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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent. 

LEGEND 

The Taxpayer ------------------------------------------------ 
Date 1   ---------------------- 
Date 2   ------------------------ 
Date 3   -------------------------- 
 
ISSUES 
 
Whether payments made under a Visiting Fellow award granted to the Taxpayer by the 
National Institutes of Health (“NIH”) Visiting Fellow Program are exempt from U.S. 
federal income tax under the U.S.-China income tax treaty (the “Treaty”).1  
 

                                            
1 Agreement Between the Government of the United States of America and the 
Government of the People’s Republic of China for the Avoidance of Double Taxation 
and the Prevention of Tax Evasion with Respect to Taxes on Income, effective on 
October 22, 1986. 
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CONCLUSIONS 
 
Based on the information provided, it appears that the payments the Taxpayer received 
under his Visiting Fellow award are exempt from U.S. federal income tax under Article 
20(b) of the Treaty. 

FACTS 

The Taxpayer was a resident of the People’s Republic of China immediately before 
Date 1, the date of his arrival in the United States. The Taxpayer came to the United 
States on a J-1 visa (Exchange Visitor) to engage in research training as a part of the 
NIH Visiting Fellow Program.  He is not a U.S. citizen, and he has not become a lawful 
permanent resident of the United States.  He participated in the Visiting Fellow Program 
until Date 2, a date that is more than three years after Date 1. 
 
The Visiting Fellow Program provides research training experience.  According to the 
NIH website,2 candidates are required to have a doctoral degree or equivalent in the 
health sciences and not more than five years of relevant postdoctoral research 
experience at the start of the fellowship period.  Visiting Fellows receive a monthly 
stipend during the award period to cover living expenses.  Awards are generally made 
for two years, but are renewable for up to five years.  Visiting Fellows are not 
considered employees of NIH. 
 
The Taxpayer took the position that his monthly stipends were exempt from federal 
income tax under Article 20(b) of the Treaty.  However, the Service disallowed the 
Taxpayer’s claim of treaty benefits for the tax period ending on Date 3 on the grounds 
that he could claim treaty benefits for only the first three years he participated in the 
Visiting Fellow program.  You have asked whether we agree that the Taxpayer is 
eligible for treaty benefits for only three years. 

LAW AND ANALYSIS 

There are two potentially applicable treaty articles:  Article 19 (Teachers and Lecturers) 
and Article 20 (Students and Trainees). 
 
Article 19 of the Treaty provides: 
 

An individual who is, or immediately before visiting a Contracting State 
was, a resident of the other Contracting State and is temporarily present in 
the first-mentioned Contracting State for the primary purpose of teaching, 
giving lectures or conducting research at a university, college, school or 
other accredited educational institution or scientific research institution in 
the first-mentioned Contracting State shall be exempt from tax in the first-
mentioned Contracting State for a period not exceeding three years in the 

                                            
2 http://www.nih.gov/od/ors/dirs/isb/isb.htm 
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aggregate in respect of remuneration for such teaching, lectures or 
research. 
 

The Technical Explanation3 to Article 19 of the Treaty states: 
 

This article provides that a resident of a Contracting State who goes to the 
other Contracting State for the primary purpose of teaching, lecturing, or 
conducting research at an accredited educational institution or scientific 
research institution in that other State will be exempt from tax in that other 
State on the remuneration for such activities for a period of up to three 
years in the aggregate. Thus, for example, a resident of China who visits 
the United States to conduct research at the National Institute of Health 
(NIH) for two years, 1986 and 1987, returns to China for a year, and then 
comes back for another year of research at NIH in 1989 would be exempt 
from tax on his NIH remuneration for each of the three years. However, if 
he stayed at NIH in 1990 or returned at a later time the exemption would 
no longer be available. The exemption provided in this article is not 
available if the research is not undertaken in the public interest, but for the 
private gain of a specific person or persons. 

 
This article is excepted from the "saving clause" of paragraph 2 of the 
Protocol, so its benefits are available to persons who otherwise qualify 
even if they become U.S. residents. 
 

Article 20 of the Treaty provides: 
 

A student, business apprentice or trainee who is or was immediately 
before visiting a Contracting State, a resident of the other Contracting 
State and who is present in the first-mentioned Contracting State solely for 
the purpose of his education, training or obtaining special technical 
experience shall be exempt from tax in that Contracting State with respect 
to: 
 

(a) payments received from abroad for the purpose of his 
maintenance, education, study, research or training; 

(b) grants or awards from a government, scientific, educational 
or other tax-exempt organization; and 

(c) income from personal services performed in that Contracting 
State in an amount not in excess of 5,000 United States 
dollars or its equivalent in Chinese yuan for any taxable 
year. 

 

                                            
3 Treasury Department Technical Explanation of the Agreement Between the Government of the United 
States of America and the Government of the People’s Republic of China for the Avoidance of Double 
Taxation and the Prevention of Tax Evasion with Respect to Taxes on Income. 
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The benefits provided under this Article shall extend only for such period 
of time as is reasonably necessary to complete the education or training. 

 
Due to the fact that Article 19 covers researchers and the Technical Explanation 
included an example involving an NIH research program, you have asked whether 
Article 19 is the applicable treaty article.  If so, then the Taxpayer was eligible for treaty 
benefits for only the first three years he participated in the Visiting Fellow Program and 
the disallowance of treaty benefits for subsequent years was correct.   
 
NIH is the sponsor of several different programs that are treated differently for treaty 
purposes depending on the specific nature of the program.  Compare Rev. Rul. 80-98, 
1980-1 C.B. 368 (amounts received under Visiting Fellow Program exempt under Article 
20 of former treaty with Japan) with Rev. Rul. 87-40, 1987-1 C.B. 372 (amounts 
received under Visiting Associate Program and Visiting Scientist Program not exempt 
under former treaty with Japan).  The Technical Explanation to Article 19 of the Treaty 
does not specify which program was under consideration. 
 
In our view, the payments that the Taxpayer received under the Visiting Fellow Program 
should be eligible for benefits under Article 20(b) of the Treaty.  The Taxpayer was a 
trainee who, immediately before coming to the United States, was a resident of China 
and who was present in the United States between Date 1 and Date 2 solely for 
purposes of his training at NIH.  The Taxpayer was not an employee of NIH and his 
monthly stipend constituted a grant or award from a government, scientific, educational 
or other tax-exempt organization.  The only issue is whether the period of time was 
reasonably necessary for the Taxpayer to complete his training.  Under the 
circumstances, where a Visiting Fellow award is renewable for up to five years and the 
Taxpayer participated in the program for fewer than five years, it appears that the period 
of time the Taxpayer participated in the program can be considered to be reasonably 
necessary.  We recommend that treaty benefits be allowed for the entire period. 
 
CASE DEVELOPMENTS, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATION 
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call -------------------at --------------------- if you have any further questions. 
 
 
 
 


