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Dear :

This is in response to your letter dated October 6, 2004, as supplemented by
correspondence dated November 8, 2004, November 19, 2004, and December
7, 2004, submitted on your behalf by your authorized representative, in which
you request a waiver of the 60 day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A maintained an individual retj ment, IRA X, with
Company C. Taxpayer A states that in e and his spouse,
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Taxpayer B, discussed with Bank B personnel the possibility of taking a parij
distribution from IRA X. Taxpayer A and Taxpayer B purchased a home in

and represent that the major need for the money was for the purchase of the new
home and to prepare a part of the house for office space for Taxpayer B.

The Company C distributi itted by Taxpayer A with this request for a
ruling shows that on WTaxpayer A requested, in Section 4,
Request for Distribution, a partial distribution from IRA X. The distribution form
completed by Taxpayer A does not indicate the specific dollar amount Taxpayer

A degired to istri from IRA X. Taxpayer A, who would have attained
age in states that he did not include a specific dollar
amount on the distribution form because he was told by Bank B personnel that

he would not face a penalty on the amount of the distribution. Section 4 of the
Company C distribution form indicates that the amount distributed is the “penalty
free amt”.

Taxpayer A received a distribution from IRA X in - in the amount of Amount
D as supported by the Form 1099-R issued to him by Company C. A year-end
account statement for IRA X issued by Company C indicates that Amount D is
less than the total value of IRA X.

Taxpayer A represents that when he received Amount D from Company C, he
contacted Bank B about the distribution and was informed that the distribution
would not face a penalty, and based on this information, he decided not to make
a partial rollover at that time.

Taxpayer A represents that the total cost for the repairs to his home did not
require the use of all of Amount D, only Amount E. Taxpayer A and Taxpayer B
included Amougpt D in their gross income for tax yearﬂand paid an additional
tax equal to percent of Amount D. Taxpayer A represents that the excess
amount (the amount of the distribution that was not used) is in his checking
account. Taxpayer A says that he missed the 60-day rollover period because
Bank B personnel informed him that there would be no penalty on the distribution
since he would attain age he year of the distribution, and that he
is not knowledgeable abou Istributions and the rollover requirements.
Taxpayer A represents that now that he has learned that Amount D is subject to
the 10 percent additional tax because he had not attained age 59 2 at the time
Amount D was distributed to him, he would like to make a partial rollover of
Amount F, the portion of Amount D that exceeded the cost of the repairs to his
home, back to an IRA.

Based upon the foregoing facts and representations, you requést that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount F
(the difference between Amount D and Amount E) from IRA X.
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Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(l) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of
the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
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errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.

From the documents submitted, it appears that Taxpayer A received a partial
distribution from IRA X in the amount of Amount D in |JJjij Taxpayer A
represents that the major need for the IRA distribution was for the purchase of
his new home and to prepare office space in the home for Taxpayer B. Taxpayer
A states that when he received the distribution of Amount D from IRA X he was
told by Bank B personnel that he would not have to pay a penalty on the
distribution.

Taxpayer A states that his decision to not roll over Amount F, the portion of
Amount D that was not used to make the repairs to him home, was based, in
part, on information provided by Bank B personnel as to the applicability of the 10
percent additional tax imposed on a distribution from an IRA prior to the IRA
owner attaining age 591/2. Taxpayer A states that Amount F remains in his
checking account. The documentation shows that although there may have been
a misunderstanding as to the applicability of the 10 percent additional tax on
Amount D, the ability to redeposit Amount F into an IRA within the 60-day rollover
period was, at all times, within the reasonable control of Taxpayer.

Therefore, with respect to your ruling request, we conclude that, pursuant to
Code section 408(d)(3)(1), the Service declines to waive the 60-day rollover
requirement with respect to the distribution of Amount F (the difference between
Amount D and Amount E, i.e., the amount of the IRA X distribution that was not
used to make the repairs to his home) from IRA X and that Amount F will not be
considered a valid rollover contribution under Code section 408(d)(3) because
the 60-day requirement was not satisfied.

This ruling assumes that IRA X meets the requirements of Code section 408 at
all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in
accordance with a power of attorney (Form 2848) on file in this office.
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If you have any questions concerning this ruling, please contact
************************************SE.T.EP.RA.T2

Sincerely yours,

(signed) JOYCE E. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437




