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this sheet until February 2004 which was after the 60-day rollover period applicable to 
the distribution of Amount J from IRA H had expired. 

Taxpayer B first became aware that the distribution from IRA H was not rolled over into 
another IRA when he received a Form 1099-R from Investment Firm K in either late 
January or early February 2004. Taxpayer B immediately requested that the funds 
distributed from IRA H be placed in an inherited individual retirement account in the 
name of Taxpayer A at Investment Firm K in order to qualify the transaction described 
herein as a rollover contribution. Investment Firm K refused and continues to refuse to 
make this transfer since the applicable 60-day rollover period had expired. 

Investment Firm K is holding all funds transferred out of IRA H and all earnings on those 
funds in Account L and no distributions have been made from that account. 

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the 60-day 
rollover requirement with respect to the distribution of Amount J from IRA H, because 
the failure to waive such requirement would be against equity or good conscience. 

With respect to your ruling request, section 408(d)(l) of the Code provides that, except as 
otherwise provided in section 408(d) of the Code, any amount paid or distributed out of 
an IRA should be included in gross income by the payee or distributee, as the case may 
be, in the manner provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does not 
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit 
the IRA is maintained if: 

(i) The entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth day after 
the day on which the individual receives the payment or distribution; or 

(ii) The entire amount received (including money and any other property) is paid 
into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of such 
individual not later than the 6oth day after the date on which the payment or 
distribution is received, except that the maximum amount which may be paid 
into such plan may not exceed the portion of the amount received which is 
includible in gross income (determined without regard to section 408(d)(3) of 
the Code). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) of the Code does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) of the Code received by an 
individual from an IRA if at any time during the 1 -year period ending on the day of such 
receipt such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(I) of 



the Code from an IRA which was not includible in gross income because of the 
application of section 408(d)(3) of the Code. 

Section 408(d)(3)(C) of the Code denies rollover treatment for inherited LRAs. An IRA 
shall be treated as inherited if the individual for whose benefit the arrangement is 
maintained acquired such IRA by reason of the death of another individual, and such 
individual was not the surviving spouse of such other individual. 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a 60-day rollover period for partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where the failure 
to waive such requirement would be against equity or good conscience, including 
casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject 
to such requirement. Only distributions that occurred after December 3 1,2001, are 
eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Rev. Proc. 2003-16,2003-4 I.R.B. 359 (January 27,2003), provides that in determining 
whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 
408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1) 
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to 
death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country 
or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment 
by check, whether the check was cashed); and (4) the time elapsed since the distribution 
occurred. 

With respect to the ruling requested, Code section 408(d)(3)(1) and Rev. Proc. 2003-16 
authorize the Service to extend the 60-day rollover period under certain circumstances. 
However, the Service may only grant an extension of time to accomplish a rollover where 
the distribution concerning which the extension is requested was eligible for rollover 
treatment. In this case, neither Trust F nor Taxpayer A's three children, the three 
beneficiaries of Trust F, was eligible to roll over Amount J, the amount distributed from 
IRA H and eventually placed in Account L, into another IRA. 

In short, the information presented by Taxpayer B demonstrates that IRA H became an 
inherited IRA (as defined in section 408(d)(3)(C)(ii)) with respect to Trust F and 
Taxpayer A's three children upon Taxpayer A's death. Section 408(d)(3)(C)(i) of the 
Code denies rollover treatment for inherited IRAs. 

Since Amount J was ineligible to be rolled over into an IRA, the 60-day rollover period 
never attached to Amount J. Thus, the Service cannot grant an extension of time to 
complete an action, which neither Trust F nor the three beneficiaries thereof could have 
accomplished within the 60-day period applicable to rollovers. 



Thus, with respect to your ruling request, we conclude as follows: 

Since Trust F and the beneficiaries thereunder were ineligible to roll over Amount 
J, distributed from IRA H, into an individual retirement account, the Service 
cannot grant any period of time to accomplish said rollover of Amount J. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein under 
the provisions of any other section of either the Code or regulations, which may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

If you wish to inquire about this ruling, please contact * * *, * * *, at * * *. Please 
address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3. 

Sincerely yours, 

Frances V. Sl an, Manager Pa/*:"/&- 
/ Employee Plans Technical Group 3 

Enclosures: Deleted copy of this letter 
Notice of Intention to Disclose, Notice 437 

cc: * * * 
* * *  
* * *  
* * *  


