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Dear : 

This is in response to lndividual A's request of June 12, 2003, as supplemented by 
correspondence dated September 10,2004 and October 15,2004, through your 
authorized representative, for a waiver of the 60-day rollover requirement in section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (Code). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in 
support of the ruling requested: 

lndividual A, at age 84, resided in an assisted living residence. On Date M, lndividual A 
was hospitalized after having a fall and a stroke, which resulted in memory loss. 
lndividual A died on Date 0 at age 86. 

On Date N, lndividual A withdrew Amount D from IRA X and deposited Amount D in a 
checking account with Bank B, where it remained at her death. At the time of the 
withdrawal lndividual A stated that having more than one account was confusing and 
she wanted to simplify her finances. lndividual A was incapable of understanding the 
consequences of the withdrawal and did not consult with her family or her accountant. 

As a result of the effects of lndividual A's mental incapacity, lndividual A did not 
redeposit Amount D into an IRA within 60 days of Date N. lndividual A made no 
rollovers from an IRA within the one year period prior to or after Date N. 

Based on the above facts and representations, you request that the Service waive the 
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D because the 
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income 
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 
72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if: 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth 
day after the day on which the individual receives the payment or 
distribution; or 
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(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan other than an IRA) for the benefit of I such individual not later than the 6ot day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any 
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at 
any time during the I-year period ending on the day of such receipt such individual 
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA, which was 
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where failure to 
waive such requirement would be against equity or good conscience, including casualty, 
disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such 
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001, are eligible for 
the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Rev. Proc. 2003-1 6, 2003-4 I.R.B. 359, provides that in determining whether to grant a 
waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d))(3)(1), the Service 
will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) errors committed by a 
financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, disability, 
hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or postal error; 
(3) the use of the amount distributed; and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

Because of the effects of lndividual A's mental condition, Amount D was not redeposited 
within 60 days. Amount D remained in a checking account with Bank B on lndividual 
A's death. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby waives the 
60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount D. lndividual B as 
Executrix of the estate of lndividual A, is granted a period of 60 days from the issuance 
of this ruling letter to complete the rollover of an amount not to exceed Amount D into an 
IRA in lndividual A's name. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the 
Code, except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution, this 
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amount will be considered a rollover contribution within the meaning of section 408(d)(3) 
of the Code. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be distributed 
by section 401 (a)(9) of the Code, "minimum required distributions", (which are made 
applicable to IRAs under section 408(a)(6)). 

The Service notes that the IRA into which Amount D will be rolled over will not have a 
designated beneficiary as that term is defined in section 401 (a)(9) of the Code. Thus, 
the section 401 (a)(9) distribution period with respect to the rollover IRA referred to 
above is that applicable to an individual who died after to having attained her required 
beginning date without having designated a beneficiary thereof. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may 
be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

If you have any questions about this ruling, please contact .... ... 

Sincerely yours, 

donze~~ ti. Littlejohn, Manager 
Employee Plans Technical Group 4 


