 

Section 111(a) of the Code provides that gross income does not include income 
attributable to the recovery during the taxable year of any amount deducted in any prior 
taxable year to the extent such amount did not reduce the amount of tax imposed by 
chapter 1 of subtitle A. This section constitutes the codification of the so-called 
"exclusionary" portion of the tax benefit rule. The balance of the tax benefit rule, the 
"inclusionary" portion, has been described in different ways, but it does not always 
require an actual recovery.  The consolidated cases of Hillsboro National Bank v. 
Commissioner and United States v. Bliss Dairy, Inc., 460 U.S. 370 (1983), represent the 
Supreme Court's latest analysis of the tax benefit rule. The tax benefit rule is a judicially 
developed principle that modifies the annual accounting doctrine under specific 
circumstances. The basic purpose of the tax benefit rule is to achieve rough 
transactional parity in tax and to protect the Government and the taxpayer from the 
adverse effects of reporting a transaction on the basis of assumptions that an event in a 
subsequent year proves to have been erroneous. Id. at 383, 1983-1 C.B. at 54. The tax 
benefit rule will "cancel out" an earlier deduction when the later event is fundamentally 
inconsistent with the premise on which the deduction was initially based. Id. 

Section 164 provides in part the general rule that state and local taxes that are paid or 
accrued in carrying on a trade or business shall be allowed as a deduction.   

Section 6041 of the Code requires all persons engaged in a trade or business and 
making payment in the course of the trade or business to another person of fixed or 
determinable gains, profits, and income of $600 or more in a tax year to make an 
information return.  Sections 1.6041-1(b)(1) and (i) of the Income Tax Regulations 
provide that payments made by a state or a political subdivision are subject to this 
reporting requirement. 

Section 1.6041-1(c) of the regulations provides that income is "fixed" when it is to be 
paid in amounts definitely predetermined.  Income is "determinable" when there is a 
basis of calculation by which the amount to be paid may be ascertained. 
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As used in section 6041, the term "gains, profits, and income" means gross income and 
not the gross amount paid.  A payor generally is not required to make a return under 
section 6041 for payments that are not includible in the recipient’s income, nor is a 
payor required to make a return if the payor does not have a basis to determine the 
amount of a payment that is required to be included in the recipient’s gross income.  

If a taxpayer in the City deducts property, sales, or food and beverage taxes on a 
federal income tax return and receives reimbursement of the tax in a later year, the 
taxpayer generally will be required pursuant to the tax benefit rule to include the 
reimbursement in gross income for the later year.  However, if the City does not 
possess the information necessary to determine whether or how much of a 
reimbursement will be includible as tax benefit income, the reimbursements paid by the 
City will not constitute fixed or determinable income for the purpose of information 
reporting.  Cf., Rev. Rul. 80-22, 1980-1 C.B. 286 

   Property Taxes 

City cannot determine with certainty that the recipient of a property tax rebate received 
a tax benefit from deduction of the tax.  For example, a net operating loss, since expired 
unused, could have been available to reduce taxable income so that the deduction for 
property taxes resulted in no additional tax benefit.  This tax benefit uncertainty as to the 
recipients’ tax consequences relieves the payor, here City, from any reporting 
requirement as to the rebate of property taxes.  In addition, notwithstanding the above 
considerations, any payment made to a corporation generally would also be exempt 
from reporting under section 1.6041-3(p)(1) of the Income Tax Regulations. 

Sales Taxes 

The considerations discussed above with regard to property taxes would also come into 
play for rebate of sales taxes.  Insofar as the tax appears to be imposed upon sellers 
under the laws of State, sellers would account for collected sales tax in gross sales and 
take an offsetting deduction.  Nevertheless, as with property taxes, given the uncertainty 
as to whether sellers received a tax benefit, City would have no reporting requirement.  
The regulations’ section 1.6041-3 exception for payments to corporations would also 
apply here.  

Food and Beverage Taxes 

On the basis of the information you have supplied, under the City Code, the food and 
beverage tax is imposed directly upon the purchaser for the privilege of purchasing food 
items or alcoholic liquor served or prepared at either a restaurant or liquor 
establishment in the City and/or for the privilege of purchasing alcoholic liquor at any 
liquor establishment.  The food and beverage tax is collected by the business, 
specifically as the collecting agent for the City, at the point of sale.  This revenue is 
remitted monthly to the City.  Because the food and beverage tax is imposed on the 
consumer and not the business, when this tax or a portion thereof is rebated (or more 
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precisely, simply paid out) to the business entity which collected it, that entity would 
have clearly determinable income.  See Rev. Rul. 73-465, 1973-2 C.B. 49 (where 
retailer acts as collection agent, tax is neither gross income nor deduction).  Hence, City 
is required to file an information return on the food and beverage tax payment amounts.  
As with the sales and property tax refunds, however, in the case of those payments 
made to corporations (as well as certain other entities specifically provided for in the 
regulations), the exemption from reporting under section 1.6041-3(p) of the Income Tax 
Regulations applies. 

 

CONCLUSION 

Based on the facts submitted, we conclude that City has no information reporting 
requirements under section  6041 as a result of the property and sales tax rebates paid 
by City; however, we conclude that the food and beverage tax “rebates” are not actually 
rebates and, therefore, are income irrespective of the tax benefit doctrine (i.e., the 
payments are includible in the businesses’ gross income).  Consequently, a Form 1099 
would be required for such payments by City, unless the recipient is a corporation or 
other specified entity payment to which is exempted under section 1.6041-3(p) of the 
Income Tax Regulations.  

This document may not be used or cited as precedent.  Section 6110(k)(3) of the 
Internal Revenue Code. 
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
John M. Aramburu 
Senior Counsel, Branch 5  
(Income Tax and Accounting)-- 


