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This is in response to a letter dated November 4, 2003, as supplemented by 
correspondence dated January 21, 2004, April 8, 2004, April 22, 2004, September 7, 
2004, and September 14,2004, submitted on your behalf by your authorized 
representatives regarding rulings under sections 72, 402(c) and 41 5(b) of the Internal 
Revenue Code (the "Code"). The following facts and representations were submitted in 
connection with your request. 

System X is a defined benefit plan that provides for retirement, death, and disability 
benefits. It is a multiple employer public employee retirement system. For the year 
ending , there were participating employers. System X is a 
governmental plan under Code section 414(d) and is intended to be qualified under 
section 401(a). The terms and conditions of System X and Option E are provided for in 
Statutes M and N. Membership in System X is mandatory under State A law for all full- 
time police officers employed by State A municipalities. Full-time firefighters employed 



by townships, municipalities, township joint fire districts or other political subdivisions 
must become members of System X if satisfactory completion of an approved firefighter 
training course is required for employment. System X, including the Option E 
amendment, received a favorable determination letter from the Internal Revenue 
Service dated November 7,2002. 

System X is funded by employer and employee contributions. Employee contributions 
have been picked up within the meaning of section 414(h)(2) of the Code since 1982 
and thus are contributed on a pre-tax basis. However many current members have 
made after-tax contributions. 

To be eligible for normal retirement, a participant must have 25 years of active service 
as a contributing member of System X and/or due to a service purchase, and must have 
attained age 48. 

Option E is a program under which a member of System X, who is eligible for normal 
retirement, may elect to accrue future retirement benefits in the manner provided by 
Option E, rather than in the normal manner provided under System X. This method is 
achieved by treating the Option E participant as though retired from System X, even 
though the participant continues in employment. As a "retiree" from System X, the 
Option E participant retains the participant's previously accrued rights to normal 
retirement benefits under System X. However, as a System X "retiree," the Option E 
participant may not accrue additional service credit in System X during the period of 
Option E participation. 

The period during which the member continues to work after having made the election 
to participate under Option E is considered the Option E accrual period. During the 
Option E accrual period a lump sum amount ("Option E accrual amount") is being 
calculated, which is equal to 100 percent of the monthly pension benefit that would have 
been paid during the period had the member retired. 

For ease of explanation to members, this calculation of a lump sum is referred to as the 
monthly payments being "credited" to the member's accrual under Option E. However, 
these are notional accounts, used only for the purpose of calculation of the Option E 
accrual amount. There is no change in System X assets, and there is certainly no 
distribution available to the member. The Option E accrual amount is also "credited" 
with any cost of living adjustments that would have been made had the member retired. 
In addition, interest is credited to the Option E accrual amount at a fixed rate of five 
percent. The interest credit is not related to asset performance. 

During the Option E accrual period, the Option E accrual amount is also "credited" with 
an amount equivalent to a certain percentage of employee contributions during each 
year of Option E participation. The calculation of the Option E accrual from year to year 
does not affect where employee and employer contributions are held by System X. The 



term "crediting" is only meant to convey that the employee contributions are to be used 
in the calculation of the Option E accrual. All employee contributions (under Statute M) 
for an Option E participant are in fact held in the police officers' or firefighters' 
contribution account until a member's retirement, at which time the monies are moved 
to the retirement reserve, along with the transfers of employer contributions, and are 
made available to fund the member's defined benefit. If an Option E lump sum is 
payable, a lump sum amount is calculated, which is then paid, depending on the option 
selected, from the retirement reserve. 

Upon termination of service, a member may choose between taking the Option E 
accrual amount in a total lump sum (or partial lump sum) or in monthly withdrawals. It is 
represented that the payment of the Option E accrual amount will be significantly larger 
than the amount of the System X annuity payments. 

Based on the above facts and representations, you request the following rulings: 

(1) That in the situation where an Option E participant withdraws the total Option E 
accrual amount in a single lump sum within ninety days of the commencement of the 
annuity payments, the single lump sum distribution will be considered a lump sum 
payment in connection with the commencement of annuity payments under a qualified 
employer retirement plan for purposes of Code section 72(d)(l)(D), such that the pro- 
rata method of allocating basis to the lump sum under Code section 72(e)(8)(B) shall be 
applied to that lump sum payment. 

