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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 
 

ISSUES 

(1) In the case where a military employee is married to and filing jointly with a 
working non-military spouse, should the entire net tax [shown] on the jointly filed 
account be covered over to [Guam under I.R.C. § 7654 (Internal Revenue Code 
of 1954),] or should only the tax attributable to the military employee be covered 
over? 

 
(2) Would the definition of the term “Net Collections” as it relates to Section 7654 

include the income taxes imposed on the income attributable to the non-military 
spouse of a jointly-filed return? 
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(3) Does the military member’s State of Legal Residence designation convey to their 

non-military spouse? 
 
 
CONCLUSIONS 
 
(1) The response to this question varies according to the specific facts and 

circumstances surrounding a jointly-filed income tax return.  Therefore, please 
refer below to the discussion of various factual situations. 

 
(2) The term “Net Collections” under section 7654(a) generally includes the income 

taxes imposed on the income attributable to the non-military spouse on a jointly-
filed return.  However, please see below for further discussion of the issue. 

 
(3)  The “State of Legal Residence” or “Home of Record” of members of the U.S. 

Armed Forces does not generally apply to the non-military spouse, under the 
SCRA.  However, please see below for further discussion of the issue. 

 

FACTS 

Our responses in this memorandum focus specifically on Guam.  Notwithstanding, 
because the Commonwealth of the Northern Mariana Islands (the “CNMI”) Covenant 
provides that the income tax rules of the CNMI are to mirror the Internal Revenue Code 
(the “Code”) in the same manner “as those laws are in force in Guam”, our analysis 
concerning Guam applies equally to the CNMI.1  Based on the legal principles 
discussed below, we will analyze various scenarios involving the processing of joint 
returns where the U.S. Armed Forces employs one spouse who is either a bona fide 
resident of Guam, or who is stationed in Guam, and files a joint return with the Internal 
Revenue Service. 
 
If, under I.R.C. § 7654(d), income tax amounts deducted and withheld from income 
attributable to military personnel stationed in Guam are previously covered over to 
Guam, then the amounts determined in each of the fact patterns described below 
should be adjusted to prevent duplicate cover over.  The fact patterns we consider are 
as follows: 
 
Fact Pattern #1: 
The military employee is stationed in Guam during a full calendar year.  The military 
employee and his non-military spouse are both residents of a U.S. State (e.g., Texas).  

                                            
1 See CNMI Covenant, Article VI, Revenue and Taxation, Section 601.  Also, because neither the CNMI 
nor Guam has entered a “tax implementing agreement” with the federal government regarding rules for 
the prevention of tax evasion, the elimination of double taxation, and the exchange of tax information, the 
Internal Revenue Code of 1954 continues to apply to these possessions.  See H.R. REP. NO. 99-841 
(1986), reprinted in 1986 U.S.C.C.A.N. 4075, 4769.  Accordingly, unless otherwise stated, all references 
to the Code shall be to the Internal Revenue Code of 1954. 
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Both husband and wife live and work in Guam.  The couple files a joint return with the 
IRS pursuant to I.R.C. § 935(b). 
 
Fact Pattern #2: 
The military member is stationed in Guam and he and his non-military spouse are both 
residents of Guam.  Both husband and wife live and work in Guam.  The couple files a 
joint return with the IRS. 
 
Fact Pattern #3: 
The military member is a resident of Guam and is stationed in a U.S. State (e.g., 
Texas).  The military member is married, and husband and wife are residents of Guam 
for tax purposes.  Both spouses live and work in Texas. The couple files a joint return 
with the IRS. 
 

LAW AND ANALYSIS 

Under the provisions of section 935 of the Code, residents of Guam are required to file 
income tax returns with Guam, but not with the United States.  Similarly, citizens of 
Guam who are not otherwise citizens of the United States are required to file an income 
tax return only with Guam. See I.R.C. § 935(b).  Residents of the U.S. mainland who 
derive income from Guam are not required to file income tax returns under Guam’s 
territorial tax law; they satisfy any potential Guamanian income tax liability on Guam-
source income by filing with the United States.  See id. 
 
Section 935 also allows the filing of a joint return for Guam taxpayers.  It provides that 
the residence and citizenship of the spouse who has the greater adjusted gross income 
(AGI) for the taxable year determines where the joint return shall be filed. See I.R.C. § 
935(b)(3). 
 
Section 7654 provides for the division of income taxes between the United States and 
Guam and states that net collections attributable to Guam-source income shall be 
covered into the treasury of Guam.  See I.R.C. § 7654(a)(2).  However, this section only 
applies to individuals for a taxable year if section 935 applies to such individual and, in 
the context of a joint return, such individual and his spouse have an AGI of $50,000 or 
more and gross income of $5,000 or more derived from sources within the jurisdiction 
(either the United States or Guam) with which the individual is not required under 
section 935(b) to file his return for the year.  See I.R.C. § 7654(a). 
 
