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subject: Applicability of TEFRA Partnership Provisions to I.R.C. 501(d) Religious and 

Apostolic Organizations 
 

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated October 27, 2003.  In 
accordance with I.R.C. 6110(k)(3), this advice may not be used or cited as precedent. 

LEGEND 

Community 1  =    ---------------------------------------- 
 
Community 2  =    ---------------------------------------- 
 
Parent Corporation  =    -------------------------------------- 
 
Year A  =    ------- 
 
Date 1   =    -------------- 
 
State 1  =    ------------- 
 
State 2  =    ------------------ 
 
ISSUE 
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On the facts described, do the unified partnership audit and litigation procedures of 
sections 6221 through 6234 of the Internal Revenue Code (“TEFRA”) apply to the 
present section 501(d) apostolic organization? 

CONCLUSION 

No. 

FACTS 

The Service has recognized Communities 1 and 2 and their parent holding company 
(collectively “the Organization” or “the 501(d) Organization”) as tax-exempt apostolic 
organizations under section 501(d) of the Internal Revenue Code.  Community 1 and 
Community 2 are incorporated communal groups.  Parent Corporation is a corporate 
holding company for the two Communities.   
 
For tax Year A, Parent Corporation filed Form 1065, with Communities 1 and 2 listed on 
Schedule K.  On the return, it stamped the following:  “[Parent Corporation] is tax 
exempt under I.R.C. § 501(d) as per letter dated [Date 1] from Tax Rulings Division.  
Ruling requires filing on Form 1065, although the entity is NOT A PARTNERSHIP.” 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
Section 501(a) exempts religious and apostolic associations or corporations from 
taxation if they meet certain requirements described in section 501(d).  Under section 
501(d), the associations and corporations must have a common treasury or community 
treasury, even if they engage in business for the common benefit of their members.  
The members must include in their gross income their entire pro rata shares, whether 
distributed or not, of the taxable income of the association or corporation for the year.  
Any amount included in the gross income of a member is to be treated as a dividend 
received.  Treas. Reg. § 1.501(d)-1(a). 
 
Under Treas. Reg. § 1.6033–2(e) and the filing instructions for Form 1065, 501(d) 
organizations must file returns on Form 1065, “U.S. Return of Partnership Income”. 
 
Section 6231(a)(1)(A) defines a partnership for purposes of the unified audit and 
litigation procedures of sections 6221 – 6234 (“TEFRA”) as any partnership required to 
file a return under section 6031(a).  Under section 6031(a), every partnership, as 
defined under section 761(a), must file a partnership return.  Section 761(a) defines the 
term “partnership” as a syndicate, group, pool, joint venture, or other unincorporated 
organization through or by means of which any business, financial operation, or venture 
is carried on, and which is not a corporation, trust, or estate.  Under Treas. Reg. 
§ 301.7701-2(b)(1), the term corporation means a business entity organized under a 
federal or state statute. 
 
Generally, section 6233 applies the TEFRA partnership provisions to any taxable year 
for which an entity files a partnership return, even if it is ultimately determined that the 
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entity is not a partnership for such year.  Treas. Reg. § 301.6233-1; see Andantech 
L.L.C v Commissioner, 331 F.3d 972, 981 (D.C. Cir. 2003); Frazell v. Commissioner, 88 
T.C. 1405, 1414 (1987); Harrell v. Commissioner, 91 T.C. 242, 248 (1988).  
 
In the present case, the 501(d) Organization does not meet the definition of a 
partnership subject to the TEFRA partnership provisions.  Community 1 and Community 
2 are corporations under the laws of State 1 and State 2, respectively.  Parent is a 
corporate holding company.  Consequently, Parent Corporation and its subsidiary 
Communities 1 and 2 are not partnerships.  In the absence of section 501(d), the 
income of a religious corporation would be subject to corporate income tax under 
subchapter C of the Code.  See Twin Oaks Community, Inc. v. Commissioner, 87 T.C. 
1233, 1249 (1986).   Section 501(d) treats the amount includable in the gross income of 
the members of a 501(d) organization as a dividend received rather than as a 
partnership distribution under subchapter K.  Additionally, the 501(d) Organization’s 
mere filing of Form 1065 does not turn it into a partnership.  See Kleinsasser v. United 
States, 707 F. 2d 1024, 1026 (9th Cir. 1983); Blume v. Gardner, 262 F. Supp. 405, 413 – 
414 (W.D. Mich. 1966), aff’d, 397 F. 2d 809 (6th Cir. 1968).  Nor may it elect or default 
into a partnership.  Treas. Reg. § 301.7701-3.  Finally, the requirement that the 
Organization file Form 1065 derives from section 6033 regarding returns by exempt 
organizations, not section 6031 regarding partnership returns.  See Treas. Reg.  
§§ 1.501(d)-1(b) and 1.6033–2(e).  Since the Organization is a corporation, cannot elect 
partnership status, and is not required to file a partnership return under section 6031, it 
does not qualify as a partnership within the meaning of section 6231(a)(1)(A).  
 
Nor did the Organization file “a partnership return” making the TEFRA provisions 
applicable under section 6233.  The Organization stamped the following on its Form 
1065:  “[Parent Corporation] is tax exempt under I.R.C. § 501(d) as per letter dated 
[Date 1] from Tax Rulings Division.  Ruling requires filing on Form 1065, although the 
entity is NOT A PARTNERSHIP.”  The Organization has clearly identified itself on Form 
1065 as a 501(d) entity and not a partnership.  Since the 501(d) Organization did not 
purport to file the Form 1065 as a partnership, section 6233 does not make the TEFRA 
provisions apply.1  The foregoing conclusion is limited to 501(d) organizations.  No 
comment is offered regarding non-501(d) entities. 

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                            
1 However, a different set of facts could lead to the opposite result under section 6233, if, for example, a 
501(d) apostolic organization filed a Form 1065 that failed to identify its 501(d) tax-exempt, non-
partnership status.  In other words, the TEFRA partnership provisions could apply to the taxable year of a 
section 501(d) organization that filed a Form 1065 that did not adequately identify itself as a 501(d) 
organization. 
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---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------  
 
This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information. If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 
 
Please call --------------------- if you have any further questions. 