(2) That the lump sum payment referred to in request one is eligible for rollover 
treatment pursuant to section 402(c)(4) of the Code. 

(3) That the lump sum payment referred to in request one is a benefit that must be 
converted to an actuarially equivalent annual benefit and included in the participant's 
annual benefit when determining System X's compliance with section 41 5(b) of the 
Code. 

With regard to the ruling request one, Code section 72(a) provides that, except as 
otherwise provided in this chapter, gross income includes any amount received as an 
annuity (whether for a period certain or during one or more lives) under an annuity, 
endowment, or life insurance contract. 

Code section 72(e) generally applies to any amount received under an annuity contract 
but which is not received as an annuity. 

Code section 72(e)(2)(A) provides that any amount not received as an annuity and 
which is received on or after the annuity starting date shall be included in gross income. 

Code section 72(d)(l)(D) provides that if, in connection with the commencement of 



annuity payments under any qualified employer retirement plan, the taxpayer receives a 
lump sum payment, then such payment will be taxable under subsection (e) as if 
received before the annuity starting date, and the investment in the contract shall be 
determined as if such payment had been so received. 

Code section 72(e)(8)(A) provides that notwithstanding any other provision of Code 
section 72(e), in the case of any non-annuity amount received before the annuity 
starting date from a qualified plan, section 72(e)(2)(B) shall apply to such amounts. 

Code section 72(e)(2)(B) provides that a non-annuity payment which is received before 
the annuity starting date (i) shall be included in gross income to the extent allocable to 
the income on the contract, and (ii) shall not be included in gross income to the extent 
aliocable to the investment in the contract. 

Section 72(e)(8)(B) provides that for purposes of paragraph 72(e)(2)(B) the amount 
allocated to the investment in the contract shall be the portion of the amount described 
in section 72(e)(8)(A) which bears the same ratio to such amount as the investment in 
the contract bears to the account balance. 

Code section 72(e)(6) defines the "investment in the contract" for purposes of 
subsection (e) as of any date to be the aggregate amount of premiums or other 
consideration paid for the contract as of such date minus the aggregate amount 
received under the contract before such date, to the extent that such amount was 
excludable from gross income. 

In this case, with respect to ruling request (I), System X prior to 1982 provided for after- 
tax employee contributions. Thus, a retiring participant's after-tax employee 
contributions held by System X minus any amounts previously received under System X 
by the participant, to the extent that such amounts were excludable from gross income, 
constitute the participant's "investment in the contract" under Code section 72(e)(6), 
which definition applies for purposes of section 72(e)(8)(B). 

The payment of the entire Option E accrual amount in a single sum within the 90-day 
period constitutes a lump sum payment made in connection with the commencement of 
annuity payments within the meaning of Code section 72(d)(l)(D). As such, it is treated 
as an amount received before the annuity starting date under section 72(e). Thus, such 
payment of the entire Option E accrual amount within the 90-day period constitutes a 
lump sum payment made in connection with the commencement of annuity payments 
under a qualified plan as described in section 72(d)(l)(D), such that the payment is 
taxable under section 72(e) as if received before the annuity starting date and is subject 
to the pro rata basis recovery rule of section 72(e)(8)(B). 

With respect to ruling request one, we conclude: 



(1) That in the situation where an Option E participant withdraws the total Option E 
accrual amount in a single lump sum within ninety days of the commencement of the 
annuity payments, the single lump sum distribution will be considered a lump sum 
payment in connection with the commencement of annuity payments under a qualified 
employer retirement plan for purposes of Code section 72(d)(l)(D), such that the pro- 
rata method of allocating basis to the lump sum under Code section 72(e)(8)(B) shall be 
applied to that lump sum payment. 

With respect to ruling request two, section 402(c) of the Code provides that rollovers 
from exempt trusts are excluded from gross income. Section 402(c)(4) defines "eligible 
rollover distribution" as any distribution to an employee of all or a portion of the balance 
to the credit of the employee in a qualified trust except: 

a) Any distribution of a series of substantially equal payments over the lifellives 
of the employee and the designated beneficiary, or over a period equal to at 
least 10 years; 

b) Any distribution required under section 401 (a)(9); and 

c) Any hardship distribution under section 401 (k)(2)(B)(i)(lV). 