With respect to any inconsistency between section 7654, the regulations, and the 
Organic Act of Guam, Treas. Reg. § 301.7654-1(a) states as follows: 
 

(1) Section 7654 and this section set forth the general procedures to be 
followed by the Government of the United States and the Government of 
Guam in the division between the two governments of revenue derived 
from collections of the income taxes imposed for any taxable year 
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beginning after December 31, 1972[.]  To the extent that section 7654 and 
this section are inconsistent with the provisions of section 30 of the 
Organic Act of Guam (48 U.S.C. 1421h), relating to duties and taxes to be 
covered into the treasury of Guam and held in account for the Government 
of Guam, such section 30 is superceded. 

 
The United States covers over to Guam the net collections of income tax on the 
compensation paid to military personnel stationed in Guam, even though they have no 
income tax liability to Guam with respect to such compensation by reason of the 
Servicemembers Civil Relief Act (the “SCRA”).2  See I.R.C. § 7654(d).  Thus, there is 
always cover over with respect to the income tax revenue generated from the 
compensation of the military spouse who is stationed in Guam, without the application 
of the threshold amounts referenced in I.R.C. § 7654(a).  See Treas. Reg. § 301.7654-
1(c)(1)(ii).  In determining “net collections of income taxes”, an “allocation” may be 
necessary based upon the source of income reported on the joint return (either the 
United States or Guam) in accordance with procedures set forth in Treas. Reg.              
§ 301.7654-1(b). 
 
The Code source rules indicate that source of compensation is determined by reference 
to the location where the services are performed.  Compensation for personal services 
performed in the United States is considered as having a source within the United 
States. See I.R.C. § 861(a)(3).  Likewise, compensation for personal services 
performed in Guam is considered Guam-source income. 
 
Section 908 of the American Jobs Creation Act, Pub. L. 108-357, which added section 
937 to the Internal Revenue Code of 1986, affects the rules on residency in U.S. 
Possessions, including Guam and the CNMI.  Section 937 also provides rules for 
determining when income is considered to be from sources within a U.S. Possession 
and whether income is effectively connected with the conduct of a trade or business 
within any U.S. possession.  Section 937 is applicable for tax year 2004 and beyond 
with a transition period for residency reporting that includes an individual’s three taxable 
years ending before the end of such individual’s 2004 tax year.  We limit our analysis to 
the cover over of income taxes between the United States and Guam where the 
residency of the individual is established, and do not purport to analyze factors bearing 
on residency under section 937. 
 
 
 
Conclusion to Fact Pattern #1: 
In this situation, husband and wife should file a joint income tax return where they are 
considered residents for the taxable year according to the single-filing rule of section 
935.  Therefore, husband and wife would appropriately file their joint return with the IRS 
Service Center corresponding to Texas. 
                                            
2 The SCRA, 50 App. U.S.C., sec. 571(Residence for Tax Purposes), provides that military personnel will 
maintain their State or territorial domiciliary status for tax purposes while they are absent from the State or 
territory in question on military duty.   
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Both spouses earn income while working in Guam, and there is withholding by the 
United States on the compensation paid on account of the military spouse.  Under 
I.R.C. § 7654(d), the U.S. Treasury would cover the tax revenue from the income on the 
military member over to the Guam treasury.   
 
If both spouses report and pay taxes to the IRS for their full tax liability shown on a joint 
income tax return, an allocation may occur depending on whether the threshold 
amounts of I.R.C. § 7654(a) are met.  Where the couple has an AGI that does not meet 
the minimum threshold amounts, an allocation would be necessary and the U.S. 
Treasury would cover over to Guam the portion of the income tax revenue on the joint 
return attributable to the income of the military spouse and not cover over the portion of 
the income tax revenue attributable to the income of the non-military spouse.  See 
Treas. Reg. § 301.7654-1. 
 
In contrast, where the couple has an AGI that meets the minimum threshold amounts, 
the tax revenue from the income of the spouses shall be allocated by source.  Here, 
where both husband and wife live and work in Guam, an allocation would not be 
necessary and the U.S. Treasury would cover over to Guam the income tax revenue on 
the joint return attributable to the income of both spouses. See I.R.C. §§ 7654(a), (d).  If 
the joint return filed with the IRS indicates that the Guamanian employer withheld 
income taxes from the wages of the non-military spouse and paid such amounts to the 
Guam treasury, then the IRS would need to make an adjustment in its determination of 
“net collection” to be covered over, reflecting that such withholding amount has already 
been “paid” to Guam. 
 
Conclusion to Fact Pattern #2: 
In this situation, husband and wife should file a joint income tax return where they are 
considered residents for the taxable year according to the single-filing rule of section 
935.  Thus, they should have filed their joint return with the Guam treasury.  
Nonetheless, we are addressing the situation where the couple erroneously files a joint 
income tax return only with the IRS. The cover over determination is substantially the 
same as that of Fact Pattern #1, above. However, apart from the cover over 
determination by the IRS, the Guam treasury may seek compliance from the taxpayers 
who fail to comply with tax filing obligations owed to Guam. 
 
