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Individual M

Dear Mr.

This is in response to correspondence dated September 4, 2004, as supplemented by
correspondence dated November 22, 2004, submitted on your behalf by your authorized
representative, in which you requested a waiver of the 60-day rollover requirement
contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).

The following facts and representations have been submitted under penalty of perjury in
support of the ruling requested:

You are a resident of a nursing home and depend on others for help with most of your
affairs. Individual M managed your money and involved herself in your financial affairs.
Individual M advised you that it was necessary to withdraw funds from your individual
retire ngement (IRA) to pay your bills for the rest of the year of withdrawal.
Durinmou withdrew Amount A from IRA X for this purpose. However, none of
your b paid and Individual M deposited the funds into her own personal account.

You had no access to this account. Individual M used the funds for herself and some
members of her family. In addition, Individual M also removed funds from other non-IRA
accounts which you maintained and charged unauthorized expenses using your credit
card. Members of your family became aware of the situation and on October 6, 2003
they hired a law firm in an attempt to recover the money.
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In correspondence from the law firm, you were informed that legal actions undertaken on
your behalf against Individual M resulted in a settlement. Amount B, which was the
settliement amount after the payment of the law firm’s expenses, was sent to you by wire
transfer on February 18, 2004. After paying the balance due to your nursing home, you
deposited Amount C into IRA'Y on& Amount C is less than Amount A.

Based on these facts and representations, you request a ruling that the Service waives
the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Code regarding
Amount C. :

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in section
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section
72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does not
apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit
the IRA is maintained if— ’

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual receives the payment or
distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply to any
amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from an IRA if at
any time during the one-year period ending on the day of such receipt such individual
received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA, which was
not includible in gross income because of the application of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-day
requirement under section 408(d)(3)(A) of the Code where failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such
requirement. Only distributions that occurred after December 31, 2001 are eligible for
the waiver under section 408(d)(3)(1) of the Code.
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Revenue Procedure 2003-16, 2003-4 |.R.B. 359 (January 27, 2003) provides that, in
determining whether to grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to
section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service will consider all relevant facts and
circumstances, including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to
complete a rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed (for
example, in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the
time elapsed since the distribution occurred.

The information you presented demonstrates that you relied upon the financial
assistance provided to you by Individual M, who fraudulently told you that the distribution
from IRA X would be used to pay your bills for the remainder of the year

Instead, this distribution was placed into Individual M’s personal account and used for
her and her family’s personal expenses. Because of your reliance upon fraudulent
information provided to you by Individual M, you did not realize that Amount A was not
being used to pay for your expenses and that, although Individual M was using your IRA
funds, you had a taxable distribution from IRA X. You were able to recover funds which
you rolled over into IRA Y after retaining the services of a law firm, and after the 60-day
rollover period had expired.

Therefore, the || lllcerosit of Amount C into IRA'Y, described above, is
deemed to have been a timely made rollover within the meaning of section 408(d)(3)(A)
of the Code. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, except
the 60-day requirement, were met with respect to such rollover contribution, the April 15,
2004 contribution of Amount C into IRA 'Y is considered a rollover contribution within the
meaning of section 408(d)(3) of the Code.

In accordance with section 408(d)(3)(E) of the Code, this ruling does not authorize the
rollover of amounts that were required to be distributed by section 401(a)(9) of the Code,
if any, made applicable to an IRA pursuant to Code section 408(a)(6).

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be
applicable thereto.

This letter expresses no opinion as to whether either IRA X or IRA'Y described herein
satisfied the requirements of section 408 of the Code.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.
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Pursuant to a power of attorney on file with this office, the original of this ruling letter is
being sent to your authorized representative. If you wish to inquire about this ruling,
please contact ,LD.# , at . Please address all correspondence to

C) o v

Sincerely yours

Enclosures:

Copy of letter ruling

Deleted copy of letter ruling
Notice of intention to Disclose