Section 1.402(c)-2, Q&A-6 of the income tax regulations provides that a payment will 
generally be treated as independent of and not part of a series of substantially equal 
payments if the payment is substantially larger or smaller than the other payments in the 
series. Also, such independent payment must not otherwise be excepted from the 
definition of eligible rollover distribution. This treatment is regardless of whether the 
independent payment is made before, with or after the other payments. 

However, section 402(c)(2) of the Code provides that the portion of an eligible rollover 
distribution that would otherwise not be includible in gross income cannot be rolled over 
unless such previously taxed amounts are transferred either (i) in a direct trustee-to- 
trustee transfer to a defined contribution plan qualified under section 401 (a) that agrees 
to separately account for such amounts or (ii) to an IRA. See Rev. Rul. 2004-12, 2004-7 
I.R.B. 478. 

It is represented that the lump sum payment of the Option E accrual amount will be 
significantly larger than the amount of the monthly annuity. 

Thus, with regard to ruling request two, because the lump sum payment of the Option E 
accrual amount referred to in request one will be significantly larger than the amount of 
the monthly annuity, such lump sum is considered independent of the other payments in 
the series. Accordingly, such lump sum is eligible for rollover treatment pursuant to 
section 402(c)(4) of the Code. 



With respect to request three, section 41 5(a)(l)(A) of the Code provides that a qualified 
defined benefit plan may not pay benefits in excess of the limitations of section 41 5(b). 
Section 415(b)(l) provides that a participant's annual benefit may not exceed the lesser 
of the specified dollar amount or 100 percent of the participant's 
final average compensation. Section 415(b)(11) provides that the 100 percent of 
compensation limit does not apply to governmental plans. 

Section 415(b)(2)(B) provides that if a benefit is payable in a form other than a straight 
life annuity, then the benefit must be converted to an actuarially equivalent straight life 
annuity. Section 415(b)(2)(E)(ii) provides that, for purposes of adjusting any benefit 
under section 41 5(b)(2)(B) for any benefit form subject to section 41 7(e)(3), the interest 
rate used must be the greater of the applicable 41 7(e)(3) rate or the rate specified in the 
plan. That section also provides that, for purposes of adjusting any benefit under section 
415(b)(2)(B), the mortality table used shall be the table that is based on the prevailing 
commissioners' standard table (see section 807(d)(5)(A) of the Code) used to determine 
reserves for group annuity contracts issued on the date the adjustment is being made. 

Section 41 7(e)(3) of the Code provides rules for determining the present value of 
benefits. This section defines "applicable mortality table" as the table that is based on 
the prevailing commissioners' standard table (see section 807(d)(5)(A) of the Code) 
used to determine reserves for group annuity contracts issued on the date the 
adjustment is being made. In general, this section defines "applicable interest rate" as 
the annual rate on 30-year Treasury securities for the month before the date of 
distribution. 

For purposes of the application of section 41 5(b) of the Code, the lump sum payment of 
the Option E accrual amount referred to in request one is merely part of a participant's 
accrued benefit. Because it is made in the form of a lump sum distribution, section 
415(b)(2)(B) provides that such distribution must be converted to an actuarially 
equivalent straight life annuity using the rules of section 41 7(e)(3). Once the lump sum 
is actuarially converted, such benefit must be counted as applying to a participant's 
benefit limitation under section 41 5(b). 

Therefore, with regard to ruling request three, as stated above, the lump sum payment 
of the Option E accrual amount referred to in request one is part of a participant's 
accrued benefit. Thus, the equivalent straight life annuity is added to the annuity benefit 
for purposes of determining whether a participant's benefit complies with the benefit 
limitation under section 41 5(b) of the Code. 

This ruling expresses no opinion with respect to the taxability of the lump sum payment 
referred to in request one that is received after 90 days of the date the annuity benefit 
payments commence. 

No opinion is expressed as to the federal tax consequences of the transaction 



described above under any other provisions of the Code. 

The above rulings are based on the assumption that System X is qualified under Code 
section 401 (a) and its related trust exempt from tax under section 501 (a) at all relevant 
times. 

This ruling is directed only to the specific taxpayer that requested it. Code section 
61 10(k)(3) provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

In accordance with a power of attorney on file in this office, a copy of this letter is being 
sent to your authorized representative. 
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Enclos 

Should you have any questions or concerns regarding this letter, please contact , 

Sincerely yours, 
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