Both spouses earn income while working in Guam, and the United States withholds on 
the compensation paid on account of the military spouse.  The U.S. Treasury would 
cover over to the Guam treasury the net collection of income taxes attributable to the 
compensation paid to the military member.  If the joint return filed with the IRS indicates 
that the Guamanian employer withheld income taxes from the wages of the non-military 
spouse and paid such amounts to the Guam Treasury, then an adjustment is necessary 
in computing cover over to Guam to account for the fact that Guam has received a 
portion of the total tax liability corresponding to the joint return.  Thus, the cover over 
amount should equal the total tax liability shown on the joint return less withholding 
amounts already paid to Guam.   
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If, however, both spouses report and pay taxes to the IRS for their full tax liability shown 
on a joint income tax return, an allocation may occur depending on whether the 
threshold amounts of I.R.C. § 7654(a) are met.  Where the couple has an AGI that does 
not meet the minimum threshold amounts, an allocation would be necessary and the 
U.S. Treasury would cover over to Guam the portion of the income tax revenue on the 
joint return attributable to the income of the military spouse and not cover over the 
portion of the income tax revenue attributable to the income of the non-military spouse.  
 
In contrast, where the couple has an AGI that meets the minimum threshold amounts, 
the tax revenue from the income of the spouses shall be allocated by source.  Here, 
where both husband and wife live and work in Guam, an allocation would not be 
necessary and the U.S. Treasury would cover over to Guam the income tax revenue on 
the joint return attributable to the income of both spouses. See I.R.C. §§ 7654(a), (d). 
 
Conclusion to Fact Pattern #3: 
In this situation, husband and wife should file a joint income tax return where they are 
considered residents for the taxable year according to the single-filing rule of section 
935. Thus, the couple should have filed their joint income tax return with the Guam 
Treasury.  Nonetheless, we are addressing the situation where the couple erroneously 
files a joint income tax return only with the IRS.  Aside from the cover over 
determination by the IRS discussed below, the Guam treasury may seek compliance 
from the taxpayers that fail to comply with tax filing obligations owed to Guam. 
 
Under the SCRA, the military spouse is not considered to have lost residency in, or to 
be absent from, Guam for tax purposes when present in the United States on military 
orders.  Thus, the portion of the income tax revenue on the joint return attributable to 
the income of the military spouse would be covered over to the treasury of Guam.  The 
IRS has historically covered over to Guam net collections of taxes with respect to 
members of the Armed Forces who maintain a “home of record” in Guam, without the 
limitations of the AGI thresholds of section 7654.  The compensation earned in the 
United States by the non-military spouse is considered U.S.-source income.  
Accordingly, the portion of the total amount of tax indicated on the joint return 
corresponding to the non-military spouse would be considered allocable to U.S. source 
income, and that portion of the tax is not subject to cover over.   
 
We note that if husband and wife had correctly filed a joint return with Guam and paid 
the income tax to Guam, then the portion of income tax reported on the return and 
attributable to the non-military spouse would require the treasury of Guam to cover over 
such amount to the U.S. Treasury, in cases where the thresholds of section 7654 are 
met. 
 
Would the definition of the term “Net Collections” as it relates to Section 7654 
include the income taxes imposed on the income attributable to the non-military 
spouse of a jointly-filed return? 
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The term “Net Collections” under section 7654(a) generally includes the income taxes 
imposed on the income attributable to the non-military spouse on a jointly-filed return.  
Where a joint return has been filed, as provided for in sections 935(a)(4) and (b)(3) and 
Treas. Reg. § 1.935-1(b)(2), and one spouse is not an individual described in section 
935(a)(1), (2) or (3), then net collections shall include income taxes collected on 
account of a joint return, only when the spouse with the higher AGI is an individual as 
described in section 935 (a)(1), (2) or (3).  Net collections shall not include income taxes 
collected on account of a joint return when the spouse indicating the higher AGI is not 
an individual as described in section 935(a)(1), (2) or (3).   
 
We note, however, that section 7654(d) provides for additional cover over with respect 
to income taxes “deducted and withheld” from the compensation paid to certain military 
personnel stationed in Guam.  Thus, there is cover over to Guam with respect to such 
an individual, notwithstanding that he or she may not indicate the higher AGI on a joint 
return.  There are many possible variations in facts, so please refer to the above fact 
patterns that describe some commonly occurring situations. 
 
Does the military member’s State of Legal Residence designation convey to their 
non-military spouse? 
 
The “State of Legal Residence” or “Home of Record” of members of the U.S. Armed 
Forces does not generally apply to the non-military spouse, under the SCRA.  However, 
in a situation where the non-military spouse is a resident of a State (e.g., Texas), and 
both spouses move from Texas to a U.S. Possession (e.g., Guam), it is possible that 
both spouses could claim that they are residents of Texas for federal tax purposes.  See 
Treas. Reg. § 1.935-1(b)(1).  Also, note that we refer to the residence of the spouse 
with the higher AGI in making the determination of whether a joint return should be filed 
with the United States (or Guam).  See I.R.C. § 935(b)(3). 
 

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------- 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call (202) 435-5262 if you have any further questions. 
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By: _____________________________ 
Ricardo A. Cadenas 


